MENU

*Η τελευταία ανησυχία που υπήρχε στις τάξεις της Εθνικής, στην ομοσπονδία και σε όλο το ελληνικό μπάσκετ με την υπόθεση του Κώστα Σλούκα φαίνεται πως ανήκει πια στο παρελθόν. Βλέπετε, στο μυαλό πολλών υπήρχε μια σκιά από τη Φενέρμπαχτσε, πάνω από το ζήτημα του ποιοτικού γκαρντ. Έχοντας υπογράψει νέο συμβόλαιο ύψους 6 εκατ. ευρώ με τον 29χρονο παίκτη η Φενέρ θα μπορούσε να προτάξει τα δικά της συμφέροντα και να πείσει τον Σλούκα να κάνει ένα βήμα πίσω.

* Ο ίδιος δεν είχε ποτέ τέτοια πρόθεση και όπως αποκαλύπτει σήμερα η στήλη, το ζήτημα δεν τέθηκε καν ούτε από τον τουρκικό σύλλογο. Παρά το γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία μπορεί να συναντηθούν στη Β' Φάση του τουρνουά, η Φενέρμπαχτσε ουδέποτε έθεσε τέτοιο εμπόδιο. Άλλωστε, το αφεντικό της είναι ένας... Έλληνας ή τέλος πάντων ένας άνθρωπος με ελληνικές συνήθειες και ελληνικό ταπεραμέντο. Και πιο πολύ ελέγχει αυτός την κατάσταση στη Φενέρ, παρά οι Τούρκοι.

* Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον Σλούκα και με το γνωστό πια «Ela file this is Zeljko», που είχε αποκαλύψει το SDNA, τον είχε πείσει να πάει στην Πόλη και να αλλάξει επίπεδο η καριέρα του. Αυτή τη φορά, ο «Ζοτς» κάλεσε ξανά τον παίκτη του και του έδειξε πόσο τον εμπιστεύεται. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του ευρωπαϊκού μπάσκετ πήρε τηλέφωνο τον 29χρονο την Κυριακή, τον ρώτησε πώς είναι και του είπε: «Κώστα, σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Να πας στην Κίνα και να βοηθήσεις την Εθνική».

* Ο διεθνής γκαρντ από την μεριά του εξήγησε στον Ζέλικο τι συνέβη με τον τραυματισμό του κι ότι δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό που θα έβαζε σε ρίσκο την υγεία του, άρα και να κουβαλήσει κάποιον τραυματισμό στη Φενέρ που θα τον σέρνει όλη τη σεζόν. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που το SDNA υπογράμμιζε πως ο Σλούκας θα είναι κανονικά στο Παγκόσμιο χωρίς αν, αλλά, εφόσον και αστερίκους. Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές όταν οι άλλοι έγραφαν ότι θα χάσει τα πρώτα ματς. Είπαμε η εγκυρότητα και η αξιοπιστία στα μίντια δεν αγοράζονται.

* Ο Ζέλικο λοιπόν ήταν απόλυτα θετικός για τη συμμετοχή του παίκτη του στο μεγάλο τουρνουά. Κι ενώ είχε ήδη κάνει τη μαγνητική ο Σλούκας, ο Ομπράντοβιτς για να του δείξει και την εμπιστοσύνη με έμπρακτο τρόπο, δεν τον ρώτησε καν τι έδειξε το αποτέλεσμα της τομογραφίας. Άλλωστε, γνώριζε και ο ίδιος πόσο πολύ ήθελε να παίξει ο Σλούκας στην Κίνα. Και κάτι ακόμα: Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας γκαρντ πήγε για αποθεραπείες στον Δημήτρη Σκορδή, τον οποίον γνωρίζει και εμπιστεύεται ο Ομπράντοβιτς από την 13χρονη θητεία του στον Παναθηναϊκό.

* Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμα κάτι σημαντικό. Ο Σλούκας δεν υπέστη ποτέ θλάση, δηλαδή να σκιστεί κάποιος μυς. Κακώς βγήκε κάτι τέτοιο προς τα έξω. Στην πραγματικότητα, ταλαιπωρείται από ένα βαρύ αιμάτωμα από την κλωτσιά που δέχτηκε. Το αιμάτωμα μέρα με την μέρα σπάει, απλά ήθελε τον χρόνο του.

* Η νεότερη πληροφορία επί του θέματος, που κάνει σήμερα γνωστή το «Slam Dunk», θέλει τον «εγκέφαλο» της Φενέρμπαχτσε να κάνει μαγνητική τη Δευτέρα. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και το αιμάτωμα έχει υποχωρήσει τελείως, θα αναχωρήσει την Τετάρτη (27/8) για την Κίνα, για να προλάβει να είναι σε δυο - τρεις προπονήσεις της Εθνικής πριν από την πρεμιέρα και να μπει στο κλίμα. Η λογική και τα μαγικά χέρια του Σκορδή δείχνουν ότι ο παίκτης θα είναι έτοιμος, γιατί κάνει αποθεραπεία σαν τρελός, πρωί-βράδυ. Θέλει να σπάσει το αιμάτωμα, να τελειώνει και να ταξιδέψει για την Κίνα. Αν χρειαζόταν και αν προβλεπόταν ιατρικά, ο Σλούκας θα έκανε και τέσσερις θεραπείες την μέρα, που λέει ο λόγος.

* Μ' αυτά και μ' αυτά και με τον σταρ της Φενέρ να κάνει δεδομένα check in στη δωδεκάδα της Εθνικής, το ζήτημα που προκύπτει πλέον είναι ποιος θα κοπεί. Δυστυχώς, κάποιος πρέπει να γυρίσει πίσω την επόμενη εβδομάδα.

* Το βράδυ του Σαββάτου, δηλαδή πριν από τον σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Αθηναίου, ο Αντώνης Κόνιαρης είχε 99% πιθανότητες να βρίσκεται στην τελική δωδεκάδα. Μετά τον τραυματισμό του Αθηναίου με τους Σέρβους, ο νέος γκαρντ του Ολυμπιακού πήγε στο 100%. Όμως, η ζωή και ο αθλητισμός μοιάζουν μερικές φορές με τρενάκι του λούνα παρκ. Έτσι, αυτές τις μέρες τα δεδομένα επιλογής του στην ομάδα που θα παίξει στο Παγκόσμιο έχουν δυσκολέψει αρκετά. Θέλετε να μιλήσουμε με ποσοστά; Πλέον η κατάσταση στην καλύτερη εκδοχή για εκείνον είναι στο 50-50, μεταξύ του ίδιου και του Βαγγέλη Μάντζαρη.

* Ο Κόνιαρης στάθηκε αξιοπρεπώς στο «Ακρόπολις», αλλά χωρίς να εντυπωσιάσει κιόλας. Το θέμα πια είναι και ηθικής φύσεως και αφορά το κατά πόσο μπορεί να κοπεί ξανά ο «Μάντζα», από τη στιγμή που γύρισε πίσω τέσσερις μέρες μετά τον αρχικό αποκλεισμό του. Δεν συμφωνείτε;

* Η άποψη ίσως είναι ριζοσπαστική. Αλλά έστω και με τον λάθος τρόπο, δηλαδή από το σβήσιμο του γκράφιτι του Γκάλη με τη φανέλα του Άρη, έγινε τελικά το σωστό. Ο Γκάλης μεγαλούργησε στον Άρη, έπαιξε και στον Παναθηναϊκό, αλλά γιγάντωσε όλο το ελληνικό μπάσκετ. Και το γκράφιτι όφειλε εξ αρχής να είναι όπως τώρα. Με τη φανέλα της Εθνικής. Γιατί ο Γκάλης είναι κάτι παραπάνω από συλλογικό «έπαθλο». Είναι όλων των Ελλήνων.

Το τηλεφώνημα Ζέλικο σε Σλούκα και το σωστό γκράφιτι του Γκάλη!