MENU

Αρχές της δεκαετίας του ’80. Το ελληνικό ποδόσφαιρο αφήνει στην άκρη τον ημιεπαγγελματικό του μανδύα.

Αθλητικές υποδομές στη χώρα δεν υπάρχουν, αλλά οι ομάδες γίνονται επαγγελματικές. Με όλα τα προβλήματα που έχει οτιδήποτε είναι στα σπάργανα.

Ενας φιλόδοξος ποδοσφαιρικός παράγοντας της εποχής, ο πρόεδρος του Αρη Χρήστος Κάλεν, επιδιώκει να φέρει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα προπονητικά ονόματα της Ευρώπης: Τον Γερμανό Ντίτμαρ Κράμερ, ο οποίος ήδη έχει κατακτήσει με την Μπάγερν του Μπεκενπάουερ δύο κύπελλα πρωταθλητριών και ένα διηπειρωτικό!

Κάποιοι γέλασαν όταν άκουσαν ότι ο Αρης θέλει να φέρει τον Κράμερ. Το θεωρούσαν αδύνατο, καθώς ο επαγγελματισμός στην Ελλάδα ήταν σε πρωτόγονες συνθήκες. Ο Κάλεν τα κατάφερε, έχοντας μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα ο ίδιος στη Γερμανία.

Όταν ο Κράμερ έφτασε στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να πάει απευθείας από το αεροδρόμιο στην προπόνηση. Τον πήγαν στο σημερινό «Βικελίδης» και ο Γερμανός τεχνικός αναρωτήθηκε αν αυτό είναι το προπονητικό κέντρο. 

Του εξήγησαν ότι εδώ γίνονται όλα: Προπονήσεις και αγώνες. Ο Κράμερ ζήτησε αμέσως το εισιτήριο επιστροφής! Δεν χωρούσε στο μυαλό του ότι μια επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα δεν διέθετε προπονητήριο.

Με αυτό το σκεπτικό ο διάδοχος του Κάλεν στον Αρη, ο Δήμος Δασυγένης, φρόντισε για την κατασκευή του προπονητηρίου στο Ρύσιο, έστω σε υποτυπώδη μορφή. Ο Κράμερ πείστηκε να μείνει στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκε και δήλωνε ότι θα προτιμούσε να γυμνάζει παίκτες ακαδημιών γιατί αδυνατούσε να μάθει ποδόσφαιρο σε παίκτες μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να πάρουν βασικές γνώσεις την εποχή που  ξεκινούσαν το ποδόσφαιρο.

Αυτή η ιστορία είναι τόσο επίκαιρη, όσο και αυτό που οραματίζεται τώρα στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης. Όχι απλώς ένα προπονητικό κέντρο, αλλά ένα αθλητικό κέντρο, ίσως το πιο σύγχρονο της Ευρώπης. Ο θεμέλιος λίθος έπεσε στα 150 στρέμματα, με δεδομένο ότι οι μεγάλες ομάδες χτίζονται μονάχα σε τέτοιες γερές βάσεις.

Ισως αποδειχτεί ότι αυτό το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ είναι σπουδαιότερο ακόμη και από τη Νέα Τούμπα. Σκεφτείτε ότι η Μπαρτσελόνα δεν καμαρώνει μόνο για το περίφημο Νουέβο Κάμπο, αλλά και για το ποδοσφαιρικό της εργοτάξιο ταλέντων στην Αργεντινή. Ακόμη και για το προπονητικό κέντρο/ακαδημία Θιουτάτ Εσπορτίβα Ζοάν Γκαμπέρ. 

Το έργο των 150 στρεμμάτων του ΠΑΟΚ φυσικά δεν αποκλείει την παράλληλη κατασκευή της Νέας Τούμπας. Το είπε καθαρά προχτές ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Μάκης Γκαγκάτσης: «Όλα στην ώρα τους. Όπως σας μιλάμε τώρα για το αθλητικό κέντρο, έτσι θα έρθει και η ώρα να μιλήσουμε για τη Νέα Τούμπα».

Σε κάθε περίπτωση το έργο που θεμελίωσε ο Ιβάν Σαββίδης είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία τριάντα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν αφορά μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνική και οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης. 

Μόνον έτσι χτίζονται οι μεγάλες ομάδες