MENU

Η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος από τις αρχές του 2024 διαθέτει ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί να εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια και σαφήνεια τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που συνδέονται με ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές. Το ψηφιακό αυτό εργαλείο βρίσκεται στα χέρια του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη και άναψε «κόκκινο» τουλάχιστον επτά φορές.

Φαίνεται απολύτως λογικό όσοι εμπλέκονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, να χρησιμοποιούν παρένθετα πρόσωπα για τη στοιχηματική απάτη. Όμως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι ίδιοι άνθρωποι θα έφταναν στο σημείο να ανταλλάξουν στημένα ελληνικά ματς με χειραγωγημένους ασιατικούς αγώνες.

Στην ουσία έχουμε μια ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε απατεώνες του στοιχήματος. «Το δικό μου συμφέρον, είναι και δικό σου συμφέρον», φαντάζει το επιμύθιο.

Στην Ασία οι συμμορίες του παράνομου στοιχηματισμού λειτουργούν την τελευταία εικοσαετία με ιδιαίτερη επιμέλεια. Το 2007, στο Πεκίνο, η Interpol εισέβαλε σε μία γιάφκα παραβατικών ατόμων. Βρήκαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μετρητά. Όταν οι άνδρες της διεθνούς αστυνομίας επιχείρησαν να αποκρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες των συλληφθέντων, διαπίστωσαν ότι κάποιες φράσεις ήταν αδύνατον να τις διαβάσουν. Ηταν γραμμένες στα ελληνικά!

Αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για ελληνικές ομάδες, οι οποίες έστηναν παιχνίδια. Το κύκλωμα αντλούσε πληροφορίες από τη χώρα μας, χωρίς όμως να μπαίνει τότε στον κόπο να μοιράζεται τις δικές του πληροφορίες. Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια η διαδρομή της στοιχηματικής απάτης εξελίχθηκε…

Όταν ξέσπασε το Koriopolis, στον Ελληνα ανακριτή ήρθε ένας μεγάλος φάκελος από την Interpol. Περιελάμβανε και τα τρία μεγαλύτερα ονόματα απατεώνων του Στοιχήματος παγκοσμίως. Ενας Κινέζος, ένας Σιγκαπουριανός κι ένας Βούλγαρος.

Τρία χρόνια αργότερα εντοπίστηκε ο Σιγκαπουριανός στο Ελσίνκι. Φυλακίστηκε στη Φινλανδία. Στις φυλακές που διαθέτουν Ιντερνετ και τηλεόραση. Μόλις οι αρχές τον απείλησαν ότι θα τον εκδώσουν στη χώρα του, όπου οι φυλακές δεν φημίζονται για τη θαλπωρή τους, ο Σιγκαπουριανός τα είπε όλα. Εδωσε στοιχεία και για Ελληνες που εμπλέκονταν εκείνη την εποχή στα διεθνή κυκλώματα στοιχηματισμού.

Κι όμως: Η ελληνική δικαιοσύνη δεν αξιοποίησε τα στοιχεία, οι έρευνες έμειναν στη μέση και κραυγαλέες υποθέσεις, όπως η περίπτωση του αγώνα Πανιωνιίου – Ντιναμό Τιφλίδας οδηγήθηκε σε παραγραφή.

Οφείλουμε τώρα να οπλιστούμε με αισιοδοξία και να παρακολουθήσουμε την εισαγγελική έρευνα για το διαβόητο κύκλωμα. Πάντως, η στάση του αθλητικού εισαγγελέα μας οδηγεί με ασφάλεια στη σκέψη ότι πρέπει να οπλιστούμε και με υπομονή. 

Πόση υπομονή ακόμη;