MENU

Ο Ολυμπιακός για μια ακόμα φορά δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη παρότι φέτος από τον προπονητή μέχρι τον πρόεδρο μίλαγαν μέχρι και για τον τελικό του Europa League.

Οι ερυθρόλευκοι θα δουν τη μάχη του Μπακού από την τηλεόραση, καθώς με μια ισοπαλία (2-2) στο «Καραϊσκάκης» και μια ήττα στην Ουκρανία (1-0) αποκλείστηκαν από τους «32» του Europa League από τη Ντιναμό Κιέβου.

Ο Ολυμπιακός ήθελε τη νίκη χθες στο κρύο του Κιέβου αλλά ούτε καν σκόραρε και αποκλείστηκε ακόμη μια φορά από την Ευρώπη κόντρα σε έναν μέτριο ως αδύναμο αντίπαλο. «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» θα μπορούσε να πει κανείς...

Οι Πειραιώτες κάθε χρόνο ξεκινούν με αξιώσεις την ευρωπαϊκή τους πορεία, αλλά στο τέλος πάντα αποκλείονται είτε από νωρίς, είτε λίγο μετά τον Γενάρη.

Μπορεί τα τελευταία 23 χρόνια ο Ολυμπιακός να έχει πάρει 19 πρωταθλήματα, αλλά η εγχώρια κυριαρχία του δεν μπορεί να μεταφραστεί στο περίφημο βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν πετύχει σπουδαίες νίκες επί μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων (όπως φέτος η Μίλαν), αλλά η πολυπόθητη ευρωπαϊκή πορεία δεν ήρθε ποτέ. Μοναδική παρένθεση η σεζόν 1998-99, όπου ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League.

Μεγάλη ασθένεια τα νοκ άουτ

Η μεγάλη ασθένεια του Ολυμπιακού φάνηκε και φέτος και είναι τα διπλά νοκ-άουτ ματς. Για 5η φορά τα τελευταία 6 χρόνια ο Ολυμπιακός αποκλείεται από τον Φεβρουάριο στο πρώτο νοκ-άουτ παιχνίδι μετά τις φάσεις των ομίλων! Το 2012-13 ήταν η Λεβάντε, το 2013-14 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2014-15 η Ντνίπρο, το 2015-16 η Άντερλεχτ, το 2016-17 η Χάποελ Μπερ Σεβά στα προκριματικά του Champions League και η Μπεσίκτας στους «16» του Europa League, ενώ φέτος η Ντιναμό Κιέβου. Τη σεζόν 2017-18 ο Ολυμπιακός τερμάτισε τέταρτος στον όμιλο του Champions League. Αν εξαιρέσεις τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όλοι οι υπόλοιποι αντίπαλοι ήταν στα μέτρα των Πειραιωτών.

Η... ασθένεια δεν είναι πρόσφατη και δεν συνέβη μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά συμβαίνει 23 έτη.

Δείτε παρακάτω τα πινακάκια και θα καταλάβετε!

Μόνο τρεις προκρίσεις μετά τους ομίλους

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει μόλις τρεις φορές να περάσει το εμπόδιο σε νοκ άουτ ματς μετά από πρόκριση του από ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2004-05 απέναντι στη Σοσό, η δεύτερη τη περίοδο 2011-12 κόντρα στη Ρούμπιν Καζάν και η τρίτη και τελευταία το 2016-17 με την άσημη Οσμανλίσπορ.

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία 23 χρόνια δεν έχει καταφέρει την υπέρβαση και έχει αποκλείσει σε νοκ άουτ ματς μόλις 14 ομάδες και αυτές μέτριας μέχρι πολύ χαμηλής δυναμικότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερυθρόλευκοι έχουν αφήσει εκτός ομάδες όπως οι Μοζίρ, Ανόρθωση, Σοσό, Νόρτζελαντ, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Σερίφ, Μπέσα, Ρούμπιν, Αρούκα, Οσμανλίσπορ, Παρτιζάν, Ριέκα, Λουκέρνη και Μπέρνλι, αλλά σε προκριματικά ή play off.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα, καμία υπέρβαση

Ετσι, ο Ολυμπιακός τα τελευταία 23 χρόνια της εγχώριας κυριαρχίας του μετράει σε σοβαρές φάσεις, και όχι προκριματικά, σε νοκ άουτ ματς 14 αποκλεισμούς και 7 προκρίσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι Πειραιώτες έχουν αποκλειστεί 7 φορές από τους ομίλους του Champions League και έχουν ισάριθμες προκρίσεις σε ομίλους Champions League (4) και Europa League (3).

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσουμε πως ο Ολυμπιακός έχει βάλει στα ταμεία του εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις προκρίσεις του στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League λόγω της κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος.

Οι ερυθρόλευκοι υπολογίζεται πως τα έσοδα του είναι πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά χωρίς να καταφέρει να πετύχει μια φορά την ευρωπαϊκή υπέρβαση...

1996-2019: 23 χρόνια, 19 πρωταθλήματα, 3 προκρίσεις σε νοκ άουτ...