MENU

Το ταξίδι με προορισμό τα γήπεδα της Γερμανίας άρχισε! Τα εθνικά πρωταθλήματα διακόπηκαν για λίγο και οι εθνικές ομάδες… ρίχνονται στη μάχη με στόχο τα εισιτήρια της τελικής φάσης της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί σε δέκα πόλεις το καλοκαίρι του 2024. Σε αυτή την προκριματική φάση οι εθνικές ομάδες χωρίστηκαν σε 10 ομίλους των 5 και 6 ομάδων. Συγκεκριμένα, από 5 ομάδες έχουν οι επτά πρώτοι όμιλοι και οι τρεις τελευταίοι έχουν 6 ομάδες.

Στην τελική φάση του Euro 2024 θα πάρουν την πρόκριση οι επικεφαλής των 10 ομίλων, αλλά και οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση. Θυμίζεται πως στην συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA στο Χβαρ της Κροατίας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, επιβεβαιώθηκε ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τα προκριματικά.

Συνολικά, στα γήπεδα της Γερμανίας (14 Ιουνίου-14 Ιουλίου 2024) θα βρεθούν 24 ομάδες. Θα είναι οι είκοσι από τα προκριματικά, θα είναι φυσικά η διοργανώτρια που δεν θα χρειαστεί να… παιδευτεί, αλλά και άλλες τρεις που θα προκύψουν μέσω αγώνων μπαράζ από το Nations League. Στα μπαράζ θα παίξουν οι επικεφαλής των ομίλων του UEFA Nations League, εκτός αν έχουν πάρει την πρόκριση μέσω της προκριματικής διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση, τη θέση τους καταλαμβάνουν άλλες ομάδες βάσει της συνολικής βαθμολογίας του Nations League.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, που έχει μπροστά της στον προκριματικό όμιλο την πρόκληση της Γαλλίας και της Ολλανδίας, μαζί με την Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ, αλλά έχει τερματίσει στην πρώτη θέση στον όμιλό της στο Nations League και έτσι έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στο Εuro. Τα ζευγάρια που έχουν ήδη προκύψει στον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας είναι Ελλάδα-Τουρκία (μονός αγώνας στην Ελλάδα στις 21/3/2024) και Γεωργία-Καζακστάν. Οι δύο νικητές θα αναμετρηθούν σε τελικό (η έδρα του οποίου θα προκύψει έπειτα από κλήρωση) στις 26 Μαρτίου 2024.

To πρόγραμμα της Ελλάδας

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, (21:45): Γιβραλτάρ - Ελλάδα
Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, (21:45): Ελλάδα - Ιρλανδία
Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, (21:45): Γαλλία - Ελλάδα
Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, (21:45): Ολλανδία - Ελλάδα
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, (21:45): Ελλάδα - Γιβραλτάρ
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, (21:45): Ιρλανδία - Ελλάδα
Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, (21:45): Ελλάδα - Ολλανδία
Τρίτη 21 Νοεμβρίου, (21:45): Ελλάδα – Γαλλία

O όμιλος της εθνικής είναι ένας από αυτούς που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον με δεδομένο ότι σε αυτόν βρίσκονται η Γαλλία, φιναλίστ του πρόσφατου Μουντιάλ, και η Ολλανδία, με τον Ρόναλντ Κούμαν πια στον πάγκο της. «Φωτιά» είναι, επίσης, και ο Γ’ όμιλος καθώς εκεί θα τεθούν αντιμέτωπες Ιταλία και Αγγλία, οι δυο φιναλίστ δηλαδή του προηγούμενου Euro. Οι υπόλοιποι όμιλοι των προκριματικών είναι πιο ισορροπημένοι και οι ομάδες θα δώσουν μάχες για την πολυπόθητη πρόκριση.

Toυρκία και Αρμενία είναι στον ίδιο όμιλο σε μια αναμέτρηση με πολιτικό/ιστορικό υπόβαθρο λόγω των κακών σχέσεων των δύο χωρών, ιδίως από το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων του. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόνο δύο φορές, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, και η Τουρκία νίκησε 2-0 εντός και εκτός έδρας.

Οι ημερομηνίες των αγώνων των προκριματικών (Μάρτιος 2023- Μάρτιος 2024)

1η αγωνιστική: 23-25 Μαρτίου 2023
2η αγωνιστική: 26-28 Μαρτίου 2023
3η αγωνιστική: 16-17 Ιουνίου 2023
4η αγωνιστική: 19-20 Ιουνίου 2023
5η αγωνιστική: 7-9 Σεπτεμβρίου 2023
6η αγωνιστική: 10-12 Σεπτεμβρίου 2023
7η αγωνιστική: 12-14 Οκτωβρίου 2023
8η αγωνιστική: 15-17 Οκτωβρίου 2023
9η αγωνιστική: 16-18 Νοεμβρίου 2023
10η αγωνιστική: 19-21 Νοεμβρίου 2023

Play-offs: Ημιτελικά 21 Μαρτίου 2024
Play-offs: Τελικοί 26 Μαρτίου 2024

 

1ος όμιλος
Ξεκάθαρο φαβορί και ξεκάθαρους υπερπαίκτες έχει ο πρώτος όμιλος. Αν και στα τελευταία μεγάλα τουρνουά το ποδόσφαιρο έχει δείξει πως το πολύ το tiki-taka… δεν εγγυάται επιτυχίες, η Ισπανία του Λουίς Ντε Λα Φουέντε παραμένει το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, διαθέτοντας πολλές επιλογές. Και από εκεί και πέρα, η 2η θέση θα είναι ντέρμπι. Η Σκωτιά, με όπλο το σύνολο αλλά και τη δυναμικότητα που δίνουν άσοι συνηθισμένοι στην Premier League και στο βρετανικό game, ενώ από την άλλη υπάρχει η Νορβηγία του Χάαλαντ αλλά και του Οντεγκααρντ που διαθέτει ίσως την καλύτερη φουρνιά της.

Δεν ξεχνάμε ούτε για αστείο έναν από τους καλύτερους εξτρέμ του σήμερα, τον Κβίτσα Κβαρατσχέλια της Νάπολι, ο οποίος ανεβάζει επίπεδο και κάνει σούπερ επικίνδυνη και ανταγωνιστική την Γεωργία. Ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, η Κύπρος, η οποία θα έχει πανδύσκολο έργο αλλά οι παίκτες της θα μαζέψουν εμπειρίες αντιμετωπίζοντας αστέρια παγκόσμιας κλάσης σε κάθε ματς.

2ος όμιλος
Και τώρα τα δύσκολα. Εντάξει, όσο κολλημένοι κι αν είμαστε με την Εθνική μας, δεν μπορούμε να δούμε πρόκριση από αυτό το group. Βέβαια κανείς δεν περίμενε να πάρουμε και το Euro του 2004, όμως είπαμε, θαύματα γίνονται μια φορά. Η καλύτερη ομάδα του σήμερα, η Γαλλία, θα μπορούσε να βγάλει 2-3 ενδεκάδες αφού είναι φουλ από ταλέντο σε κάθε θέση και αποτελεί το grande φαβορί για το Νο1 στον όμιλο. Ακολουθεί η Ολλανδία, που έχει δυνατή αμυντική γραμμή και μέχρι πρότινος ανάλογη φιλοσοφία. Η Ελλάδα θα αφήσει από κάτω Βόρεια Ιρλανδία και Γιβραλτάρ, όμως πρέπει να δούμε μια απίθανη υπέρβαση για να πάρουμε τη 2η θέση από τους Οράνιε.

3ος όμιλος
Η κληρωτίδα είχε... κέφια. Έτσι οι δύο ομάδες που έφτασαν μέχρι τον τελικό του 2021, βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο. Η Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φαβορί, ωστόσο τα πάντα μπορεί να αλλάξουν στη συνέχεια. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, θέλει να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση μετά τη 2η σερί απουσία της από το Mundial, όμως ο ρέκορντμαν Χάρι Κέιν έκανε τη δουλειά για τα «τρία λιοντάρια». Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την Μάλτα, η Νότια Μακεδονία, με την πολύ καλή παρουσία μέχρι τα playoffs στα προκριματικά του Mundial, και η Ουκρανία, θα αποτελέσουν πρόβλημα για τους δύο «μεγάλους».

4ος όμιλος
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα γκρουπ, σε αυτό δεν υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Κροατία, Ουαλία, Αρμενία, Τουρκία και Λετονία είναι οι πέντε ομάδες που κληρώθηκαν στον τέταρτο όμιλο. Σίγουρα οι Κροάτες με όλα αυτά που έχουν καταφέρει αποτελούν το φαβορί και διεκδικούν την 1η θέση, ωστόσο και η Ουαλία με την Τουρκία είναι υπολογίσιμοι αντίπαλοι και μπορούν εύκολα να κάνουν τη ζημιά. Τέλος, Αρμενία και Λετονία είναι ξεκάθαρα τα αουτσάιντερ του γκρουπ και θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν καταφέρουν να τερματίσουν σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις, που οδηγούν και στα τελικά του Euro 2024.

5ος όμιλος
Ένας από τους πλέον... ξεκάθαρους ομίλους και στις 5 θέσεις της τελικής του κατάταξης. Με την ανάγνωση των συμμετεχόντων και μόνο, γίνεται αμέσως ξεκάθαρο ότι το γκρουπ έχει δύο πολύ καλές ομάδες που είναι και τα γκραν φαβορί για την πρόκριση, ενώ υπάρχουν και τρεις... όχι και τόσο καλές ομάδες. Οι Πολωνοί έχουν τέσσερις σερί προκρίσεις σε Euro και άλλες δύο σε Μουντιάλ και πλέον, στην εποχή του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο τους, η πρόκριση σε μια ακόμη τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης είναι αυτονόητος στόχος αφού επί της ουσίας ο Πορτογάλος πήγε εκεί για το κάτι παραπάνω της απλής συμμετοχής.

Οι δε Τσέχοι, έχοντας παίξει στα 7 τελευταία Euro επίσης θα πρέπει να είναι απλώς στοιχειωδώς σοβαροί για να καταλάβουν την μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις. Από κει και κάτω, η Αλβανία στη θεωρία είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί κάπως να κοντράρει, αλλά και αυτό ακούγεται ίσως κάτι παραπάνω από φιλόδοξο. Έτσι, εάν Πολωνία, Τσεχία και Αλβανία κάνουν το 1,2,3, τα βελτιωμένα τα τελευταία χρόνια Νησιά Φερόε θα προσπαθήσουν να αφήσουν στην τελευταία θέση την αδύναμη Μολδαβία.

6ος όμιλος
Ο 6ος όμιλος ξεχωρίζει για το ένα μεγάλο ατράνταχτο φαβορί που δεν είναι άλλο από το Βέλγιο, αφού οι «Κόκκινοι Διάβολοι» αναμένονται να καθαρίσουν με την πρόκριση εύκολα ή δύσκολα. Μάλιστα, στο τιμόνι τους θα έχουν και αυτοί νέο προπονητή, τον Ιταλο-Γερμανό, Ντομένικο Τεντέσκο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ μετά από τα δικά του 6 χρόνια στην ομάδα. Και για αυτόν, ο στόχος είναι φυσικά το κάτι παραπάνω στις τελικές φάσεις και η πρόκριση από αυτό το γκρουπ φαντάζει απλώς ως... ζέσταμα.

Κάτω από τους Βέλγους, Σουηδία και Αυστρία είναι οι δύο ομάδες που θα παίξει στο 50-50 για την άλλη θέση που οδηγεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Οι Σουηδοί των έξι προκρίσεων σε τελικά Euro σε αυτό τον αιώνα θέλουν να τις κάνουν 7, ενώ και οι Αυστριακοί από την πλευρά τους θέλουν να εμφανιστούν για τρίτη διαδοχική φορά σε τελική φάση που μάλιστα διεξάγεται στη δική τους... γειτονιά. Στην ουρά του γκρουπ, Αζερμπαϊτζάν και Εσθονία δύσκολα θα ξεφύγουν από την τυπική συμμετοχή.

7ος όμιλος
Ξεκάθαρο προβάδισμα για τις δύο πρώτες θέσεις του 7ου ομίλου φέρονται να έχουν Σερβία και Ουγγαρία. Οι Σέρβοι παραδόξως στα τρία από τα τέσσερα τελευταία Euro δεν κατάφεραν να προκριθούν. Το 2021 η ομάδα του Ντράγκαν Στόικοβιτς αποκλείστηκε στον τελικό των πλέι-οφ στα πέναλτι από την Σκωτία. Αντιθέτως, συμμετείχε στα τελικά του Μουντιάλ του Κατάρ συγκεντρώνοντας όμως μόλις έναν βαθμό.

Η Ουγγαρία με τη σειρά της έχει παρουσία σε δύο σερί ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μολονότι απουσίαζε για 30 χρόνια. Το σύνολο του Μάρκο Ρόσι ήταν εντυπωσιακό στο περυσινό Nations League επικρατώντας μεταξύ άλλων Γερμανίας και Αγγλίας. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ομάδες, η Βουλγαρία από το 2004 έχει μείνει εκτός σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, το Μαυροβούνιο δεν πείθει πως μπορεί να πετύχει την υπέρβαση, ενώ η Λιθουανία θεωρείται ως η ασθενέστερη ομάδα του ομίλου.

8ος όμιλος
Στον 8ο όμιλο η Δανία φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση της κορυφής, ωστόσο αναμένεται συναρπαστική η μάχη για την δεύτερη θέση. Οι Δανοί, οι οποίοι ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις του με νίκη 3-1 επί της Φινλανδίας έφτασαν στο Euro 2020 μέχρι τα ημιτελικά, όμως στο Μουντιάλ του Κατάρ απογοήτευσαν σκοράροντας μόλις ένα γκολ. Η Φινλανδία θα επιχειρήσει να προκριθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά την συμμετοχή της στο προηγούμενο Euro, όμως από το 2021 μέχρι σήμερα η ομάδα του Μάρκου Κάνερβα έχει καταγράψει μόλις 6 νίκες σε 18 ματς. Αντίθετα η Σλοβενία στοχεύει στη μεγάλη διάκριση έπειτα από 24 χρόνια.

Η ομάδα του Ματίας Κεκ αγωνίστηκε με τους Τσέριν και Βέρμπιτς στην 11άδα στη νίκη επί του Καζακστάν. Η Βόρειος Ιρλανδία επαναπροσέλαβε τον Μάικλ Ο'Νιλ, με τον οποίο είχε φτάσει μέχρι τους «16» του Euro 2016, αλλά και στα πλέι-οφ του Μουντιάλ 2018. Κόντρα στο Σαν Μαρίνο, οι Βορειοϊρλανδοί πέτυχαν την τέταρτη νίκη τους στα 25 τελευταία ματς, ωστόσο ελπίζουν σε έναν τόσο ανοικτό όμιλο πως μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Το Καζακστάν βρίσκεται σε άνοδο έχοντας προβιβασθεί στην Β΄ κατηγορία του Nations League, ενώ ποντάρει πολλά στον τεχνητό χλοοτάπητα της «Αστάνα Αρίνα». Για το Σαν Μαρίνο, μοναδικό στόχο αποτελεί η κατάκτηση κάποιου βαθμού!

9ος όμιλος
Η αξιοπιστία της Ελβετίας και η ώρα του Ισραήλ! Από τις 55 χώρες-μέλη της UEFA οι 36 έχουν αγωνιστεί σε τελική φάση Euro. Στο πλαίσιο του 9ου ομίλου το Ισραήλ έχει φαινομενικά μια καλή ευκαιρία να γράψει ιστορία. Το 1970 εκπροσωπώντας την Ασία πήρε μέρος στο Μουντιάλ, όμως από το 1992 όταν και έγινε μέλος της UEFA δεν έχει καταφέρει να λάβει μέρος σε κάποια μεγάλη διοργάνωση. Η ομάδα του Αλόν Χαζάν κατάφερε πέρυσι να προβιβασθεί στην 1ο γκρουπ δυναμικότητας του Nations League αντιμετωπίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Κύριος αντίπαλος του Ισραήλ στον 9ο όμιλο είναι η Ρουμανία του Έντι Ιορντανέσκου.

Οι Ρουμάνοι μπορεί να υποβιβάσθηκαν στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας του Nations League, όμως εμφανίστηκαν αξιόμαχοι στα προκριματικά του Μουντιάλ χάνοντας για έναν βαθμό την πρόκριση στα πλέι-οφ.  Σε ότι αφορά την κορυφή του ομίλου ακλόνητο φαβορί φαντάζει η Ελβετία του Μουράτ Γιακίν, με τους Γκρανίτ Τσάκα, Ακάντζι και Φρόιλερ να παραμένουν στις επάλξεις. Οι Ελβετοί μάλιστα έχουν πάρει μέρος στις 9 από τις 10 τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Ακολουθεί το Κόσοβο που θεωρητικά είναι ανώτερο από τους Λευκορώσους με την Ανδόρα να συμπληρώνει απλά τον όμιλο.

10ος όμιλος
Είναι ξεκάθαρο πως στον 10ο προκριματικό το φαβορί είναι η Πορτογαλία της νέας εποχής. Οι Ίβηρες του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ πλέον που αντικατέστησε τον Φερνάντο Σάντος έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την κορυφή στο γκρουπ, ωστόσο θα γίνει μάχη για τη 2η θέση. Θα το παλέψουν οι Βόσνιοι που έχουν και αυτοί νέο προπονητή, τον Φαρούκ Χατζιμπέγκιτς που γυρίζει σε γνώριμα λημέρια έπειτα από 24 χρόνια αντικαθιστώντας τον Βούλγαρο, Ιβάιλο Πέτεβ που μάλλον απέτυχε.

Ενώ ουδείς μπορεί να ξεγράψει την Ισλανδία του Άρναρ Βίνταρσον ή τη Σλοβακία του Ιταλού Φραντσέσκο Καλτσόνα που μονιμοποιήθηκε στον πάγκο της. Αουτσάιντερ, βέβαια, είναι το Λουξεμβούργο που στο πρόσφατο παρελθόν έχει κάνει κηδείες. Ενώ το Λιχτενστάιν αναμένεται να είναι ο... σάκος του μποξ.

Το ταξίδι της Εθνικής αρχίζει: Super οδηγός με πρόγραμμα και ανάλυση των 10 ομίλων