MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

Ματσόν: «Παίκτης Euroleague ο Ντόρσεϊ, θέλει δουλειά ο Όγκαστ»

0

Τον Ντόρσεϊ, τον Όγκαστ και τον Μήτρου - Λονγκ τους ενώνουν πολλά. Ελληνικές ρίζες, διαβατήρια που βγήκαν ή θα βγουν με κόπο, εμπειρίες από το NCAA, ταλέντο, μεγάλο potential... Όμως, τους χωρίζουν περισσότερα. Ο καθένας από αυτούς είναι σε διαφορετική φάση της καριέρας του. Άλλος πιο έτοιμος, άλλος ένα «κλικ» πιο πίσω. Άλλος με εμπειρίες στην Ευρώπη, άλλος με ηγετικό ρόλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα και μια πορεία μέχρι το Final Four.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελούν τρεις περιπτώσεις που κοιτάζουν οι μεγάλοι ελληνικοί σύλλογοι. Άλλωστε, το γεγονός ότι έχουν διαβατήριο (ο Μήτρου - Λονγκ δεν έχει ακόμα, αλλά αναμένεται να βγάλει σύντομα) τους κάνει ελκυστικές περιπτώσεις για τις ομάδες που θέλουν να επενδύσουν στον λεγόμενο κορμό τους και να «χτίσουν» πάνω σε αυτόν. Εν συνεχεία, ο καθένας από την μεριά του και ανάλογα με το... ταβάνι του, θα απασχολήσουν και την Εθνική Ομάδα. Ο Ντόρσεϊ, για παράδειγμα, ήδη μπήκε στην διαδικασία της «γαλανόλευκης» το περσινό καλοκαίρι, ενώ πιθανό είναι να δούμε και τον Όγκαστ στην προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ του 2017.

Ο Αντρέα Ματσόν, ένας άνθρωπος που γνωρίζει από... μέσα την ελληνική πραγματικότητα από τη θητεία του σε Πανιώνιο και Άρη, αλλά και την αμερικανική (εργάστηκε στη θυγατρική ομάδα των Νιού Γιόρκ Νικς στο NBDL), μιλά στο SDNA για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τι πρέπει να δουλέψει ο Μήτρου - Λονγκ; Πόσο θα βοηθήσει το NBA Draft Combine τον Ντόρσεϊ; Είναι έτοιμος για την Euroleague ο Όγκαστ;

«Αν ήμουν προπονητής σε ομάδα της Euroleague δεν θα έπαιρναν ένα rookie του τύπου του Μήτρου - Λονγκ»

Η συζήτηση με τον νέο προπονητή της Σαράτοφ ξεκίνησε με τον Ναζ Μήτρου - Λονγκ, τον 24χρονο γκαρντ που αποφοίτησε από το Iowa State. Ο κόουτς Ματσόν είδε από κοντά τον παίκτη με τις ελληνικές ρίζες στο τουρνουά του Πόρτσμουθ και... κράτησε τις σημειώσεις του. «Θέλω να δω πρώτα από όλα σε ποια ομάδα ήταν, γιατί είχαμε χωρίσει τις ομάδες. Να φέρω τις σημειώσεις μου», μας είπε αρχικά, επιβεβαιώνοντας εξ αρχής όσα μας έλεγαν για το αρχείο του και τις γνώσεις του. Ο Ματσόν είναι ένας προπονητής με προσωπικό αρχείο για πολλά prospects, που ξέρει καλά τι γίνεται σε διαφορετικά πρωταθλήματα και πολλές ηλικίες. Ζώντας στις ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να δει ακόμα περισσότερο τους συγκεκριμένους παίκτες, γι' αυτό και κανονίστηκε μαζί του η συγκεκριμένη συνέντευξη...

«Ήταν στο Πόρτσμουθ κλαμπ, τον θυμάμαι. Κοίτα, αυτό που θέλω να σου πω για εκείνον είναι ότι πρόκειται για έναν παίκτη που πραγματικά μπορεί να σουτάρει και να βάλει τρίποντα. Έχει ενδιαφέρον η περίπτωσή του. Σίγουρα, θα πρέπει να βελτιώσει το ball-handling. Δεν είναι "σούπερ" σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του. Χωρίς αμφιβολία, είναι ένας παίκτης με ενδιαφέρον. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε αφού έφερε τις σημειώσεις του και συμπλήρωσε:

«Στο Πόρτσμουθ ήταν καλός. Δεν θυμάμαι τα νούμερά του, αλλά δεν με νοιάζουν τόσο τα νούμερα. Όταν πηγαίνω εκεί θέλω να βλέπω παίκτες. Μπορεί να έχει μέλλον στην Ευρώπη. Αν δουλέψει κάποια στοιχεία του, όπως το ball-handling ή την ικανότητά του να διεισδύει και να επιτίθεται στο καλάθι, θα τα πάει ακόμα καλύτερα. Δεν νομίζω πως είναι έτοιμος για το ΝΒΑ, αλλά θα είναι καλός για την Ευρώπη».

Ως προπονητής της D-League, ο 51χρονος έχει εμπειρία και γνώση από τους παίκτες που βρίσκονται ένα επίπεδο πιο κάτω από τον «μαγικό κόσμο». «Αυτοί οι παίκτες θέλουν προπόνηση, θέλουν χρόνο. Το παιχνίδι στο ΝΒΑ είναι σε άλλη ταχύτητα, είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι».

Η επόμενη ερώτηση, με την οποία «έκλεισε» το κεφάλαιο Μήτρου - Λονγκ, ήταν η εξής: «Είπατε ότι είναι ένας καλός παίκτης για την Ευρώπη. Είναι επιπέδου Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, δηλαδή επιπέδου Euroleague ή θα ταίριαζε καλύτερα σε μια άλλη ελληνική ομάδα, που έχει διαφορετικές απαιτήσεις;».

«Με το ελληνικό διαβατήριο είναι μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Θα χρειαστεί χρόνο, βέβαια. Είναι δύσκολο να είσαι έτοιμος αμέσως για την Euroleague. Ας πούμε πως αν ήμουν προπονητής σε μια τέτοια ομάδα της Euroleague, δεν είμαι σίγουρος αν θα πήγαινα για έναν rookie του τύπου του», απάντησε.

«Ο Ντόρσεϊ μπορεί να είναι ένας παίκτης της Euroleague»

Όταν μπήκε το όνομα του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην κουβέντα μας, τα πράγματα για τον Ιταλό προπονητή ήταν πιο εύκολα, καθώς είπε αμέσως: «Νομίζω πως είναι μια ακόμα πιο ενδιαφέρουν περίπτωση. Μπορεί να είναι παίκτης Euroleague. Ίσως όχι αμέσως, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε έναν παίκτη της Euroleague. Είμαι σίγουρος γι' αυτό», ενώ σχετικά με τον χρόνο που θα μπορούσε να βρει ο 21χρονος πρώην παίκτης του Oregon στην Εθνική Ελλάδας, ειδικά από τη στιγμή που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έχει κλασικούς σουτέρ, τόνισε: «Μπορεί να παίξει στην Εθνική. Και για αυτό είμαι σίγουρος, καμία αμφιβολία».

Τα πράγματα περιπλέχτηκαν στην αναφορά του NBA Draft. Βλέπετε, ο Ματσόν είδε μέσα στον οργανισμό των Νικς πως οι ομάδες του «μαγικού κόσμου» εξετάζουν τις καταστάσεις και κάνουν τις επιλογές τους με κριτήρια που ο «έξω κόσμος» μπορεί να αγνοεί...

«Μιλάμε για τον πρώτο γύρο; Το θεωρώ απίθανο. Δεν είναι τέτοιος παίκτης. Ξέρεις, όμως, οι άνθρωποι των ομάδων του ΝΒΑ βλέπουν κάποια πράγματα για το μέλλον, τα οποία μπορεί να μην βλέπουν οι υπόλοιποι. Για παράδειγμα, η Φιλαδέλφεια πήρε τον Μπεν Σίμονς γιατί έβλεπε τη γενικότερη "εικόνα". Δεν ήταν σουτέρ, δεν ήταν κάτι... Αλλά πίστεψαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που θέλουν, σε έναν πόιντ γκαρντ ύψους 2 μέτρων. Έναν διαφορετικό πόιντ γκαρντ. Έτσι σκέφτονται στο ΝΒΑ και πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με το πόσο μπορεί να ανέβει η μετοχή του στη διαδικασία του draft ύστερα από την παρουσία του στο NBA Draft Combine, σχολίασε: «Στο NBA Combine υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν πηγαίνουν, όπως ο Λόνζο Μπολ. Υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να προσπεράσουν όσα γίνονται εκεί. Οπότε, είναι καλό για άλλους παίκτες που θέλουν να δείξουν τις δυνατότητές τους. Είναι δύσκολο να προβλέψω το οτιδήποτε, αλλά είναι δεδομένο πως αυτή η κατάσταση μπορεί να τον βοηθήσει. Το NBA Combine συνεισφέρει στη μετοχή των αθλητών που δεν έχουν τόση προβολή. Αν πάνε εκεί και είναι φανταστικοί, θα βοηθηθούν από αυτό».

https://twitter.com/hashtag/s?src=hash

«Back up σέντερ στην Euroleague ο Όγκαστ»

Η τρίτη περίπτωση της λίστας, αυτή που έχει κάνει τον περισσότερο... θόρυβο το προηγούμενο διάστημα είναι ο Ζακ Όγκαστ. Ο 24χρονος σέντερ ξεχώρισε στην Ουσάκ Σπορτίφ, τόσο στο Champions League, όσο και στο τουρκικό πρωτάθλημα, όμως άφησε την ομάδα του και εξαφανίστηκε, νευριασμένος για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Από την άλλη, βέβαια, γεγονός είναι πως και οι Τούρκοι είχαν παράπονα από την εξωγηπεδική του ζωή...

«Πήρε ελληνικό διαβατήριο; Μάλιστα, δεν το ήξερα... Φανταστικό!», αποκρίθηκε ο Ματσόν στο άκουσμα του ονόματός του, μην γνωρίζοντας τις ελληνικές ρίζες του παίκτη και τις εξελίξεις στο θέμα του διαβατηρίου του.

Ο Ματσόν μπορεί να μην γνώριζε πως ο Όγκαστ ενδέχεται να φορέσει το εθνόσημο, αλλά θυμόταν καλά την περίπτωσή του, αφού τον είχε δει στο Λας Βέγκας, κατά τη διάρκεια του περσινού Summer League. Συμβουλευόμενος, λοιπόν, τις σημειώσεις του, υποστήριξε: «Μου άρεσε πολύ στο κολέγιο του Notre Dame. Είναι ένας "καθαρός" σέντερ. Δεν μπορεί να σουτάρει τρίποντα, είναι ένα "κλασικό πεντάρι". Πήγε σε μια δύσκολη κατάσταση, δεν ξέρω αν η ομάδα του είχε οικονομικά προβλήματα. Τον είδα πέρυσι το καλοκαίρι στο Summer League του Λας Βέγκας και τον θυμάμαι».

«Είναι έτοιμος να παίξει στους "αιώνιους" ύστερα από μια καλή χρονιά στην Ευρώπη;», τον ρωτήσαμε για να πει κλείνοντας: «Μπορεί να παίξει ως back up σέντερ αν δουλέψει. Δεν είναι τρομερός αμυντικός, αλλά είναι νέος, 24 ετών. Σε ένα ροτέισιον μπορεί να βρει χώρο στους ψηλούς. Δεν είναι, πάντως, έτοιμος ακόμα».

Τις επόμενες εβδομάδες πολλά μπορεί να αλλάξουν στις καριέρες των παραπάνω παικτών...

Ο Ντόρσεϊ θέλει να γίνει pick στο NBA Draft, ο Μήτρου - Λονγκ ακόμα δεν έχει ακόμα στα χέρια του το διαβατήριό του, ο Όγκαστ ψάχνει πώς θα γυρίσει στις ΗΠΑ για τον «μαγικό κόσμο»... Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τρεις τους έχουν συνδεθεί με το ελληνικό μπάσκετ και έχουν μπει για τα καλά στις λίστες των μεγάλων ομάδων της χώρας. Οι περιπτώσεις τους θα μας απασχολήσουν ξανά, σύντομα. Αυτή φορά, μάλιστα, ενδέχεται να μας απασχολήσουν ακόμα πιο έντονα...

Ματσόν: «Παίκτης Euroleague ο Ντόρσεϊ, θέλει δουλειά ο Όγκαστ»