MENU

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ βάσει της εικόνας και της απόδοσής του στα τελευταία τρία παιχνίδια του α΄γύρου, κατάφερε να διορθώσει σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις «μουντζούρες» που... θόλωσαν την προσπάθειά του από την αρχή της σεζόν. Είναι κοινά αποδεκτό πως ο χρόνος λειτούργησε ως σύμμαχος για τους Θεσσαλονικείς, όσο κλισέ κι αν φαντάζει η πρόταση, παρουσιάζοντας αισθητή βελτίωση σαν σύνολο, σαν ομάδα, σε επιμέρους κατηγορίες.

Υπό αυτό το πρίσμα θα κριθούν και οι νεοαποκτηθέντες. Σαφώς υπάρχουν παράμετροι για τον καθένα και θα αναλυθούν περαιτέρω παρακάτω, βάζοντας στο μικροσκόπιο του SDNA τους Κοτάρσκι, Κουαλιάτα, Νάρεϊ, Σάστρε, Κάργα, Ράφα, Μπράντον, Νάσμπεργκ, Ρικάρντο και Ντάντας.

Δεν ήταν και λίγες οι δέκα μεταγραφές που έκανε το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ και φυσικά θα ήταν απίθανο για οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο να έπαιρναν όλοι τους σημαντικό χρόνο συμμετοχής, ειδικά από την στιγμή που ο Λουτσέσκου ψάχνει έναν κορμό, χτίζει πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία που ξέρει ότι θα του δώσουν οι ποδοσφαιριστές του.

Κάποιοι έπαιξαν περισσότερο, κάποιοι λιγότεροι. Οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον χρόνο που αγωνίστηκαν και είναι κάτι απολύτως κατανοητό καθώς δεν μπορούν να κριθούν το ίδιο ο Κάλεντ Νάρεϊ ή ο Ντόμινικ Κοτάρσκι με τον Νίκο Κουαλιάτα για παράδειγμα...

Κάλεντ Νάρεϊ 9

Ο πρώτος της... τάξης. Στην περίπτωσή του, η αναμονή άξιζε τον κόπο. Δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο προσαρμογής, με το... καλημέρα άρπαξε -δικαίως- φανέλα βασικού. Μετρά τέσσερα γκολ και δύο ασίστ σε 12 εμφανίσεις με τον ΠΑΟΚ ενώ είναι εκείνος που «κουβάλησε» την ομάδα στο σκοράρισμα σε μία περίοδο που ο ΠΑΟΚ είχε σοβαρό επιθετικό πρόβλημα. Είναι από τους ποδοσφαιριστές που «κουμπώνουν» υπέροχα στο τακτικό πλάνο του Λουτσέσκου. Προσφέρει πράγματα στο γήπεδο που δεν αποτυπώνονται στην στατιστική, έχοντας γερμανική παιδεία στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο από το τεχνικό τιμ. Μπήκε και έδωσε πολλά στους Θεσσαλονικείς με νούμερα, εμπειρία, προσωπικότητα. Μία απόλυτα στοχευμένη κίνηση από πλευράς ΠΑΟΚ, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αν δεν είχε υποστεί την θλάση στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ίσως να είχε ακόμα μεγαλύτερη συγκομιδή σε γκολ και ασίστ.

Τιάγκο Ντάντας 8

Πάρα πολλή αθόρυβη δουλειά από τον νεαρό Πορτογάλο. Εξ αρχής ήταν εκείνος που μπορούσε να κάνει την... έκπληξη από τις μεταγραφές γιατί «κουβαλούσε» ένα άκρως ελκυστικό πακέτο βάσει ηλικίας και βιογραφικού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως στο μεγαλύτερο διάστημα του α΄γύρου, η ενδεκάδα ξεκινούσε από τον Ντάντας, όπως και κάθε επίθεση της ομάδας, έχοντας την πρώτη πάσα. Μόλις εχθές σε συνέντευξή του στην Πορτογαλία ανέφερε πως διάγει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και η αλήθεια είναι πως υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση από τον 22χρονο, σε σημείο να ανοίγει -έστω και θεωρητικά στην παρούσα φάση- η συζήτηση γύρω από το μέλλον του καθώς έχει αποκτηθεί ως δανεικός από την Μπενφίκα. Περιπτώσεις όπως ο Ντάντας αναδεικνύουν και υποστηρίζουν κάθε πλάνο.

Ντόμινικ Κοτάρσκι 8

Αναμφίβολα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του ΠΑΟΚ και του Ζοσέ Μπότο για φέτος. Στρατηγική απόφαση με κοινή γραμμή πλεύσης για αλλαγή τερματοφύλακα και επιλογή ενός παίκτη διαφορετικού στυλ με αυτό που είχε μέχρι πρότινος ο Δικέφαλος. Ο 22χρονος Κροάτης γκολκίπερ ήταν επιλογή Μπότο από πολύ νωρίς και εν τέλει ήρθε στην Τούμπα. Εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, εύκολα αν χρειαστεί παίζει και... χαφ (έπαιζε πριν καθίσει κάτω από τα δοκάρια) και δίνει κάτι διαφορετικό στο build up που θέλει να εφαρμόσει ο Λουτσέσκου με την μπάλα να βγαίνει σωστά από πίσω προς τα μπρος. Προφανώς υπάρχουν σημεία που χρίζουν βελτίωσης, ωστόσο, δεν παύει να είναι μία κίνηση προς την κατεύθυνση που θέλει ο ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας πως θα επιστρατεύσει ενίοτε και την υπομονή του.

Ράφα Σοάρες 6

Ο Πορτογάλος αριστερός μπακ ειναι μια ξεχωριστή κατηγορία μόνος του σε αυτή την αξιολόγηση του πρώτου κομματιού της σεζόν. Ήρθε για να πάρει φανέλα βασικού αλλά ένας τραυματισμός με την Λέφσκι τον άφησε πολύ πίσω. Στην συνέχεια, χάθηκε από τα... ραντάρ και επανήλθε στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια πριν την διακοπή, δείχνοντας στοιχεία ενός ποιοτικού ακραίου μπακ με καλά πατήματα και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Το βιογραφικό του δεν ήταν (και δεν ειναι) τυχαίο, απλά ίσως να ήθελε τον χρόνο του να προσαρμοστεί στα θέλω του τεχνικού τιμ. Μπήκε αργά, αλλά έγραψε ήδη δυο ασίστ και αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό δεν αποκλείεται να φτάσει τις οκτώ ασίστ που έκανε την περσινή σεζόν με την Βιτόρια Γκιμαράες.

Μπράντον Τόμας 5

Ιδιάζουσα περίπτωση καθώς μπήκε ορεξάτος, παίρνοντας φανέλα βασικού στα τρία πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, έδειξε διάθεση να... παλέψει, ωστόσο, στη συνέχεια περιορίστηκε σε έναν back up ρόλο. Σαφώς στο μεσοδιάστημα μπήκε για καιρό στα... πιτς λόγω της θλάσης και έχασε πολύτιμο έδαφος. 'Εχει βρει δίχτυα μία φορά σε εννέα εμφανίσεις και η αλήθεια είναι πως η αποτίμηση των πεπραγμένων του προφανώς δεν μπορεί να είναι αυτή που είχαν ιδανικά στο μυαλό τους οι Θεσσαλονικείς, όταν κινήθηκαν για την αντικατάσταση του Τσόλακ. 

Ζοάν Σάστρε 5

Με καλές και κακές στιγμές στο παιχνίδι του. Στην περίπτωσή του, αν η αξιολόγηση γινόταν πριν από 3-4 εβδομάδες περίπου, το πρόσημο της προσφοράς του θα ήταν απόλυτα αρνητικό δεδομένης της κίνησης του ΠΑΟΚ να τον διατηρήσει στο ρόστερ του μετά το τέλος του δανεισμού του, ποντάροντας στο πρόσωπό του. Ανέτρεψε το κλίμα εις βάρος του στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, πατώντας πιο σταθερά στα πόδια του, έδειξε ορισμένες αδυναμίες ανασταλτικά, έδωσε όμως και πράγματα επιθετικά. Ζητείται ενδεχομένως μεγαλύτερη ισορροπία από τον Ισπανό, ο οποίος έχει δεχθεί αρκετά σκληρή κριτική. 

Ιβάν Νάσμπεργκ 5

Ανήκει στην κατηγορία που έχουν παίξει ελάχιστα μέχρι στιγμής στην σεζόν. Ίσως και η βαθμολογία να είναι άδικη για εκείνον βάσει των πρώτων δειγμάτων γραφής. Τροχοπέδη στην εξέλιξή του και στα παραπάνω λεπτά συμμετοχής αποτέλεσε ο τραυματισμός του με το που ήρθε στον ΠΑΟΚ, έχοντας μαζί του ήδη περισσότερα από 15 παιχνίδια με την φανέλα της Βαλερένγκα. Μετράει μόλις 206 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο (δυο ματς βασικός με Παναθηναϊκό και Ιωνικό, 26 λεπτά με τον ΠΑΣ Γιάννινα) και ίσως να ηταν βιαστική η οποιαδήποτε κριτική για τον Νορβηγό αμυντικό. Είναι αριστεροπόδαρος στόπερ που μπορεί να δώσει λύσεις, όταν ο Λουτσέσκου κρίνει πως ο Κουλιεράκης πρέπει να παίρνει ανάσες.

Νίκο Κουαλιάτα - 

Μία ακόμη περίπτωση που έχουμε δει ελάχιστα αλλά έχει αναλυθεί εκτενώς από τον Ραζβάν Λουτσέσκου είναι αυτή του Νίκο Κουαλιάτα. Ξεκίνησε να παίρνει στα τελευταία παιχνίδια χρόνο συμμετοχής, κάτι αναμενόμενο από τον προπονητή του ΠΑΟΚ καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε μακριά από την πατρίδα του, προερχόμενος από μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα. 

Γιάννης Κάργας -

Δεν θα ήταν σωστό να κριθεί καθώς μετρά δύο συμμετοχές στην αρχή της σεζόν και στα δύο παιχνίδια με την Λέφσκι. Παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ θα ήθελε ιδανικά να «σβήσει» από το μυαλό του βάσει της εικόνας που είχε. Σαν σύνολο. Εμφανίστηκε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδεικό και η αλήθεια είναι πως δεν τα πήγε καλά. Ο α΄γύρος ολοκληρώθηκε με τον Έλληνα αμυντικό να είναι τις περισσότερες φορές στον πάγκο, ακόμη και εκτός αποστολής σε ματς που προτιμήθηκε να μπει ο νεαρός Παναγιώτου για να υπάρχει εναλλακτική και στα μπακ. Η μέχρι στιγμής παρουσία του δείχνει πως έχει μείνει πίσω στην ιεραρχία των αμυντικών βάσει τουλάχιστον των επιλογών του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Αντρέ Ρικάρντο -

Δεν έχει κάνει ακόμη το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα καθώς αποκτήθηκε με γνώμονα να βρεθεί -αρχικά- στον ΠΑΟΚ Β και στην συνέχεια, ανάλογα με την εξέλιξη και την πορεία του, να πάρει ορισμένες συμμετοχές. Το γεγονός ότι ακολούθησε την καλοκαιρινή προετοιμασία, «απασχόλησε» τον Ραζβάν Λουτσέσκου, προπονείται με την ανδρική ομάδα, μπαίνει δειλά δειλά σε αποστολές, ενδεχομένως να δείχνουν πως... προσεχώς μπορεί και να κάνει την εμφάνισή του. Εν καιρώ.

ΠΑΟΚ: Ο πρώτος έλεγχος των μεταγραφών... από το 1-10 (vids)