MENU

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να αποκλείσει έναν Άγιαξ που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μέσα στη δεκάδα των καλύτερων ομάδων του κόσμου; Εγώ λέω πως μπορεί, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να συμβούν πολλά.

Ο πρώτος αγώνας της Τούμπας είναι σίγουρα ο οδηγός για το τι πρέπει να κάνει και το τι δεν πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο νούμερο ένα, είναι να μη φοβηθεί την ποιότητα του Άγιαξ.

Στο πρώτο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ όσο είχε δυνάμεις αμύνθηκε σωστά, ο Άγιαξ έκανε πολύ λιγότερες ευκαιρίες από τον μέσο όρο του και ουσιαστικά πέτυχε δύο τυχερά γκολ. Γκολ τα οποία ο ΠΑΟΚ μπορούσε να αποφύγει.

Για κάθε ομάδα, το πρώτο επίσημο παιχνίδι είναι και ένα τεστ προσαρμογής. Είναι λογικό ο ΠΑΟΚ να μην έχει διαχειριστεί καλά τις δυνάμεις του και αυτός ήταν ο λόγος – ο βασικός – που το τελευταίο ημίωρο του αγώνα είχε έναν ξεκάθαρα παθητικό ρόλο. Σε αυτό το κομμάτι, κάθε επίσημο παιχνίδι σε βοηθά να βελτιώνεσαι, άρα περιμένω έναν ΠΑΟΚ πιο σοφό στο κομμάτι της φρεσκάδας.

Τι μας έδειξε επίσης το πρώτο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις στις γραμμές του από αυτές που έπρεπε. Με δεδομένη τη γρήγορη επιθετική του μετάβαση και την κακή

αμυντική του Αίαντα, οι μικρές αποστάσεις θα του δώσουν την ευκαιρία για περισσότερα κλεψίματα και πιο ουσιαστικό παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ μάλλον λανθασμένα πίεση ψηλά στο πρώτο παιχνίδι, ξοδεύοντας δυνάμεις που του έλλειψαν στο τέλος.

Κακά τα ψέματα, ο ΠΑΟΚ πρέπει να σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ. Το έκανε στη Τούμπα μέσα σε επτά λεπτά, μπορεί να το κάνει και στο Άμστερνταμ.

Το δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με την πνευματική προετοιμασία. Όταν έχεις απέναντί σου μία ομάδα τόσο καλή επιθετικά, που βγάζει συνεχώς παίκτες στα μεσοδιαστήματα και κυκλοφορεί τη μπάλα με ταχύτητες που σπάνια συναντάς, δύσκολα μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου και να αμυνθεί σωστά και να βγάλει την ποιοτική πρώτη πάσα που θα φέρει την αντεπίθεση. Ο ΠΑΟΚ έκανε λίγα κλεψίματα στο πρώτο παιχνίδι, γιατί οι παίκτες του δεν πήγαιναν με ένταση στα μαρκαρίσματα, φοβούμενοι την καλή τεχνική των αντιπάλων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Όσα περισσότερα κλεψίματα γίνουν, τόσο περισσότερες φορές θα βρεθούν χώροι για να απειλήσει η ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ σίγουρα χρειάζεται έναν καλύτερο Πασχαλάκη, έναν πιο αποφασιστικό Βαρέλα. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ποιοτικότερο συνδυαστικό ποδόσφαιρο των Μπίσεσβαρ, Πέλκα, Ζαμπά και Άκπομ, χρειάζεται και τις ποιοτικές επινοήσεις του Καντουρί.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να εκμεταλλευτεί τα ποιοτικά ανεβάσματα του Γιαννούλη από τη πτέρυγα, αλλά και τις στημένες μπάλες που οι Ολλανδοί ούτε σε αυτές αμύνονται σωστά.

Το καλό για τον ΠΑΟΚ, είναι πως στα εκτός έδρας παιχνίδια παρουσιάζεται με καλύτερη συγκέντρωση και πως ο Άγιαξ στην έδρα του έχει πάθει μεγάλες ζημιές. Οι καλές του εμφανίσεις είναι όλες εκτός.

Όπως και να έχει, είναι γνωστό από την κλήρωση πως το έργο του ΠΑΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το ότι διατήρησε δικαίωμα στο όνειρο μετά το πρώτο παιχνίδι, είναι η πρώτη του νίκη. Το ότι παραμένει αουτσάιντερ, δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να πιέσει τον Άγιαξ και να τον αναγκάσει να βγει από το μοτίβο του, όπως έκανε στο διάστημε 20 – 55΄ του αγώνα της Τούμπας.

Πάντως στο συγκεκριμένο γήπεδο δεν έχει χάσει. Απλά τώρα, πρέπει να κάνει μία μεγαλύτερη υπέρβαση από αυτές που συνήθιζε.

Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο