MENU

Η εικόνα έχει δύναμη. Αδιαμφισβήτητη. Ειδικά στις μέρες μας, όπου το ρεπορτάζ μπορεί να είναι ένα βίντεο ή μια φωτογραφία και οι ρεπόρτερ μπορούν να είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην καρδιά των γεγονότων. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός λόγος που έχει δύναμη η εικόνα. Ενίοτε σε βοηθάει να καταλάβεις καλύτερα την πραγματικότητα. Να σου παρουσιαστεί τόσο ωμά και ρεαλιστικά που θα σου εντυπωθεί. Κι αυτό θα κάνουμε σήμερα.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκονται σε σύγχυση. Δικαιολογημένη. Αφενός έχουν να διαχειριστούν την πρώτη απώλεια πρωταθλήματος μετά από εφτά σερί κατακτήσεις και αφετέρου την εικόνα κατάρρευσης που παρουσίασε η ομάδα τους στο φινάλε της σεζόν. Έντονα συναισθήματα, που εύκολα προκαλούν το ανάθεμα, την ισοπέδωση και την πλήρη ταύτιση με τη διάθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη να τα αλλάξει όλα. Είναι, όμως, έτσι;

Η ειδησεογραφία, οι φήμες και οι πληροφορίες έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, εξελίχθηκαν τον Απρίλιο και κορυφώνονται τα τελευταία 24ωρα μετά την ήττα στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ και την παραπομπή στις συμπαθείς και χρησιμότατες χαρτοβιομηχανίες! Γίνεται λόγος για πλήρη αποδόμηση του ρόστερ και προς το παρόν, ουδείς αντιδρά ή διαφωνεί με την τακτική και τη λογική του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ. Για να γίνει πιο αντιληπτό, λοιπόν, το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον Ολυμπιακό, ανατρέξαμε στη Wikipedia!

Αυτή είναι η φωτογραφία από το ρόστερ του Ολυμπιακού. Τελευταία ενημέρωση στις 8 Φεβρουαρίου, ενημερώνει η… διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Μετά, δηλαδή, τα πήγαινε-έλα του Ιανουαρίου, όταν και αναχώρησε το πρώτο τρένο της μεγάλης φυγής! Για τα του Δεκέμβρη, ωστόσο, αναλύθηκαν τον Δεκέμβρη. Μπροστά μας έχουμε την ιστορία να συμβαίνει, καθότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. Τι; Πειράξαμε λίγο τη φωτογραφία της Wikipedia προκειμένου να έχουμε μια εικόνα για το πώς παρουσιάζεται (σ.σ. ίσως με κάποια ερωτηματικά που θα τα δούμε στη συνέχεια) το ρόστερ του Ολυμπιακού βάσει των ρεπορτάζ των εφημερίδων.

Και αφού χρησιμοποιήσαμε τη δύναμη της εικόνας, περνάμε στο παρασύνθημα. Ήταν τόσο κακό το ρόστερ του Ολυμπιακού; Ήταν αυτός ο χειρότερος Ολυμπιακός όλων των εποχών, όπως... παραδέχτηκε κυνικά ο Σάββας Θεοδωρίδης κατά την επίσημη παρουσίαση του Πέδρο Μαρτίνς;

«Δέκα κλάσεις καλύτεροι»!

Πάλι Σάββας Θεοδωρίδης; Πάλι! Γιατί όχι; Εξάλλου, ο Σάββας Θεοδωρίδης φέρει τον τίτλο του αντιπροέδρου της ΠΑΕ και ο Σάββας Θεοδωρίδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα τον Πέδρο Μαρτίνς. Συνεπώς, είναι επίσημη φωνή του Ολυμπιακού, όσο κι αν πολλοί μπορεί να θεωρούν γραφικά τα λεγόμενά του. Ο βετεράνος γκολκίπερ, λοιπόν, είχε πολλά να πει στη διάρκεια της σεζόν για τους ποδοσφαιριστές που τώρα χαρακτηρίζονται ως «ο χειρότερος Ολυμπιακός όλων των εποχών». Τόσο σε ομαδικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό. Ας δούμε ορισμένα εξ αυτών (γιατί είναι αδύνατο να τα συγκεντρώσουμε όλα):

Θεοδωρίδης για ρόστερ: «Να κερδίζουν τα παιχνίδια. Να παίζουν δυνατά. Να μη φοβούνται κανέναν, γιατί το πρωτάθλημα είναι δική τους δουλειά και κανενός άλλου. Καμία ομάδα δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Είναι δέκα κλάσεις καλύτεροι. Τους έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη».

Θεοδωρίδης για ρόστερ: «Αν δεν είναι πλήρης ο Ολυμπιακός, ποιος είναι πλήρης; Στα χαφ έχουμε παικταράδες. Εγώ δεν είδα να έχει παίκτη σαν τον Οτζίτζα η Εθνική Βελγίου».

Θεοδωρίδης για Ρομαό: «Εγώ θέλω άνδρες μέσα στην ομάδα. Θέλω όλοι να παίζουν σαν κι εσένα. Να φοράνε τη φανέλα και να πεθαίνουν μέσα στο γήπεδο. Εγώ παίρνω το μέρος σας και σκίζομαι για σας, αλλά κι εσείς πρέπει να κάνετε τη δουλειά σας. Να το βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι το πρωτάθλημα δεν θα το πάρουμε πιστεύοντας ότι τα παιχνίδια θα τα κερδίζουμε απλά επειδή είμαστε Ολυμπιακός.

Θεοδωρίδης για Φορτούνη: «Ο καλύτερος παίκτης της Ελλάδας είναι ο Κώστας, δεν το συζητάμε. Και τώρα θα τον δεις, στα παιχνίδια αυτά που είναι μεγάλα παιχνίδια».

Θεοδωρίδης για Μαρίν: «Ο Μάριν είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά που έχουν έρθει στον Ολυμπιακό. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Δεν έχει να αποδείξει κάτι, γιατί ο άνθρωπος είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Περιμένω πάρα πολλά από τον Μάριν από εδώ και μπρος. Δηλαδή, έχει τη δυνατότητα. Όπως λένε, μπορεί να κάνει «παπάδες» μέσα στο γήπεδο. Το βλέπω ότι έχει αρχίσει να αγαπάει την φανέλα του Ολυμπιακού σαν και εμάς τους παλιούς. Παίζει για τον Ολυμπιακό. Και περιμένω πάρα πολλά πράγματα από τον Μάριν γιατί πραγματικά είναι πολύ μεγάλος παίκτης».

Θεοδωρίδης για Σισέ: «Είναι ένα πάρα πολύ φιλότιμο παιδί και θα αφήσει εποχή. Πιστέψτε με, μετά τον Τουρέ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχω δει να έρχονται στον Ολυμπιακό. Το Σάββατο θα είναι ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Δεν υπάρχει περίπτωση. Θα τους καταπιεί μόνος του».

Θεοδωρίδης για Ανσαριφάρντ: «Είχα πει ότι θέλω 11 Ανσαριφάρντ στον Ολυμπιακό! Και ότι θα τον ζητάνε ξένες ομάδες με πολλά λεφτά. Καθίστε να πάει στο Μουντιάλ και τα λέμε. Θα τον χάναμε τον παίκτη λόγω εκείνου του γελοίου προπονητή που έβαζε τα παιδιά του, όπως χάσαμε φέτος τον Γιαννιώτη. Είναι ο καλύτερος κυνηγός που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια ο Ανσαριφάρντ. Του έκανε πόλεμο ο προπονητής. Το ξαναλέω κι ας μου πουν που έχω λάθος: Είναι ψηλός, δυνατός, γρήγορος και ξέρει μπαλάρα».

Θεοδωρίδης για Ταχτσίδη: «Μου έκανε εντύπωση ο Ταχτσίδης. Ήταν καταπληκτικός. Είναι δυνατός και μου θύμισε τον Στολτίδη. Χρειάζεται ο Ολυμπιακός τέτοιους δυνατούς παίκτες, όπως ο Σισέ και όλα τα παιδιά».

Θεοδωρίδης για Τζούρτζεβιτς: «Ο Σέρβος είναι γκολτζής και παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Ο Ζντιέλαρ μου έλεγε ότι ο Τζούρτζεβιτς ήταν Ερυθρός Αστέρας μικρός και ότι ακόμη είναι. Αλλά έφυγε από τη Σερβία και όταν γύρισε πίσω τον πήρε η Παρτιζάν και έκανε θαύματα».

Ας μην πλατειάζουμε. Ο Σάββας Θεοδωρίδης είναι δεδομένο ότι μέσα στη σεζόν θα έχει επαινέσει κάθε παίκτη του Ολυμπιακού. Κι όμως, 17 ποδοσφαιριστές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πόρτα της εξόδου, ενώ τον Ιανουάριο στην πρώτη… εκκαθάριση έφυγαν για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, ακόμα οκτώ! Θυμίζουμε ότι είχαν αποχωρήσει οι Μοχάμεντ Μπεν, Βούκοβιτς, Καρσελά, Μίλιτς, Ζντιέλαρ, Φιγκέιρας, Εμενίκε και Καπίνο. Το σύνολο 25 ποδοσφαιριστές! Ένα ολόκληρο ρόστερ επαγγελματικής ομάδας!

«Ψαγμένες» δικαιολογίες!

Και φεύγουν γιατί; Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα παραπάνω, αφού ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν τεράστια ερωτηματικά και δεν μπορείς να βρεις τη λογική. Για να το συνοψίζουμε, έστω και καθ’ υπερβολή, θα χρειαστούμε αυτή τη φορά έναν πίνακα!

Σίλβιο Προτό

Ιγκόρ Σίλβα *

Δεν κάνει!

Αλμπέρτο Μποτία

Κλαίει πολύ!

Ομ. Ελαμπντελαουΐ

Έχει δύσκολο όνομα!

Μπιόρν Ένγκελς

Δεν ταίριαξε!

Παν. Ταχτσίδης

Πήγε στα μπουζούκια!

Βάντις Οτζίτζα-Οφόε

Γκιγιόμ Ζιλέ

Δεν έπεισε!

Κώστας Φορτούνης

Δεν κερδίζει πια πέναλτι!

Ούρος Τζούρτζεβιτς

Ήθελε να εκτελεί πέναλτι!

Αλεξίς Ρομαό

Είναι μεγάλος!

Εχσάν Χατζισαφί *

Δεν έκανε τη διαφορά!

Καρίμ Ανσαριφάρντ

Πάει μουντιάλ!

Ίβιτσα Ίβουσιτς *

Δεν χωράει!

Αντρέ Μαρτίνς

Ήρθε άλλος Μαρτίνς!

Μάρκο Μαρίν

Παίρνει πολλά!

Φελίπε Πάρντο

Έκανε τον Κινέζο!

* Οι τρεις ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Έχουμε, λοιπόν, τα εξής παράλογα δεδομένα:

Α) Τρεις ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο και έπαιξαν ελάχιστα αποχωρούν. Ο Ίβιτσα Ίβουσιτς, ο Ιγκόρ Σίλβα και ο Εχσάν Χατζισαφί, για τον οποίο ο Ολυμπιακός φερόταν πριν μερικούς μήνες να έχει πληρώσει 600 χιλιάδες ευρώ τον Πανιώνιο!

Β) Ένας ποδοσφαιριστής, για τον οποίο έχει γραφτεί ότι ανανέωσε το συμβόλαιό του, επίσης είναι προς αποχώρηση. Ο Αλέξις Ρομαό, με την αιτιολογία ότι είναι σε προχωρημένη ηλικία και δεν μπορεί να προσφέρει στο πλάνο του Ολυμπιακού.

Γ) Σε συνέχεια από το «Β», έρχεται ο Σίλβιο Προτό. Ο τερματοφύλακας που έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις στο Champions League, ήταν σταθερός σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και (προσοχή, προσοχή!!) στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού ήταν μαζί με τον Ρομαό μέχρι πριν μερικούς μήνες, οι κολώνες γύρω από τις οποίες θα χτιζόταν η νέα ομάδα.

Δ) Διάθεση να πουληθούν βασικά στελέχη, που έχουν προσφέρει και ενδεχομένως να είχαν κάποιοι εξ αυτών κακή χρονιά. Μιλάμε για τον Κώστα Φορτούνη, τον Ομάρ Ελαμπντελαουΐ, για τον Παπέ Σισέ (παρότι δεν είναι στον πίνακα, είναι προς πώληση) και για τον Καρίμ Ανσαριφάρντ! Ο Ολυμπιακός, δηλαδή, δεν αρνείται να πουλήσει ορισμένα από τα τελευταία κομμάτια που θα μπορούσαν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και να προσδώσουν… τεχνογνωσία. Πάμε, συμπερασματικά, για έναν Ολυμπιακού που θα έχει παλαιότερο παίκτη τον Λεονάρντο Κούτρη και τον Θανάση Ανδρούτσο. Δεν γίνεται κατανοητό τώρα, αλλά μιλάμε για μεγάλο θέμα για τα αποδυτήρια μιας ομάδας!

Ε) Παραίτηση από «επενδύσεις» που έγιναν μερικούς μήνες πριν. Πώς αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί η διάθεση να παραχωρηθεί δανεικός ο Τζούρτζεβιτς, να παραχωρηθεί ο Ένγκελς, να αφεθεί ελεύθερος ο Ζιλέ ή να έχει τεθεί εκτός ομάδας ο Οφόε; Όλοι τους υπέγραψαν στον Ολυμπιακό το προηγούμενο καλοκαίρι και σε μια σεζόν με τόσα αρνητικά αποτελέσματα και τόσες αλλαγές προπονητών, λογικό – όντας και σε νέο περιβάλλον – να μην έχουν σταθερή απόδοση.

ΣΤ) Αφελληνισμός και «βαριά» συμβόλαιο. Τελευταίο κεφάλαιο στον παραλογισμό. Ο Στέφανος Καπίνο έφυγε τον Ιανουάριο και ακολουθούν τώρα ο Κώστας Φορτούνης, αλλά και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, με τον οποίο υποθετικά μέχρι πριν τα Γιάννινα ήταν όλοι ευχαριστημένοι! Ενίοτε τον έθεταν και ως παράδειγμα προς μίμηση. Πήγαν όλα στράφι επειδή βγήκε στα μπουζούκια; Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σκοπεύει να αποκτήσει Έλληνες, αλλά με την αποχώρηση των τριών έχει – όσο λίγα ή πολλά σημαίνει αυτό – ΜΗΔΕΝ δικούς του ποδοσφαιριστές στην Εθνική ομάδα. Κι όταν λέμε δικούς του, εννοούμε να φόρεσαν τα ερυθρόλευκα φέτος και να μην αγωνίζονταν δανεικοί.

Τελειώνουμε με τις περιπτώσεις των Μποτία και Μαρίν. Κυρίως, δε, για τον Ισπανό αμυντικό, ο οποίος και τα κλάματα έβαλε και δηλώσεις έκανε και με την ομάδα είχε στενή σχέση. Κρίθηκαν υπερβολικές οι απαιτήσεις του για νέο συμβόλαιο, χωρίς όμως να μπει ο Ολυμπιακός στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Απλώς, δεν ήθελε να τον κρατήσει κι ας ήταν αρχηγός σε πολλά ματς. Τα ίδια, αλλά σε μικρότερη κλίμακα ισχύουν και για τον Γερμανό, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει.

Ο Ολυμπιακός μπαίνει σε μια άλλη εποχή. Παραδίδει τα κλειδιά σε έναν καινούργιο προπονητή και θα του παραδώσει και – όπως όλα δείχνουν – ένα ρόστερ 15-20 ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα είναι όλοι σε μια καινούργια κατάσταση. Οι ερυθρόλευκοι θα μπουν τον Αύγουστο στα προκριματικά για το Europa League, όπου προφανώς και δε γίνεται να αποτύχουν να περάσουν στους ομίλους.

Πολλοί συγκρίνουν το 2018 με το 2010 και την προηγούμενη «σκληρή» στάση του Βαγγέλη Μαρινάκη απέναντι στους παίκτες. Καμία σχέση, όμως. Τότε υπήρχε ένα στελεχωμένο ρόστερ με περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές, στο οποίο έγιναν προσθαφαιρέσεις. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ήταν βαθιά η επέμβαση, δεν συγκρίνεται με τη σημερινή κατάσταση. Ναι, έφυγαν οι Ντιόγκο, Μήτρογλου, Επστάιν, Όσκαρ, Μαρέσκα κλπ., αλλά για δείτε λίγο κάποιους απ’ όσους έμεναν πίσω!

Ναι, σε εικόνα πάλι. Γιατί είναι πιο δυνατή!

* Έχουν αφαιρεθεί οι παίκτες που αποχώρησαν μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι (σ.σ. ορίζεται ως το χρονικό σημείο της σκούπας) και όσοι δεν είχαν αποκτηθεί ως τότε.

Οι παικταράδες που έγιναν... ξενύχτηδες, γέροι και παλτά!