MENU

Η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του αριστερού της μπακ με τον Σκωτσέζο άσο να παραμένει στο «Άνφιλντ» μέχρι το 2024 και να έχει γίνει από τους πιο αγαπητούς στην εξέδρα των κόκκινων.

Βέβαια αυτός ο Άντι Ρόμπερτσον το κέρδισε με την εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο και το πάθος του για το ποδόσφαιρο. Ο 25χρονος άσος δεν είναι καλός μόνο στο χορτάρι, αλλά γίνεται ακόμα καλύτερος έξω από αυτό.

Διαβάστε την ποδοσφαιρική του και μη ιστορία και θα καταλάβετε...

Ο Άντριου (Άντι) Ρόμπερτσον είδε το πρώτο φως του ήλιου στις 11 Μαρτίου του 1994 στη Γκλασκώβη. Από μικρός έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τα γράμματα.

Εκτός από καλός ποδοσφαιριστής, ήταν και καλός μαθητής και μάλιστα φόραγε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην ομάδα ποδοσφαίρου του λυκείου του από το 2006 ως το 2012. Το ρωμαιοκαθολικό St Ninian’s High School στο Γκίφνοκ.

Από τη σχολική ομάδα πήγε να παίξει στο Giffnock Soccer Centre και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στις Ακαδημίες της Σέλτικ, όπου και «κόπηκε» στην Κ15 επειδή θεώρησαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Τους διέψευσε όμως αρκετά χρόνια αργότερα.

Η απόρριψη της αγαπημένης του ομάδας!

Χωρίς αμφιβολία, ο Άντι είχε δυσκολίες να χτίσει το σώμα του και το ύψος του δεν τον βοηθούσε. Μια συντριπτική απογοήτευση λέει ότι τον ενέπνευσε για να αποδείξει σε όλους ότι κάνουν λάθος.

«Τότε υπήρχε ένας καινούργιος επικεφαλής στη Σέλτικ, ο Κρις ΜακΚαρτ. Μόλις είχε πάει στη Σέλτικ από τη Μάδεργουελ. Με αγνοούσε από τη στιγμή που είδε το μικροσκοπικό μου σώμα. Ναι, ήμουν μικρόσωμος. Και ακόμα είμαι, αλλά μου πήρε καιρό να μεγαλώσω και να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Κοιτάζοντας πίσω τώρα ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μου είχε συμβεί. Δεν τον συμπαθούσα, αλλά ήταν η καλύτερη απόφαση για μένα. Η απόρριψη ήταν δύσκολη επειδή ήμουν φίλαθλος της Σέλτικ από όταν γεννήθηκα. Πραγματικά με βοήθησε όλο αυτό να γίνω ο άνθρωπος που είμαι τώρα», λέει ο Άντι Ρόμπερτσον.

Ο τηλεφωνητής Άντι Ρόμπερτσον...

Ο Σκωτσέζος μπακ έμεινε προσηλωμένος στις σπουδές του και υπέγραψε στην Κουίνς Παρκ (τρίτη κατηγορία της Σκωτίας) τη σεζόν 2012-13 όπου και αγωνίστηκε σε 34 ματς τερματίζοντας στην 3η θέση. Επειδή η ομάδα ήταν ερασιτεχνική δεν υπήρχαν χρήματα για τους ποδοσφαιριστές και ο Αντι δούλευε με πλήρες ωράριο εργασίας στο Hampden Park που απαντούσε στα τηλέφωνα και πούλαγε εισιτήρια για τις συναυλίες του Ρόμπι Γουίλιαμς.

«Η Κουίνς Παρκ ήταν ερασιτεχνική ομάδα, οπότε δεν πληρωνόμασταν. Δούλευα στην εταιρική πλευρά των πραγμάτων. Απαντούσα σε κλήσεις και παραγγελίες για εισιτήρια για τις συναυλίες και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Υπήρξε ένας άντρας, ο Andrew McGlennan που είχε εργαζόταν στην ομάδα για πολλά χρόνια. Ταξινομούσε πολλά αγόρια με δουλειές. Με φρόντιζε και σιγουρευόταν πως έχω κάποια χρήματα στην τσέπη μου με λίγη σκληρή δουλειά. Ήξερε ποιο ήταν το όνειρο μου και με βοήθησε. Το ίδιο συνέβη και με τη μαμά και τον μπαμπά μου. Έκανα προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα το βράδυ και έπαιζα παιχνίδια το Σάββατο. Ετσι δούλευα από τις 9πμ έως τις 5μμ και έπειτα έπρεπε να προπονηθώ στις 6μμ», αποκαλύπτει ο Ρόμπερτσον.

Με την Κουίνς Παρκ έκανε το ντεμπούτο του τον Ιούλιο του 2012 μπροστά σε 372 θεατές και είχε ζητήσει από τους γονείς του έναν χρόνο υπομονή για να ακολουθήσει το όνειρο του και να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

«Οι γονείς μου, μου είπαν θα μου έδιναν μια σεζόν για να προσπαθήσω, αλλά μετά από αυτό ίσως χρειαστεί να κοιτάξουμε άλλες επιλογές. Ήταν έτοιμοι να μου κάνουν αίτηση για πανεπιστήμιο ή κολέγιο. Ισως να είχα γίνει καθηγητής ή κάτι στην αθλητική επιστήμη. Ημουν τυχερός, εκείνη τη χρονιά πήγα καλά και από τον Φεβρουάριο ήξερα ότι μεγάλοι σύλλογοι ενδιαφερόντουσαν για μένα.Κατάφερα να διατηρήσω τη φόρμα μου στο δεύτερο μισό της σεζόν, ώστε να γνωρίζω ότι θα υπήρχαν επιλογές στο τέλος», λέει ανακουφισμένος ο Ρόμπερτσον.

Η Κουίνς Παρκ, άλλωστε, ήταν η ομάδα που τον έκανε να πάρει μεταγραφή για τη μεγάλη κατηγορία της Σκωτίας, αφού στο τέλος της χρονιάς η Νταντί Γιουνάιτεντ τον απέκτησε ως ελεύθερο.

Ο Άντι απλά ήθελε λίγη εμπιστοσύνη και έδειχνε στον αγωνιστικό χώρο τι μπορεί να κάνει. Ο Ρόμπερτσον ήταν προσωπική επιλογή του προπονητή της Νταντί Γιουνάιτεντ, Τζάκι Μακνάμαρα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε 36 ματς και να αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης στη Σκωτία για τη σεζόν 2013-14. Όπως είναι φυσικό, μετρούσε μέρες στη Νταντί και η Χαλ τον έκανε δικό της πληρώνοντας 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η αγγλική ομάδα ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά στην πρώτη σεζόν του Ρόμπερτσον υποβιβάστηκε, αλλά αμέσως ξανά ανέβηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Σε τρία χρόνια με τη Χαλ ο Ρόμπερτσον φόρεσε τη φανέλα της 99 φορές και σημείωσε τρία τέρματα, ενώ τον Μάρτιο του 2014 έγινε και διεθνής φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Σκωτίας.

Με το πρώτο μισθό πήρε σπίτι στους γονείς του

Ο Ρόμπερτσον προέρχεται από μια οικογένεια που πιστεύει στην εκπαίδευση και με τον πρώτο μισθό της Πρέμιερ Λιγκ αγόρασε στην οικογένειά του ένα νέο σπίτι στη Γλασκώβη.

Οι εμφανίσεις του με τη Χαλ δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Γιούργκεν Κλοπ με τον προπονητή της Λίβερπουλ να ζητάει τον Ρόμπερτσον στο Ανφιλντ βγάζοντας από τα κόκκινα ταμεία 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν τα έκλαψε ποτέ, αν και οι πρώτοι τρεις μήνες ήταν δύσκολοι για τον Σκωτσέζο... παγκίτη!

Ο διαφορετικός Άντι Ρόμπερτσον...

Τι και αν φόραγε τη φανέλα της Λίβερπουλ μέσα στο χορτάρι. Εκτός ήταν ο γνωστός Άντι που έψαχνε για δουλειά το 2012 και είχε γίνει ακόμα και τηλεφωνητής.

Στις αρχές της καριέρας του στο Άνφιλντ και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου του 2017 η Λίβερπουλ φιλοξενούσε την Μπέρνλι στο Άνφιλντ και οι οπαδοί των κόκκινων είχαν κάλει κάλεσμα για όσους επιθυμούν να φέρουν στο γήπεδο τρόφιμα και είδη υγιεινής που θα δίνονταν σε τράπεζες τροφίμων για να τα μοιράσουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε πάρει στην αποστολή του ματς τον Άντι Ρόμπερτσον για δεύτερη φορά μετά τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ και ο Άντι και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε αυτό το κάλεσμα.

Όμως, λίγες μέρες αργότερα ο Σκωτσέζος αριστερός μπακ πήγε μόνος του σε μια από τις τράπεζες τροφίμων στο βόρειο Λίβερπουλ και έδωσε πολλές σακούλες με τρόφιμα και για αρκετή ώρα έκατσε με τους εθελοντές για να μάθει όσα περισσότερα γίνεται για το δύσκολο έργο τους.

«Δεν θέλω δώρο γενεθλίων, δώστε λεφτά σε κάποιον που τα έχει ανάγκη»

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Άντι Ρόμπερτσον έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο και φυσικά ούτε η τελευταία. Όταν είχε γενέθλια και γιόρταζε τα 21 του χρόνια ενημέρωσε όλους όσους ήθελαν να του δώσουν δώρο καλύτερα να έδιναν τα χρήματα τους σε μια τράπεζα τροφίμων της περιοχής του στη Γλασκώβη.

«Ενα συνηθισμένο δώρο για τα γενέθλια σε ηλικία 21 ετών είναι ένα μπουκάλι βότκα ή μια σαμπάνια και αυτή την περίοδο δεν πίνω. Στο τέλος της σεζόν θα πιω μερικές μπύρες με τον γέρο μου. Ετσι, όποιος θέλει να μου αγοράσει ένα μπουκάλι βότκα καλύτερα να δώσει αυτές τις 20 λίρες για κάποιον που τα έχει περισσότερο ανάγκη», ήταν το μήνυμα του Ρόμπερτσον σε γνωστούς, συγγενείς και φίλους.

Αυτό έγινε το 2015, αλλά ο Άντι δεν άλλαξε. Πέρσι, έμαθε πως ένας μικρός φίλος της Λίβερπουλ, ο Άλφι Ράντφορντ, χάρισε όλο του το χαρτζιλίκι στην τράπεζα τροφίμων της γειτονιάς του και ο Ρόμπερτσον του έστειλε ένα ευχαριστήριο γράμμα μαζί με την φανέλα του συμπαίκτη του Ρομπέρτο Φιρμίνο διότι κανείς δεν θέλει την φανέλα του αριστερού μπακ, γράφοντας:

«Αγαπητέ Άλφι,

Είμαι ο Άντι Ρόμπερτσον της Λίβερπουλ. Είδα στο Τwitter ότι έκανες κάτι πολύ ιδιαίτερο για τις εστίες σίτισης στο Άνφιλντ χθες το βράδυ. Θυμάμαι από τότε που ήμουν στην ηλικία σου πόσο σημαντικό είναι το χαρτζιλίκι και πως υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που θα μπορούσες να είχες αγοράσει για τον εαυτό σου με αυτό.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός πως το έδωσες σε ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές και χρειάζονται βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα. Επίτρεψε μου να σου πω ότι αυτό που έκανες είναι εκπληκτικό, είναι ένα παράδειγμα για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δείχνει πως το να δίνεις λίγη φροντίδα και σκέψη για τους άλλους είναι πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό – επίσης είναι και πολύ Λίβερπουλ! Οι εστίες σίτισης είναι ένα θέμα που αγγίζει την καρδιά μου και αυτό που έκανες θα μου μείνει για πολύ καιρό.

Aυτό είναι το νόημα αυτού του γράμματος. Έκανες κάτι απίστευτο για τους άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένεις κάτι ως αντάλλαγμα. Γι’ αυτό θέλω να βεβαιωθώ ότι θα επιβραβευθείς.

Έχω μια φανέλα του Ρομπέρτο Φιρμίνο από την τρέχουσα σεζόν και του ζήτησα να την υπογράψει για σένα, ως ευχαριστώ γι’ αυτό που έκανες για τις εστίες σίτισης. Ας είμαστε ειλικρινείς Άλφι, κανείς δεν θέλει τη φανέλα του αριστερού μπακ γι’ αυτό σου έχω αυτή του Φιρμίνο. Ελπίζω να είσαι ΟΚ με αυτό!»

Το πρέσινγκ στη Σίτι του Γκουαρντιόλα...

Ο Γιούργκεν Κλοπ πριν δώσει φανέλα βασικού στον Άντι Ρόμπερτσον του είχε ζητήσει να γίνει πιο καλός στο αμυντικό κομμάτι.

«Είχαμε μια κουβέντα και του είπα ότι βρίσκεται εδώ λόγω των επιθετικών του χαρισμάτων. Του είπα: "Είσαι γρήγορος, καλός ποδοσφαιριστής, καλός στις σέντρες, αλλά πρέπει να δουλέψεις αμυντικά. Γι' αυτό δεν υπήρχαν άλλες 500 ομάδες να ρωτούν γι' αυτόν. Όταν του το λέω συνεχώς, το κάνει επειδή του το λέω. Αλλά πρέπει να του βγαίνει φυσικά. Πρέπει να σκέφτεται πως "θέλω να είμαι αμυντικός, αλλά όταν έχω τη μπάλα είμαι εξτρέμ". Αυτή είναι η δουλειά του full back. Για μένα αυτό είναι το βασικό με τους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να φτάνεις σε μια κατάσταση που θέλεις πραγματικά να κάνεις το επόμενο βήμα», αποκάλυψε σε μια συνέντευξη του ο Γερμανός προπονητής της Λίβερπουλ.

Ο Ρόμπερτσον τον άκουσε και είναι βασικός και αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο των κόκκινων κάνοντας απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα το παρακάτω πρέσινγκ δείχνοντας τα αμυντικά του καθήκοντα, το πάθος και τα... πνευμόνια του στο 75ο λεπτό της συνάντησης.

Οταν ο αντίπαλος αναγνωρίζει την αξία σου...

Στο πρόσφατο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε μέχρι και τον μεγάλο Ζοσέ Μουρίνιο να του βγάλει το καπέλο: «Είμαι ακόμη κουρασμένος που έβλεπα τα σπριντ του Ρόμπερτσον! Έκανε ένα κατοστάρι κάθε λεπτό. Απίστευτος», είπε ο Special One που δύσκολα λέει καλό λόγο για αντίπαλο.

«Απλά απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και αυτό που ζω»

Ο Ρόμπερτσον στις 26 Αυγούστου του 2017 απέκτησε και τον πρώτο του γιο, τον Ρόκκο με την αρραβωνιαστικιά του Ραχήλ Ρόμπερτς και είναι σίγουρο πως έχει να πει πολλές ιστορίες της ζωής του στα εγγόνια του.

Μια από αυτές θα είναι με τον Βινσέντ Κομπανί. Όταν ήταν τηλεφωνητής και πούλαγε εισιτήρια αγώνων έκανε και τον ταξιθέτη σε μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς. Ενα από αυτά ήταν της Σκωτίας με το Βέλγιο όπου έδωσε στον Βέλγο στόπερ το πρόγραμμα του αγώνα μιας και ήταν τραυματίας.

«Θυμάμαι ότι έπαιζε η Σκωτία με το Βέλγιο και ο Κομπανί ήταν τραυματίας και καθόταν στις κερκίδες και χρειάστηκε να του πάω το πρόγραμμα του αγώνα. Εννοείται πως δεν θα μπορούσα τότε να φανταστώ ότι μερικά χρόνια αργότερα θα παίζαμε αντίπαλοι. Πάντως η εποχή που τσιμπιόμουν για να δω αν είναι πράγματι αλήθεια αυτό που ζω έχει περάσει. Αυτό μου συνέβη όταν πήγα στη Χαλ και έπαιξα για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ απέναντι σε τέτοιους παίκτες. Πλέον έχω προσαρμοστεί στις ανάγκες της Λίβερπουλ και απλά απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και αυτό που ζω», θυμάται ο Άντι.

Ο Αντι Ρόμπερτσον ανανέωσε στις 17 Ιανουαρίου του 2019 το συμβόλαιο του με τη Λίβερπουλ μέχρι το 2024 και αν έκανε 7 years challenge θα έβλεπε στο twitter του το ποστ που είχε κάνει στις 18 Αυγούστου του 2012.

«Η ζωή σε αυτή την ηλικία είναι σκουπίδια χωρίς λεφτά. Θέλω μια δουλειά», είχε τιτιβίσει ο 18χρονος Σκωτσέζος. Πως τα φέρνει η ρημάδα η ζωή...

Η αλήθεια είναι πως στον Άντι Ρόμπερτσον δεν χαρίστηκε τίποτα... Τα κέρδισε όλα με την αξία του!

https://www.youtube.com/embed/xCIo_2V2Km0?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
https://www.youtube.com/embed/T2XCY1Cj_Do?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Η απίστευτη ιστορία του τηλεφωνητή Άντι και του ποδοσφαιριστή Ρόμπερτσον... (pics)