MENU

 

 • Ο Σκωτσέζος Bobby Madden αποτελεί μια επιλογή που με βάση όσα είδαμε στο προηγούμενο ματς της ΑΕΚ με τον Άρη, σου δημιουργεί τη προσδοκία μιας δίκαιης διαιτησίας.

 • Το πρόβλημα είναι όμως πως πρόκειται για το τρίτο ματς της ελληνικής Super League που θα σφυρίξει φέτος. Και στα δύο προηγούμενα και σε αυτό του Σαββάτου, παίζει ο Άρης. Ο οποίος με διαιτητή τον Madden, νίκησε 0-1 στη Τούμπα στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου και 1-2 στο ΟΑΚΑ στα play offs.

 • Δημιούργησε ο Madden σε κάποια από αυτά τα παιχνίδια την αίσθηση πως δεν ήταν δίκαιος; Όχι. Αντίθετα, για μένα είναι ο καλύτερος διαιτητής που έχω δει φέτος από ξένους. Κι από αυτούς που παίζουν θετικό ρόλο στο να γίνει παιχνίδι. Παρόλα αυτά, η «τριβή» ας πούμε ενός ξένου διαιτητή με μια ομάδα, μπορεί να παίξει ρόλο. Στη ψυχολογία του.

 • Οι ξένοι διαιτητές έρχονται θεωρητικά ως τελείως άσχετοι με το περιβάλλον μέσα στο οποίο έρχονται να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι το μεγάλο τους «προσόν» ας πούμε. Επί Κλάτενμπεργκ ειδικά, αυτό έχει φθαρεί. Υπάρχουν συγκεκριμένοι διαιτητές που είναι κάθε τρεις και λίγο εδώ.

 • Αυτό δεν είναι καλό. Και γίνεται ακόμη λιγότερο καλό, όταν όχι μόνο έρχονται συχνά για να διευθύνουν ματς εδώ, αλλά όπως συμβαίνει με τον Madden, έρχονται και παίζουν την ίδια ομάδα. Το να διευθύνει μάλιστα ο ίδιος διαιτητής το ίδιο ακριβώς ζευγάρι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, παρά-είναι περίεργο.

 • Ο Κλάτενμπεργκ έχει δώσει αρκετά δείγματα έτσι ώστε να σε βάζει στον πειρασμό δεύτερων και τρίτων σκέψεων για κάθε επιλογή του. Σε κάνει να σκέφτεσαι πως ίσως δεν είναι αντικειμενικός και μη προκατειλημμένος. Σα να έχει μπει σε διάθεση κόντρας και υπάρχουν φορές που με τις επιλογές του, σα να μη θέλει να το κρύψει.

 • Μέσα από αυτό το πρίσμα, όσο συμπαθής όντως, αλλά και πολύ καλός διαιτητής να είναι ο Madden, δε μπορείς παρά να κάνεις δεύτερες και τρίτες και... τέταρτες σκέψεις.

 • Αν δεχθούμε πως όλες αυτές οι σκέψεις είναι άκυρες και μακάρι να είναι, με τον Σκωτσέζο διαιτητή η ΑΕΚ έχει μπροστά της μια πρόκληση. Στο ματς του πρώτου γύρου των play offs στο ΟΑΚΑ, ο Άρης εμφανίστηκε πολύ πιο έτοιμος να προσαρμοστεί στο στυλ διαιτησίας του Μάντεν κι αυτό του έδωσε πλεονέκτημα.

 • Δε φοβήθηκε το «physical game» στα όρια του φάουλ. Η ΑΕΚ από την άλλη πλευρά, έπαιζε σα να μην είχε γίνει κανένα scouting για τον διαιτητή, είτε αν έγινε σίγουρα δεν έπιασε τόπο. Οι παίκτες της Ένωσης έπαιζαν σα να είχαν έναν διαιτητή του μέσου όρου του πρωταθλήματος μας. Ειδικά στην επίθεση, τους πήρε πολύ ώρα για να το καταλάβουν. Στον Άρη τον ήξεραν από το ματς της Τούμπας βέβαια, αλλά έπρεπε και η ΑΕΚ να έχει φροντίσει να τον μελετήσει.

 • Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία, καθώς το προηγούμενο ματς είναι πολύ κοντά, για να μη ξέρεις και να μπορείς να διαβάσεις τις απαιτήσεις από πλευράς στυλ διαιτησίας.

 • Το σίγουρο είναι πως στο «Βικελίδης» θα υπάρχει ένας διαιτητής γεννημένος πρωταγωνιστής, αλλά όχι με το τρόπο που γίνονται πρωταγωνιστές οι μέτριοι ή κακοί συνάδελφοι του. Τον είδαμε να γίνεται πρωταγωνιστής λόγω του θαυμασμού που προκάλεσε η προσέγγιση του.

 • Μακάρι, να μην ήταν το τρίτο ματς του Άρη φέτος και το δεύτερο μεταξύ των δύο ομάδων μέσα σε λίγες αγωνιστικές που σφυρίζει φέτος. Θα μας έκανε αυτό λιγότερο καχύποπτους. Και ίσως δεν είναι δίκαιο για τον ρέφερι, όμως όπως τον έχει διαχειριστεί ο Κλάτενμπεργκ μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε καχύποπτοι. Είναι και Βρετανοί και οι δύο...
 

Bobby Madden, η αγαπημένη επιλογή του Κλάτενμπεργκ για τον Άρη
EVENTS