MENU

Ένας τριαντάχρονος «τρόφιμος» του Δαφνίου που έχει εγκλεισθεί στο ψυχιατρείο ύστερα από δολοφονία πρωτοστατεί σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και τα οποία οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς! Με κύριο στόχο αντίπαλους οπαδούς, αστυνομικούς κλπ. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας που γνωρίζει και χειρίζεται την υπόθεση έχει διαρκή αλληλογραφία με κρατικά ψυχιατρεία προκειμένου να μην επιτρέπουν τις πολύωρες «αποδράσεις» του νοσηλευόμενου που εκτονώνεται στα γήπεδα. Με κύριο φόβο ότι θα δώσει «παρών»… τρόμου στα ερχόμενα ντερμπι στην πρωτεύουσα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα «μυστικά» των ερευνών της ΕΛΑΣ σχετικά με την δράση των «χούλιγκαν». Εντυπωσιασμένοι οι αστυνομικοί βλέπουν ότι ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει η συμμετοχή στα επεισόδια ανηλίκων αλλά κι αλλοδαπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία και το εξειδικευμένο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής που δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια διαθέτει ηλεκτρονικό αρχείο περίπου 2.000 ατόμων - που ανήκουν κυρίως στους περισσότερους από τους 68 συνδέσμους οπαδών - οι οποίοι φαίνεται να είχαν συμμετοχή σε επεισόδια ή άλλες παράνομες ενέργειες. Από αυτούς περίπου 500 θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» που μπορεί να έχουν συλληφθεί και περισσότερες από τρείς φορές σε συγκρούσεις με αλλους οπαδούς, με αστυνομικούς και ξυλοδαρμούς εντός κι εκτός γηπέδων.

Την περίοδο 2014-2015 η εν λόγω υπηρεσία που ασχολείται με την δράση των «χούλιγκαν» σχημάτισε 69 δικογραφίες για διάφορα περιστατικά βίας στον αθλητισμό και προχώρησε σε 114 συλλήψεις. Την περίοδο 2015-2016 η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας σχημάτισε 55 δικογραφίες που

σχετίζονται με επεισόδια εντός κι εκτός γηπέδων και συνέλαβε 47 άτομα (στα όρια του αυτοφώρου). Ορισμένες δικογραφίες αφορούσαν διώξεις σε δεύτερη φάση μετά από επεξεργασία στοιχείων και γι αυτό παρουσιάζεται το φαινόμενο οι υποθέσεις που έχουν ερευνηθεί να είναι περισσότερες από τις συλλήψεις.

Στην συντριπτική πλειοψηφία όσοι χούλιγκαν συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε επεισόδια δεν προφυλακίζονται και τους δίνεται «ρητή» δικάσιμος για μετά από αρκετά χρόνια, όπότε κι έχουν καλύτερη δικαστική μεταχείριση. Οι μόνοι που προφυλακίσθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξι οπαδοί που είχαν συλληφθεί αρχικά για τα επεισόδια μεγάλης έκτασης στις 20 Μαρτίου 2016 στην Λευκάδα, στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ γυναικών Παναθηναικού-Ολυμπιακού.

Ωστόσο αλλα 14 άτομα σε βάρος των οποίων προέκυψαν αργότερα επιβαρυντικά στοιχεία για συμμετοχή στις ίδιες συγκρούσεις, αφέθηκαν ελεύθερα. Στελέχη της ΕΛΑΣ επισήμαναν ότι σε αρκετές περιπτώσεις σπεύδουν για νομική υποστήριξη των χούλιγκαν οι δικηγόροι ποδοσφαιρικών κι άλλων ομάδων! Κι όλα αυτά οδηγούν στην επανατροφοδότηση της βίας αφού οι πρωταίτιοι των επεισοδίων ξέρουν ότι και να συλληφθούν δεν θα έχουν ουσιαστικά καμιά επίπτωση.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία κι από τις έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για εντοπισμό δραστών επεισοδίων από τις κάμερες των γηπέδων κι όχι μόνο. Πρόκειται για εξιχνιάσεις που γίνονται σε δεύτερο χρόνο από πολύωρες αναλύσεις βίντεο.

Έτσι λοιπόν την περίοδο 2014-2015 υπήρξαν 27 ταυτοποιήσεις «χούλιγκαν» που πρωτοστατούσαν σε βιαιοπραγίες, σε ρίψεις φωτοβολίδων κλπ στα γήπεδα. Την περίοδο 2015-2016 υπήρξαν 21 ταυτοποιήσεις. Όμως και σε αυτή την περίπτωση οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι δεν είναι ευκολη η αναγνώριση των δραστών γιατί οι περισσοτεροι φανατικοί οπαδοί δεν κάθονται στις θέσεις που ορίζει το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επιπλέον οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη να τοποθετηθούν κάμερες στις θύρες εισόδου των γηπέδων. Όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα μεγαλα γήπεδα του κόσμου για την αντιμετώπιση της βίας. Προκειμένου, όπως λένε να υπάρχουν καλύτερα «πλάνα» όσων μπαίνουν στο γήπεδο καθώς και τα ρούχα που φοράνε, παπούτσια κι «εξοπλισμός». Έτσι ώστε αν μετά συμμετέχουν σε επεισόδια έστω και με κουκούλες κλπ να υπάρχει αξιοποιήσιμο υλικό. Όμως αυτές οι

εισηγήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές.

Τέλος, εντυπωσιάζει η μαζική συμμετοχή αλλοδαπών στα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα. Την περίοδο 2014-2015 είχαν συλληφθεί 58 ημεδαποί και 56 αλλοδαποί για περιστατικά βίας στους αθλητικούς χώρους. Την περίοδο 2015-2016 κατεγράφησαν 34 συλλήψεις Ελλήνων και 13 αλλοδαπών.

Μέχρι κι από το... ψυχιατρείο στο Δαφνί συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα!