MENU

Εν αρχή ην το ταλέντο. Στην περίπτωση του Αργεντινού, βέβαια, η λέξη ταλέντο είναι ίσως φτωχή για να περιγράψει αυτό το μοναδικό χάρισμα που διαθέτει, αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αυτό που έχει «μαγέψει» τα τελευταία χρόνια τους ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον κόσμο.

Πριν από περίπου τριάντα χρόνια στην πόρτα του γραφείου των προπονητών στις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα» υπήρχε κολλημένο ένα χαρτί.

«Αν έρχεστε για να μας φέρετε παίκτη πιο κοντό από 1.80, γυρίστε πίσω και φύγετε» έγραφε. Για σκεφτείτε το: Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι. Θα είχαν απορριφθεί από κάποια κολλημένα μυαλά αν δεν υπήρχε ο Γιόχαν Κρόιφ.

Είναι γνωστό ότι ο σπουδαίος Ολλανδός υπήρξε ο αναμορφωτής της «Μασία», ήταν επίσης αυτός ο άνθρωπος που έσκισε εκείνο το χαρτί που αναφερόταν στο μπόι των νεαρών ποδοσφαιριστών και άλλαξε όλη τη φιλοσοφία των ακαδημιών του συλλόγου.

Ο Μέσι, φυσικά, ήταν νήπιο όταν ο Κρόιφ ανέλαβε τις ακαδημίες, αλλά σε αυτόν οφείλει ίσως ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής επιτυχίας του. Σίγουρα του χρωστάει το γεγονός ότι έγινε δεκτός στη Μπαρτσελόνα παρά το μικρό δέμας του.

Ήταν ο Κάρλες Ρέσακ αυτός που έκανε περισσότερα από κάθε άλλον για να πάρει τον Αργεντινό στην Ευρώπη και στους Καταλανούς.

«Πάντα θα λέω ότι είναι τιμή για εμένα ότι έφερα τον Μέσι στον σύλλογο. Δεν ξέρω αν η συμβολή μου υπήρξε μεγάλη ή μικρή, αλλά ίσως είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω κάνει» λέει ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα.

«Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που είπα στη διοίκηση ότι πρέπει να πάρουμε έναν 12χρονο μου είπαν να τα ξαναπούμε σε οκτώ χρόνια. Τους είπα ότι πρέπει να το κάνουμε άμεσα, ακόμα και σε εκείνη την ηλικία μπορούσες να ξεχωρίσεις ότι ο Μέσι ήταν εξωπραγματικός» συμπληρώνει ο Ρέσακ.

Ο πιτσιρικάς Μέσι ταξίδεψε με τους γονείς του στη Βαρκελώνη περιμένοντας από τον Ρέσακ να πείσει τους αρμόδιους. Ο Ρέσακ συνέτρωγε με έναν συνεργάτη του σε ένα τένις κλαμπ στο Μονζουίκ όταν πήρε μια χαρτοπετσέτα και έγραψε: «Εγώ, ο Κάρλες Ρέσακ, σύμβουλος του προέδρου, βεβαιώνων ότι ο Λιονέλ Μέσι έχει την απαιτούμενη ποιότητα για να υπογράψει στη Μπαρτσελόνα». Και υπέγραψε στη χαρτοπετσέτα, την οποία κρατάει από τότε σε θυρίδα.

«Δεν ήθελε κανείς να ρισκάρει μαζί μου. Ήταν στοίχημα. Ένα παιδί, από την Αργεντινή. Ο Κάρλες Ρέσακ το έκανε να συμβεί. Ήρθε, με είδε και μου είπε ότι με θέλει η Μπαρτσελόνα. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Ήμουν πολύ νέος και όλα ήταν καινούργια. Άφησα πίσω μου οικογένεια και πατρίδα και ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ» θυμάται ο ίδιος ο Μέσι.

Εκείνη την εποχή, ο Τσάβι είχε ήδη πάρει... προαγωγή από τις ακαδημίες, αλλά συνήθιζε να ρωτά για την πρόοδο των μικρότερων. «Ένας από τους φίλους μου δούλευε στις ακαδημίες όταν ο Μέσι ήταν 14-15. Τον ρωτούσα για τα παιδιά, ποια είναι καλά, ποια μπορούν να φτάσουν στην πρώτη ομάδα. Θυμάμαι να μου λέει για έναν μικρό από την Αργεντινή που ήταν εξαιρετικός. Και όταν ο Μέσι, στα 16 του, έκανε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα κατάλαβα τι εννοούσε» διηγείται στο ντοκιμαντέρ ο πρώην αρχηγός των Καταλανών.

Κάπως έτσι άρχισε να γράφεται η ιστορία του Μέσι στη Μπαρτσελόνα, η ιστορία του Μέσι στο ποδόσφαιρο...

Μια άγνωστη ιστορία: πως η Μπαρτσελόνα «έφτιαξε» τον Λιονέλ Μέσι