Σε ένα παιχνίδι που τα τρία από τα τέσσερα σετ κρίνονται με την ελάχιστη δυνατή διαφορά ενώ το τέταρτο φτάνει στο 21-25 είναι εμφανές ότι οι ισορροπίες ήταν λεπτές. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως ήταν ελάχιστες οι φορές που στο παιχνίδι η διαφορά έφτασε σε επίπεδα άνω των τεσσάρων πόντων.
Τα ντέρμπι πόσω μάλλον όταν γίνονται αρκετά νωρίς στη σεζόν έχουν να κάνουν με ομάδες που δεν έχουν πιάσει το μέγιστο της απόδοσής τους και είναι λογικό να παρουσιάζουν αστάθειες. Κάπως έτσι εξηγούνται τα πολλά λάθη και οι αστάθειες που εμφανίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο Παναθηναϊκός είχε μια σημαντική αδυναμία σε σχέση με τον Ολυμπιακό και αυτό έχει να κάνει με το σερβίς. Οι πράσινοι δεν κατάφεραν να πάρουν τα αναμενόμενα από το σερβίς τους και είναι ενδεικτικό πως ο πρώτος, και μοναδικός, άσσος τους ήρθε στο τέταρτο σετ από τον Κασαμπαλή ο οποίος ήρθε από τον πάγκο. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έκανε αρκετά λάθη από τα 9 μέτρα αλλά πέρα από τους 4 άσσους άσκησε έντονη πίεση από αυτό τον τομέα. Δε γίνεται άλλωστε να ρισκάρει μια ομάδα και να πιέζει από το σερβίς της χωρίς να κάνει και λάθη και κάπως έτσι εξηγούνται και τα 26 λάθος σερβίς.
Μέχρι το τέλος του δεύτερου σετ οι δύο ομάδες είχαν απόλυτη ισορροπία όχι μόνο σε ακριβείς πόντους αλλά και σαν εικόνα. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός κατάφερε να γίνει πιο επιθετικός και αυτό φαίνεται και από το ότι οι πράσινοι συνεχώς κυνηγούσαν στο σκορ και παράλληλα δεν πίεζαν αρκετά. Ο Πρωτοψάλτης και ο Νίελσεν σίγουρα πήραν καλό βαθμό και αποτέλεσαν πηγή ενέργειας αλλά δεν αρκούν δύο παίκτες. Είναι εντυπωσιακό πως ο Ολυμπιακός έχει μια ομάδα με ιδιαίτερα υψηλό μέσο όρο ηλικίας των βασικών του και έχει τόσο μεγάλη ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο. Ο Τράβιτσα (38 ετών), ο Παγένκ (38 ετών), ο Πέριν (35 ετών), ο Τζούριτς (38 ετών) και ο νεαρότερος μεταξύ αυτών Ατανασίεβιτς (33 ετών) παίζουν βόλεϊ υψηλών ταχυτήτων κάτι που πίεσε πολύ τον Παναθηναϊκό στα κρίσιμα σημεία.
Για τον Πέριν έχουμε ξαναπεί πως είναι ένα κομβικότατο γρανάζι της μηχανής του Ολυμπιακού καθώς κάνει τα πάντα με συνέπεια και σταθερότητα και αυτό το έκανε και το Μετς. Δεν βγήκε τυχαία άλλωστε MVP του αγώνα. Παράλληλα και η συνεισφορά του Σέρβου διαγώνιου ήταν πολύτιμη. Αλλά αυτό που άλλαξε τις ισορροπίες ενδεχομένως να είναι η παρουσία του Τζούριτς. Ο Έλληνας κεντρικός καταφέρνει να «γεμίσει» το χώρο και να κάνει την παρουσία του απόλυτα καθοριστική. Πάντα οι κεντρικοί έχουν έναν πιο συγκεκριμένο και ίσως και περιορισμένο ρόλο αλλά αυτό που κάνει ο Τζούριτς και μάλιστα στα 35 του έχοντας περάσει πολλούς τραυματισμούς είναι εντυπωσιακό. Ήταν ο παίκτης με το μεγαλύτερο ποσοστό στην επίθεση, με 6 νικηφόρα μπλοκ, πολύ μεγάλη συνέπεια στο σερβίς και κυρίως με πολλές φάσεις όπου αλλοίωσε επιθέσεις του Παναθηναϊκού. Η παρουσία του πάνω στο φιλέ είναι επιβλητική και μπορεί να δώσει στον Ολυμπιακό πολλές δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, κάτι που σε τέτοια παιχνίδια είναι εξαιρετικά σημαντικό, και ταυτόχρονα να δώσει σιγουριά.
Όσον αφορά την πλευρά του Παναθηναϊκού είναι εν μέρει θετικό πως ένα παιχνίδι στο οποίο δέχτηκε πίεση και δεν ήταν άψογος κατάφερε να το φέρει στα μέτρα του και να το διεκδικήσει. Σε αντίθεση με το παιχνίδι της Πυλαίας ο Γκάσμαν δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα και σίγουρα η σταθερότητα του Κβάλεν στην πίσω ζώνη ήταν ικανοποιητική αλλά έλλειψε η επιθετικότητα και η ευκολία στο τελείωμα των φάσεων. Ενδεχομένως στο επόμενο μεγάλο ντέρμπι να παρουσιαστούν βελτιωμένοι αλλά η ουσία είναι να αποκτήσουν ρυθμό και να προσαρμοστούν στο ρόλο τους ενόψει των ερχόμενων αγώνων σε Volley League και Challenge Cup.
Παρόλα αυτά οι διαφορές των δύο ομάδων δεν είναι χαοτικές. Σίγουρα, όμως, ο Ολυμπιακός είναι πιο έτοιμος, έχει ποιότητα και έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο τα παιχνίδια που προηγήθηκαν στα προκριματικά του Champions League.