MENU

Η ιστορία είναι πια γνωστή και χιλιοειπωμένη. Ο Καρίμ Μπενζεμά αναλαμβάνει να… διευκολύνει έναν παιδικό φίλο του και να μεσολαβήσει ζητώντας από τον Ματιέ Βαλμπουενά να δώσει χρήματα ώστε να μην βγει στη δημοσιότητα ένα ερωτικό βίντεό του. Ο Βαλμπουενά καταγγέλει το γεγονός του εκβιασμού στις αρχές και οι έρευνες καταλήγουν στη σύλληψη του Μπενζεμά, στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες και επιβάλλονται περιοριστικοί όροι (που έχουν πια αρθεί).

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ρίχνει τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης στην… πυρά και ανακοινώνει ότι τίθεται εκτός εθνικής ομάδας της χώρας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα. Ο Μπενζεμά κινδυνεύει να χάσει το EURO που θα διοργανώσει σε μερικούς μήνες η χώρα του και η ποδοσφαιρική Γαλλία είναι διχασμένη για το αν πρέπει ή όχι να επιστρέψει στους «τρικολόρ».

Αύριο, Πέμπτη (17/3) ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας, Ντιντιέ Ντεσάμπ, θα ανακοινώσει την αποστολή για τα προσεχή φιλικά με την Ολλανδία και τη Ρωσία. ΟΙ περιοριστικοί όροι εναντίον του Μπενζεμά έχουν αρθεί από τις δικαστικές αρχές των Βερσαλλιών, άρα ο Γάλλος εκλέκτορας δεν έχει πια την εύκολη δικαιολογία. Τι θα κάνει τώρα ο Ντεσάμπ; Ο Μπενζεμά αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού εδώ και τρεις εβδομάδες και αυτό για μια ακόμα φορά λύνει τα χέρια του Γάλλου προπονητή. Η κρίσιμη ημερομηνία για τον άσο των Μαδριλένων παραμένει, έτσι κι αλλιώς, η 12η Μαΐου. Τότε θα ανακοινωθεί η αποστολή για το EURO. Μέχρι τότε ο ίδιος ελπίζει να έχει απεμπλακεί από την δικαστική υπόθεση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, κορυφώνονται οι δηλώσεις εναντίον του παίκτη από τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «RTL», επτά στους δέκα Γάλλους δεν επιθυμούν την παρουσία του Μπενζεμά στην αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας που θα πάρει μέρος στο EURO. «Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να επιστρέψει αυτή τη στιγμή. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά είναι και κοινωνικό ζήτημα και όλα έχουν σημασία. Οι αθλητές πρέπει να είναι απόλυτο παράδειγμα προς μίμηση» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του παίκτη. «12 σεζόν επαγγελματίας, 541 ματς, 0 κόκκινες και 11 κίτρινες κάρτες και κάποιοι μιλάνε για το αν δίνω καλό παράδειγμα???» έγραψε ο Μπενζεμά στο Twitter.

«Ο προπονητής θέλει να έχει τους καλύτερους Γάλλους παίκτες, αυτή είναι η θέση του. Η θέση μου είναι ενός υπουργού αθλητισμού που σκέφτεται ότι η υποδειγματικότητα, η ειλικρίνεια, η ανθρώπινη και η δικαστική αξία των παικτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Δεν είμαι εγώ ο προπονητής της εθνικής» σχολίασε ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Πατρίκ Κανέρ. Στο θέμα τοποθετήθηκε ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί: «Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που δίνουν μαθήματα υποδειγματικότητας, αυτό είναι ένα Κράτος Δικαίου. «Ούτε εγώ ούτε ο κύριος Βαλς είμαστε προπονητές της εθνικής ομάδας. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για θέματα που δεν γνωρίζουμε, ειδικά όταν αυτά αφορούν δικαστικές έρευνες. Ας μην καταδικάσουμε κανέναν κατηγορούμενο. Είναι, έτσι κι αλλιώς, παράνομο» ήταν τα λόγια του.

Εναντίον του Μπενζεμά με τις… αφρικανικές ρίζες στράφηκε, για τους δικούς της (άσχετους με την υπόθεση) λόγους, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λε Πεν, η οποία υποστήριξε: «Τα κρούσματα στα οποία πρωταγωνιστεί είναι συνεχόμενα. Είναι ασεβής. Εκπροσωπεί την Γαλλία και δείχνει απρέπεια. Δεν θα έπρεπε να καλείται καν στην εθνική ομάδα. Κανένας γνήσιος Γάλλος δεν θα έδειχνε τέτοια συμπεριφορά ».

«Καθώς έχω εκτίμηση στον Μπενζεμά φαίνεται ότι δεν είμαι ειλικρινής. Τι πρέπει να πω; Θάνατος στους Άραβες; Ξέρω λίγο τις δυσκολίες που είχε ο Kαρίμ από παιδί. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ, όπως αυτήν που έχει αυτός ο παίκτης» ανέφερε ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκραέ, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον ποδοσφαιριστή. Ήταν, βέβαια, ο ίδιος που πήρε την απόφαση για τον αποκλεισμό του Μπενζεμά από την εθνική ομάδα μέχρι να διευθετηθεί δικαστικά η υπόθεση Βαλμπουενά.

Κι αν ο Μπενζεμά αδιαφορεί για τη γνώμη των πολιτικών, και δικαίως, ξέρει πολύ καλά πως έχει εναντίον του την κοινή γνώμη. Δεν συγχωρείται αυτό που έκανε ούτε με τη δήλωση «έκανα λάθος, συγγνώμη». Κι αν τελικά φορά τη φανέλα με το εθνόσημο το καλοκαίρι, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ακόμα και να αντιμετωπίσει τις αποδοκιμασίες του κόσμου, των ίδιων των συμπατριωτών του.

Επιστροφή Μπενζεμά στην εθνική Γαλλίας, ένα έθνος διχασμένο!