MENU

Στη λογική ότι ο ΠΑΟΚ, κέρδισε σήμερα μέσα στο ΟΑΚΑ, μια ομάδα πιο ποιοτική από αυτόν, (πολύ) πιο ακριβή από αυτόν και πιο έτοιμη από αυτόν, ο τίτλος του κειμένου, ίσως να τον αδικεί και λίγο. Έχει όμως την εξήγησή του…

Ας πιάσουμε και τα δύο παιχνίδια κι όχι μόνο το σημερινό. Γιατί είναι έτσι αυτή η φάση του Basketball Champions League, που πρέπει να βλέπεις συνολικά τη σειρά κι όχι μόνο έναν, από τους δύο αγώνες.

Μετά τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και λίγο πριν το πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ έφτασε ένα βήμα πριν τη... διάλυση. Την απέφυγε (τη διάλυση), αλλά ήταν αδύνατον, να μην τον επηρεάσουν όσα προηγήθηκαν λίγα 24ωρα, πριν τον πρώτο αγώνα με την ΑΕΚ. Τον επηρέασαν, ουσιαστικά για μία... περίοδο (την πρώτη) και την πλήρωσε ακόμα και σήμερα!

Από εκείνη την πρώτη περίοδο, η ΑΕΚ πήρε τη διαφορά και σήμερα, που ήταν μέτρια προς κακή, απλά τη διαχειρίστηκε. Τη διαχειρίστηκε ευκολότερα, γιατί τόσο πριν 8 μέρες, όσο και απόψε, έκανε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα, πάνω στον Γκος και τον Χάτσερ. Σήμερα, βέβαια, μπορεί να μην ήταν και τόσο καλή η δουλειά της αυτή, καθώς οι δύο Αμερικανοί ήταν εκνευριστικά άστοχοι, με τα περισσότερα από τα σουτ τους να είναι ελεύθερα, αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα. Άστοχα τα σουτ, η ΑΕΚ στα προημιτελικά...

Στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ, που έκανε τρεις κανονικές προπονήσεις πριν το τζάμπολ (όσες δεν είχε κάνει πριν τον πρώτο αγώνα), είχε σχεδόν τον απόλυτο βαθμό συγκέντρωσης στα ριμπάουντ. Πήρε 43, έναντι 28! Μια ομάδα που έτσι κι αλλιώς έχει θέμα φέτος στο συγκεκριμένο τομέα, πήρε 15 περισσότερα ριμπάουντ από την ομάδα, που είναι από τις καλύτερες του BCL. Οπότε απενεργοποίησε τις δεύτερες επιθέσεις της ΑΕΚ.

Η ανετοιμότητα του Θίοντορ, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους γηπεδούχους, ο Χάντερ σπάνια έφτανε στη «comfort zone» του, οπότε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, είχε φέρει το ματς εκεί που ήθελε. Εκεί στο 45-50, στις αρχές της τέταρτης περιόδου, με το μομέντουμ που είχε το παιχνίδι, ο κανονικός ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να ξεφύγει. Ή τελοσπάντων, ο ΠΑΟΚ προ μηνός, που λόγω συνεχόμενων αγώνων, δεν είχε και πολύ χρόνο να σκεφτεί όλα τα γύρω-γύρω.

Μετά τον τελικό του Κυπέλλου όμως, ο χρόνος για δεύτερες και τρίτες σκέψεις, ήταν πολύς. Όταν ο παίκτης λέει «αν δε πληρωθώ, δε γυρνάω», είναι αδύνατον αφού γυρίσει, να είναι όπως πριν. Δεν είναι τυχαία η απόδοση του Γκος και του Χάτσερ στη σειρά με την ΑΕΚ. Το μυαλό τους «χάλασε», ξεκάθαρα. Ο δεύτερος μάλιστα, σήμερα το πρωί, ημέρα τόσο μεγάλου αγώνα, είχε τις απορίες του για το πόσο ακριβά κοστίζει η επίπλωση ενός σπιτιού (το οποίο αγόρασε πρόσφατα στις ΗΠΑ) και μάλιστα τις μοιράστηκε και μέσω Twitter. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό;

Η κανονικότητα μίλησε, η ΑΕΚ πέρασε στην επόμενη φάση, δίκαια και για τον ΠΑΟΚ μένει ένα δεύτερο «πατ-πατ» στην πλάτη σήμερα, μετά από εκείνο στον τελικό Κυπέλλου και μια συνέχεια, στην οποία πρέπει να βρεθεί κίνητρο για όλους. Το Κύπελλο σε πρώτη φάση και το BCL έπειτα, ήταν δύο στόχοι που κυνηγούσε ο ΠΑΟΚ, πάλεψε, τα έδωσε όλα και στους δύο, αλλά αυτοί ολοκληρώθηκαν.

Με όλα όσα έχουν προηγηθεί, σε αυτήν την πολύ πολύ πολύ δύσκολη σεζόν γι’ αυτήν την ομάδα, η συνέχεια στο πρωτάθλημα και η διεκδίκηση της τετράδας, συγχωρείστε μας, αλλά αμφιβάλλουμε κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο.

Υ.Γ.: Αδικαιολόγητα αγχωμένοι και νευρικοί οι περισσότεροι στην ομάδα σήμερα. Όταν μάλιστα, με τη δική τους δουλειά, έχουν εξουδετερώσει τον αντίπαλο, που ζορίζεται όταν πρέπει να βρει «plan b».

Υ.Γ. 2: 21 λάθη, σε τέτοια έδρα, με τέτοιον αντίπαλο, σε παιχνίδι που πρέπει να κερδίσεις με +9 πόντους; Πως να μη μιλάμε για δικαιοσύνη μετά;

Υ.Γ. 3: Ένα ακόμα δείγμα του πόσο σπουδαίος είναι ο Γιόνας Ματσιούλις, είναι το ότι σε αυτό σημείο της καριέρας του, είχε την οξυδέρκεια να αποδεχτεί την πρόταση της ΑΕΚ και να παίξει στο Basketball Champions League. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες με τη δική του νοοτροπία σε αυτό το επίπεδο.

Πήρε αυτό που άξιζε