MENU

Τώρα το καλοκαίρι φίλοι μου που οι μύγες είναι πιο παχιές από τον Ραντούλιτσα και η ζέστη σας έχει κάνει να είστε πιο κινητικοί και απ’ τον Αγάθωνα στον τελικό της Eurovision (εξαιρείται ο Καριόλης ο οποίος πετάει στον καύσωνα),αποφάσισα να κάνω κάτι για σας. Για να δροσιστείτε και να ξεχάσετε τον πόνο σας, θα σας γνωρίσω ένα νέο φυντάνι του δημοσιογραφικού πενταγράμμου, το οποίο σε λίγα χρόνια θα σαρώνει τα Πούλιτζερ.

Από το όνομα και μόνο (Θανάσης Φουσκίδης) καταλαβαίνεις ότι ο καλλιτέχνης - λογικά αυτό είναι το καλλιτεχνικό του όπως του Πάριου το Βαρθακούρης - είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Γιατί ένας Θανάσης Φουσκίδης δυο πράγματα θα μπορούσε να είναι: Ή αντικειμενικός και ανεξάρτητος δημοσιογράφος ή διαχειριστής στην «Πολυκατοικία» του Mega σαν τον Θανάση Μπαλαφούτη.

Εκτός από το όνομά του και η πένα του είναι μια όαση στην δημοσιογραφική έρημο των συμφερόντων. Με αφορμή τη λύση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον Σίλβα, ο Φουσκίδης έδειξε στο κοινό ψήγματα του πηγαίου ταλέντου του:

«Όσο για τα παπαγαλάκια, δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο. Ευκαιρία έψαχναν για να ανακατέψουν την τράπουλα μπας και φύγει για λίγο η προσοχή από τις… διαδοχικές επενδύσεις και μεταγραφές… αεροδρομίου των αφεντικών τους». Έτσι, ακριβώς.

Και για να καταλάβουν τα παπαγαλάκια της διαπλοκής πώς θα έπρεπε να καλύψουν το γεγονός της απομάκρυνσης Σίλβα για να θεωρούνται σωστοί και έγκριτοι δημοσιογράφοι σαν τον Φουσκίδη, ο Θανάσαρος τους έδωσε ένα δωρεάν μάθημα αντικειμενικής και αμερόληπτης παρουσίασης της είδησης:

«Τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη ήταν δείγμα της οργάνωσης του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, αλλά και της διοικητικής του ετοιμότητας». Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που σε καθιερώνουν στη συνείδηση του οπαδού ως μεγάλη ομάδα.

Γιατί όλα τα μεγάλα club του εξωτερικού κάθε χρόνο τη δεύτερη μέρα της προετοιμασίας συνηθίζουν να αλλάζουν τον προπονητή τους για να φτιάξει το φενγκ σούι της ομάδας. Και αντί να γράφονται ύμνοι γι’ αυτή την κίνηση του Θρύλου που έφερε στο σύλλογο περισσότερη θετική ενέργεια και απ’ την Amita Motion, βρέθηκαν 5-6 περίεργοι και τόλμησαν να ασκήσουν κριτική.

Ευτυχώς ο Φουσκίδης τους αποστόμωσε με το μαχητικό του ρεπορτάζ: «Η αστραπιαία αντίδραση στην περίπτωση της πρόσληψης του και βεβαίως τα επιτεύγματα του ίδιου του προπονητή, καταδεικνύουν πως -αν μη τι άλλο- έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την επέκταση της “ερυθρόλευκης” κυριαρχίας». Αν δεν ήξερες ποιος ήταν ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού και περίμενες να καταλάβεις απ’ την περιγραφή του Φουσκίδη, θα νόμιζες ότι ο πρόεδρος έφερε Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα ή έστω τον Μπάμπητον Τεννέ.

Μετά διάβαζες ότι ο εκλεκτός ήταν ο Βίκτορ και η καρδιά σου επέστρεφε στη θέση της. Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στον Ισπανό και τους άλλους τρεις. Είναι σαν να συγκρίνεις τον Μαγκντί Γιακούμπ με τον Γεράσιμο Γιακουμάτοκαι τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Και αν θέλετε να ξέρετε φίλοι μου και την εποχή που ήταν βοηθός του Μίτσελ, όλα αυτός τα έκανε. Προπονήσεις, τακτική, ενδεκάδα, μεταγραφές, τα πάντα. Ο Μίτσελ δεν είχε καμιά συμμετοχή στις επιτυχίες. Τον κράταγε απλώς ο Βίκτορ επειδή ήθελε έναν αυτοφωράκια για ώρα ανάγκης:

«Ουσιαστικά ήταν εκείνος που ασχολείτο με κάθε τεχνική λεπτομέρεια πριν από τα ματς. Ήταν κοινό μυστικό πως είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο προπονητικό κομμάτι, λειτουργώντας ως ισότιμος με τον Μίτσελ, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε για ενάμιση χρόνο, έχοντας μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες εκείνης της περιόδου». Ήταν όπως στη συναυλία των REM στην Ελλάδα που είχε τεράστια επιτυχία χάρη στους Πυξ Λαξ.

Αν δεν έκαναν αυτοί support, οι REM θα μάζευαν λιγότερο κόσμο και απ’ όσους είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Σύνταγμα ή ο Ολυμπιακός στη φιέστα του στο Καραϊσκάκη(112.000 σύμφωνα με την ΕΠΟ).

Και επειδή ο Φουσκίδης δεν μοιάζει με τα άλλα παπαγαλάκια και δεν καταλαβαίνει από αφεντικά και κέντρα εξουσίας γιατί έχει την τύχη να εργάζεται σε δυο ανεξάρτητα μέσα (“Γαύρος”, Parapolitika), στο φινάλε, για να αποδείξει ότι δεν μασάει, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο:

«Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, πως η άμεση αντίδραση της διοίκησης της ΠΑΕ και προσωπικά του προέδρου, Βαγγέλη Μαρινάκη, μετέτρεψαν μια περιπέτεια που προέκυψε σ' ένα κρίσιμο χρονικά σημείο για την ομάδα, σε προοπτική για ακόμη καλύτερα πράγματα τη σεζόν που έρχεται». Από τη συνέντευξη στον Σρόιτερ έχει να δεχτεί τόσο σκληρή κριτική ο πρόεδρος.

Γι’ αυτό είναι στον αέρα το deal Μαρινάκη-Νότιγχαμ. Διάβασαν οι Άγγλοι την επίθεση του Φουσκίδη στον πρόεδρο και τρόμαξαν. Σου λένε, το 1/30 αν γράφει και για τη Νότιγχαμ, κάθε εβδομάδα θα τρέχουμε στην πειθαρχική επιτροπή της Superleague (ξεκίνησε διεθνή καριέρα) για δυσφήμιση του αθλήματος. Δεν συμφέρει.

Απ’ το να τα φάει στους δικαστές ο πρόεδρος, καλύτερα να τα φάει στη Βοϊβοντίνα ή στην Καραχί Πορτ Τραστ (ομαδάρα του Πακιστάν που διαφημίζει τηλέφωνα στη φανέλα).

Ο Έλληνας δημοσιογράφος που χαλάει το deal Μαρινάκη-Νότιγχαμ