MENU

Το πρωτάθλημα έφτασε... σχεδόν στο τέλος, καθώς απομένει μόνο η ολοκλήρωση των μπαράζ και η “κούρσα” των διαιτητικών ορισμών έχει πάντα το δικό της ενδιαφέρον, όταν μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ποιος διαιτητής σφύριξε σε περισσότερες από τις μισές αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος; Ποιος έδωσε το “παρών” σε 30 συνολικά παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο; Ποιος... βαρέθηκε να σηκώνει “ταμπελάκια”, καθώς ορίστηκε συνολικά 18 φορές ως 4ος διαιτητής; Ποιος πήρε τον “τίτλο” στη μάχη των βοηθών; Κι εν τέλει, πόσα χρήματα έβαλαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό;

Το SDNA έβγαλε τα κομπιουτεράκια και σας παρουσιάζει αναλυτικά τους ορισμούς πήρε πήρε κάθε διαιτητής και βοηθός της πρώτης κατηγορίας σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Κοιτάζοντας λοιπόν τα παιχνίδια της Superleague, βλέπουμε ότι την πρωτοκαθεδρία την έχει ο διεθνής Γιώργος Κομίνης, που θα σφυρίξει και το τελευταίο ματς της σεζόν, τον επαναληπτικό στα μπαράζ διαβάθμισης μεταξύ ΟΦΗ και Πλατανιά την Τετάρτη (22/5), που θα είναι το 16ο παιχνίδι του ως πρώτος διαιτητής στο πρωτάθλημα.

Ο 2ος της λίστας Πραξιτέλης Ζαχαριάδης μετράει τρία λιγότερα ματς, με τους Παπαπέτρου, Διαμαντόπουλο να ακολουθούν στα δώδεκα. Συμπεριλαμβανομένου ωστόσο και του Κυπέλλου, 2ος έρχεται ο Παπαπέτρου, έχοντας σφυρίξει 18 συνολικά ματς, έναντι 20 του Κομίνη. Εκείνος πάντως που πήρε συνολικά τους περισσότερους ορισμούς ανεξαρτήτως “θέσης” και διοργάνωσης είναι ο Θανάσης Σέζος που βρέθηκε σε 30 παιχνίδια, αλλά στα περισσότερα εξ αυτών ως τέταρτος διαιτητής (16 στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο). Εκείνοι δε που τον ακολούθησαν ήταν δύο πρωτάρηδες στην κατηγορία, οι Μανούχος και Βρέσκας με 29 και 28 παιχνίδια αντίστοιχα.

Όσο για τους λιγότερους ορισμούς, τους πήρε ο Στάθης Γκορτσίλας, που στάθηκε άτυχος φέτος, μιας και ήταν τραυματίας για μήνες, με τον Λάμπρου να ακολουθεί έχοντας σφυρίξει μόλις έξι ματς στη Superleague. Αμφότεροι είναι νέοι στην κατηγορία.

Στους βοηθούς την πρωτοκαθεδρία την έχει ο Κούλα Χασάν με 16 ματς πρωταθλήματος στο ενεργητικό του (μαζί με αυτό στο μπαράζ ΟΦΗ-Πλατανιά), παρότι μπήκε τον Οκτώβριο στους ορισμούς (είχε κοπεί στα τεστ).

Στα... κάγκελα οι διαιτητές για τις κρατήσεις στις αμοιβές

Σε ό,τι αφορά τώρα τα χρήματα που εισπράττουν οι διαιτητές μετά το “χαράτσι” που τους επιβλήθηκε πληρώνοντας εκείνοι το περίφημο εργόσημο, είδαν τη διαιτητική αμοιβή τους να μειώνεται δραματικά, ήτοι κατά 25% και γι' αυτό βρίσκονται δικαιολογημένα στα "κάγκελα"!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για έναν βοηθό διαιτητή που λαμβάνει στο πρωτάθλημα μεικτή αμοιβή 700 ευρώ, του παρακρατείται το 25% για το εργόσημο (εισφορά ΕΦΚΑ), επιπλέον φόρος 20%, το χαρτόσημο 3%, το ΟΓΑ χαρτοσήμου (20% Χ 3%), επιπλέον ελάχιστη φορολογική επιβάρυνση 2%, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2% για να μείνει ένα ποσό της τάξης των 330,4 ευρώ. Από αυτό ωστόσο το 15% πηγαίνει στην Ένωση από την οποία προέρχεται ο διαιτητής, για να του μείνουν στην τσέπη περί τα 280 ευρώ!

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες ΕΠΣ που εισπράττουν τα ποσοστά τους (10 με 15%, ανάλογα την Ένωση) από το ακαθάριστο ποσό (αφού έχει αφαιρεθεί ο ΕΦΚΑ). Όσο για τους πρώτους διαιτητές, από την αρχική αμοιβή των 2.000 ευρώ, τα χρήματα που τους απομένουν είναι περίπου στα 1.100 ευρώ.

Στο Κύπελλο βέβαια τα χρήματα είναι αρκετά λιγότερα. Για τους διαιτητές η αρχική αμοιβή ξεκινάει από τα 800 ευρώ (αν πρόκειται για ομάδες της Superleague, αλλιώς είναι λιγότερα), ενώ για τους βοηθούς περίπου 300 ευρώ. Ο τέταρτος διαιτητής στο πρωτάθλημα αμείβεται με περίπου 450 ευρώ (άνευ φόρων).

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες για διαιτητές και βοηθούς:

* Παπαπέτρου, Κομίνης και Παπαδόπουλος σφύριξαν από μία φορά σε ξένα πρωταθλήματα, κατ' επιλογή της ΚΕΔ (2 φορές στην Ελβετία, μία στη Φινλανδία).

* O Τάσος Σιδηρόπουλος προσκλήθηκε να διευθύνει έξι παιχνίδια στη Σαουδική Αραβία ως πρώτος διαιτητής κι άλλα έξι ως VAR (ζητήθηκε “ονομαστικά”, μιας και είναι ο μοναδικός Έλληνας elite και δη με πιστοποίηση VAR). Επίσης έχει άλλα 12 ματς σε Champions League (τα τρία ως 4ος) και Nations League.

* Ο Θανάσης Τζήλος απουσίασε από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο λόγω τραυματισμού, μετά την επίθεση που δέχτηκε. Τραυματίας ήταν και ο Γκορτσίλας από τον Αύγουστο ως τον Απρίλιο.

* Ο διαιτητής Φωτιάς και οι βοηθοί Κούλα Χασάν, Κρέτσιμος, Παλαμίδας καθυστέρησαν 1,5 μήνα να μπουν στους ορισμούς καθώς πέρασαν με τη δεύτερη ευκαιρία (τέλη Σεπτεμβρίου) τα αγωνιστικά τεστ.

* Η σειρά των ονομάτων είναι με βάση τα παιχνίδια που σφύριξαν στο πρωτάθλημα (σε παρένθεση τα παιχνίδια που ορίστηκαν ως πρώτοι διαιτητές).

* Ο βοηθός Καμπούρης έχει διαγραφεί από τον πίνακα (για το οφ σάιντ στον Άκπομ στο Πανιώνιος-ΠΑΟΚ τη 2η αγων.).

Ορισμοί διαιτητών: Ποιοι είναι οι... πρωταθλητές;