MENU

Πριν γνωστοποιηθεί η απόκτηση του Ταιρϊς Ράις από τον Παναθηναϊκό, είχαμε πει στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για το ενδιαφέρον των νταμπλούχων για παίκτη από την Κίνα, χωρίς να αναφέρουμε όνομα. Τις αμέσως επόμενες μέρες δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο, γιατί στο προσκήνιο μπήκε το όνομα του Γιάνις Στρέλνιεκς. Οταν, όμως, αποφάσισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να πάει για κάτι μεγαλύτερο από τον Λετονό, στον δρόμο μας μπήκε το όνομα του Τζίμερ Φριντέτ (που υπονοούσαμε).

Μία περίπτωση, που μόνο άγνωστη δεν μας είναι, καθώς εδώ και μπόλικα χρόνια είναι η καψούρα του διοικητικού ηγέτη του «τριφυλλιού». Και δεν του δίνουμε καθόλου άδικο, γιατί ο Φριντέτ είναι ένας γκαρντ, που πολλές ομάδες θα ήθελαν να έχουν στο ρόστερ τους. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πολλές ομάδες της Ευρωλίγκας, γιατί ο κύκλος του στο ΝΒΑ έχει κλείσει.

Οταν μιλάμε για Φριντέτ, μιλάμε πάνω από όλα για εξαιρετική επιθετική συμπεριφορά. Για παίκτη, που μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι με όποιον τρόπο θέλει. 'Η κάπως έτσι. «Φριντέτ από παντού» ίσως είναι η πλέον κατάλληλη έκφραση για να αποτυπώσει το αγωνιστικό προφίλ του 30χρονου.

Θέλετε τρίποντο; Το έχει από τα 8 μέτρα και εύκολα μάλιστα. Θέλετε σκορ με πέρασμα; Το έχει και το παραέχει. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό, που είχε πει ο τεράστιος Κέβιν Ντουράντ πριν από χρόνια, πλέον μας φαίνεται απίστευτη υπερβολή, αλλά εμπίπτει στην ουσία του πράγματος. Ο Ντουράντ είχε μιλήσει για τον καλύτερο σκόρερ του κόσμου, αναφερόμενος στον Φριντέτ. Ο τελευταίος δεν είναι κάτι τέτοιο βεβαίως. Είναι, όμως, ένας σπουδαίος σκόρερ, που στο επίπεδο της Ευρωλίγκας μπορεί να κάνει θραύση με μία προϋπόθεση. Μία προϋπόθεση, που είναι και το μεγάλο του μειονέκτημα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι δεν έχει παίξει στην Ευρώπη. Αλλο ΝΒΑ, άλλο Ευρωλίγκα, άλλο Κίνα. Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτούς τους μπασκετικούς κόσμους είναι μεγάλες. Και το έχουμε δει πολλές φορές.

Εχουμε δει, βέβαια, και παίκτες να προσαρμόζονται αμέσως. Οπως ο Εκπε Γιούντο της Φενέρ. Από παίκτη σε παίκτη διαφέρει το θέμα και βεβαίως παίζουν ρόλο σε αυτό και άλλοι παράγοντες. Οπως η ομάδα, που είσαι, οι συμπαίκτες σου, ο προπονητής, ο ρόλος, που σου δίνεται. Το μπάσκετ δεν είναι ένα και ένα κάνουν δύο. Είναι φουλ πολύπλοκο και όσοι ασχολείστε εκτενώς, το ξέρετε άριστα.

Ποιον παίκτη μου θυμίζει ο Φριντέτ; Θα έλεγα ότι είναι ένας πιο σεταριστός, ένας πιο λογικός Μάικ Τζέιμς. Πολύ πιο λογικός και πολύ πιο σεταριστός. Αλλά και των δύο το μυαλό είναι πρώτα στο σκοράρισμα. Και μετά σε οτιδήποτε άλλο.

Προσοχή: ο Στρέλνιεκς είναι παίκτης, που μας αρέσει πολύ. Οπως και ο Λοτζέσκι. Παίκτες, δηλαδή, που σουτάρουν πολύ καλά και καταλαβαίνουν άριστα το παιχνίδι. Αλλά ο Φριντέτ είναι κάτι μεγαλύτερο από τον Στρέλνιεκς. Παίκτης, που το ταβάνι του είναι πιο ψηλά από αυτό του Λετονού. Με τον Στρέλνιεκς πάνω, κάτω ξέρεις τι να περιμένεις. Ο Φριντέτ, όμως, μπορεί να σου δώσει περισσότερα. Αρκεί, όπως αναφέραμε, να μπορέσει να προσαρμοσσθεί. Με τον Στρέλνιεκς αγόραζες ασφάλεια, συνέπεια. Με τον Φριντέτ πας για κάτι παραπάνω.

Αλλά ο Αμερικάνος δεν είναι σίγουρο ότι θα έρθει στο ΟΑΚΑ. Οι νταμπλούχοι έχουν κάνει σούπερ πρόταση, αλλά δεν έχουν αποσπάσει ακόμη το ναι. Και ίσως στο τέλος να μην τα καταφέρουν.

Λέτε στο τέλος να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ ο Μάικ Τζέιμς; Το λέμε μεταξύ σοβαρού και αστείου με την φημολογία να αναφέρει ότι το μέλλον του ίσως να μην βρίσκεται στο Μιλάνο.

Τι είναι ο Φριντέτ; Ενας πιο λογικός Μάικ Τζέιμς