MENU

Ο προπονητής του φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος στον Libero 107,4 FM και αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο «Δικέφαλος του Βορρά», ζητώντας ανταπόδοση στην προσπάθεια των παικτών και του προπονητικού επιτελείου.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου:

«Τους στόχους και το πρότζεκτ τους θέτει η διοίκηση της ομάδας και εμείς τους ακολουθούμε. Μετά την τρίτη θέση πέρσι είχαμε θέσει στόχο έχοντας ελληνικό κορμό να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να διεκδικήσουμε την παρουσία στην πρώτη τετράδα, να προκριθούμε στο Τοp 16 και να διεκδικήσουμε ένα τρόπαιο, το Κύπελλο που είναι το πιο εύκολο.

Σε συνεργασία με την διοίκηση κάναμε κάποιες επιλογές. Πήγαμε μετά από πολλά χρόνια σε τελικό, κάτι όχι εύκολο. Είχαμε πίστη και εμπιστοσύνη, ήμασταν κοντά να την κατακτήσουμε την κούπα. Είμαστε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, κάτι σημαντικό στον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Στο πρωτάθλημα είμαστε στις πρώτες πέντε ομάδες. Διεκδικούμε όλους μας τους στόχους και κρατάμε την ομάδα ανταγωνιστική. Η χρονιά βάσει των στόχων είναι παραπάνω από ικανοποιητική.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι το οικονομικό κομμάτι από την αρχή της χρονιάς. Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Το κάναμε μετά την πρόκριση επί της ΑΕΚ, το έκανε ο Μπάνε επίσημα με την συνέντευξη τύπου. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα επιβίωσης, τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα αλλά δεν γίνονται γνωστά, κάτι που είναι και κλειδί της επιτυχίας μας δηλαδή το οικογενειακό κλίμα.

Αποτελείται από παίκτες και σταφ η ομάδα. Το σταφ παίζει σημαντικό ρόλο χωρίς να υπάρχει ανάλογη ανταπόδοση. Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα, ουσιαστικά δουλεύουν για ένα μεροκάματο. Η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη. Δεν ξέρω αν τα αποτελέσματα καλύπτουν την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο. Είμαστε μετά τον τελικό σε οριακό σημείο. Είχαμε κίνητρο χωρίς η λειτουργία να είναι αυτή που πρέπει. Ένας άνθρωπος που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του δεν είναι συγκεντρωμένος. Παράλληλα χάσαμε και παίκτες. Θα ήταν διαφορετικό να υπήρχε ο Μορέιρα στην ομάδα, όλα παίζουν ρόλο για να κάνεις πορεία και για να φτάσεις στην επιτυχίες χρειάζονται όλες οι λεπτομέρειες. Εδώ όμως εμείς δεν μιλάμε για λεπτομέρειες, αλλά για τις βασικές ανάγκες.

Με εκπλήσσει, λοιπόν, η μη ανταπόκριση. Δεν υπάρχει καμία λύση να δώσει κάποιος στο πρόβλημα; Είναι οντότητα με κύρος ο ΠΑΟΚ. Είναι ένας λόγος που κάνουμε ένα βήμα πίσω. Θέλω να πιστεύω ότι κάνουμε καλά την δουλειά ώστε ο κόσμος να είναι περήφανος. Φτάσαμε σε σημείο νίκης κόντρα στον Παναθηναϊκό με 10πλάσιο μπάτζετ και μια οικογένεια πίσω του που επενδύει ασταμάτητα εδώ και 30 χρόνια.

Ο δρόμος είναι δύσκολος, απειλείται η ίδια η ύπαρξη της ομάδας, όχι κάποια διάκριση. Ενδόμυχα στην ομάδα είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού ότι ένα τρόπαιο και οι καλές εμφανίσεις θα φέρει ανταπόκριση. Έχουμε πυρήνα 2.000 οπαδών στο Παλατάκι και ενώ ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι 1,5 εκατομμύριο. Δεν είναι αρκετό αυτό. Παίζουμε καλό και αποδεκτό μπάσκετ ακόμα και από τους αντιπάλους. Διεκδικούμε όλους τους τίτλους, φτάσαμε μία ανάσα στο Κύπελλο.

Παίζουμε πάνω από το όριο μας και μου προξενεί εντύπωση η μη στήριξη. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ μεγάλο γεγονός το να πανηγυρίσει ο σύλλογος πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο και όλοι είναι λογικό να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε επαίτες όμως, ούτε ζητάμε χάρη. Δίνουμε στον σύλλογο και ζητάμε ανταπόδοση.

Ακούμε πολλές δικαιολογίες, πχ ότι το γήπεδο ότι είναι μακριά από το κέντρο και την Κύμη ήρθαν 400 άτομα από την Θεσσαλονίκη. Αν θες να βρίσκεις δικαιολογίες, βρίσκεις. Η οργάνωση είναι σε τόσο καλό επίπεδο που είναι έτοιμη για πρωταθλητισμό με το τίποτα. Δεν είμαστε προπονηταράδες ούτε έχουμε παικταράδες αλλά 15 άτομα δουλεύουν κάθε μέρα, όλη μέρα. Θα πρέπει να είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό που έχουμε, αλλά υπάρχει μία κακομοιριά και μία απογοήτευση που δεν μας ταιριάζει.

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα τεράστιο μέγεθος στην ηγεσία του με τον Μπάνε Πρέλεβιτς. Είναι μία διοίκηση πρωτοδικείου και διοίκηση πρωτοδικείου σημαίνει ότι δεν είναι μόνιμη αλλά υπάρχει για να σώσει την κατάσταση. Και αυτοί κάνουν αυτό που μπορούν. Δεν είναι ότι δεν βάζει τα λεφτά του ο Μπάνε. Το πρόβλημα στην ομάδα είναι άμεσο, πιο άμεσο δεν γίνεται.

Η ομάδα έχει ρεπό ως την Δευτέρα και κανείς δεν ξέρει ποιος θα γυρίσει πίσω. Είμαστε στο κενό, από τους παίκτες μέχρι το σταφ. Ξεπεράστηκαν τα όρια αντοχής. Έτσι δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον. Είναι πάρα πολύ κρίμα. Η ομάδα κινδυνεύει να μην κατέβει στο πρωτάθλημα την νέα χρονιά. Μπορεί να φύγω αύριο ή σε 3 μήνες που τελειώνει η σεζόν. Το πιθανότερο είναι να φύγω. Η ομάδα αξίζει και πρέπει να υπάρχει, αλλά χρειάζεται άμεσα λύση. Τα προβλήματα κρύβονται πίσω από μία επιτυχία. Είναι προτιμότερο τελικά να υπάρχει αποτυχία;

Οι παίκτες διακρίνονται και κινούν το ενδιαφέρον. Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό και όχι το εσωτερικό. Δέχθηκε επτά προτάσεις ο Χάτσερ και δεν έφυγε γιατί γουστάρει που παίζει στον ΠΑΟΚ. Ο Γκος και ο Γκάρετ το ίδιο. Ήρθαν προτάσεις προπαραμονή του τελικού με πολλαπλάσια λεφτά για τους παίκτες και δεν έφυγαν. Συνεχίζουν στην ομάδα οι παίκτες. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω προπονητή αλλά γιατί θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια. Και η ομάδα ενώ πετυχαίνει στο τέλος της ημέρας μικραίνει. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα αν υπάρχει στήριξη. Δεν ενδιαφέρει κανέναν;

Εγώ ήρθα εδώ για να επικοινωνήσω το πρόβλημα της ομάδας.

Είναι και ψυχολογικό το πρόβλημα. Στον ΠΑΟΚ παίζεις για τον κόσμο, λόγω της αγάπης που παίρνεις στην καθημερινότητά σου. Εμείς παίρνουμε αμέτρητα μηνύματα μετά τον τελικό. Ο κόσμος έχει βοηθήσει και ο κόσμος κράτησε έναν παίκτη για να παίξει στον τελικό. Χάρη στα χρήματα του #keeppaokalive έμεινε ένας παίκτης μαζί μας. Εννοείται λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε την στήριξη. Πριν την ΑΕΚ υπάρχει ο Χολαργός. Προσφέρεις και θες ανταπόκριση, υπάρχει υλική και ηθική ανταπόκριση. Αν δεν βρεθεί η λύση από την επόμενη εβδομάδα, δεν ξέρω τι θα γίνει. Ο ΠΑΟΚ έχει εξασφαλίσει την σωτηρία θα παίξει απλώς για να βγει η χρονιά με πάρα πολλές απώλειες. Θα χαλάσει την εικόνα που έχει χτίσει με κόπο. Αν όμως υποστηριχθεί θα είναι μήνυμα για τον επόμενο να κλείσει που θέλει να επενδύσει έχοντας κλείσει σωστά η χρονιά.

Δεν περίμενα ποτέ όταν ερχόμουν πέρσι στον ΠΑΟΚ ότι θα βρεθώ σήμερα να μιλάω για επενδύσεις και ανθρώπους να αναλάβουν το μπάσκετ.

Έχεις δικό σου γήπεδο να εκμεταλλευτείς με όποιον τρόπο θες. Ο ΠΑΟΚ έχει τεράστια δυναμική και μπορεί να δώσει όραμα και συσπείρωση στον κόσμο. Στο ποδόσφαιρο στην Κ-19 προχτές είχε 12.000 κόσμο. Εμείς με οκτώ χιλιάδες κόσμο θα χάσουμε δύο αγώνες στο Παλατάκι. Αυτό το υπογράφω. Όταν έχεις προβλήματα μαθαίνεις και γίνεσαι πιο δυνατός. Η αξία των χρημάτων είναι μεγαλύτερη από ό,τι βάζεις. Αυτή η κατάσταση υπήρχε στον ΠΑΟΚ και πριν έρθω εγώ γιατί έχει ελληνικό κορμό. Όλοι θέλουν να παίξουν στον ΠΑΟΚ. Έχει εξελίξει ανθρώπους.

Ταυτόχρονα δίνει το όραμα συμμετοχής σε πιο υψηλό επίπεδο. Η ομάδα είναι ευπρόσδεκτη στην Ευρωλίγκα και απλά θες έναν επενδυτή. Ψάχνουν ομάδα από την Θεσσαλονίκη, όχι από την Αθήνα. Οι συνθήκες είναι ιδανικές. Μπορεί να γίνει αξιόπιστη δύναμη και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο ΠΑΟΚ είναι μέγεθος. Πρέπει να βιώσεις τέτοια κατάσταση. Με έχει κάνει πιο ώριμο, καλύτερο στην διαχείριση καταστάσεων, πρέπει να βρεις λύσεις. Έχω κερδίσει πάρα πολλά, πιο πολλά από όσα έχω δώσει. Ζητούμενο είναι να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής. Είμαι ευτυχισμένος που έχουμε εξελίξει τον σύλλογο.

Η πόλη είναι μικρή και κυκλοφορούν συνέχεια σενάρια. Υπήρχε εφησυχασμός επειδή ο κύριος Σαββίδης στήριζε όλα τα τμήματα. Αν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις με την ΚΑΕ; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι. Έχει επενδύσει πολλά χρήματα, το μαγαζί του είναι το ποδόσφαιρο. Έχει βάλει το είναι του εκεί και πορεύεται. Ο ΠΑΟΚ, νομίζω, πρέπει να βρει έναν άλλον επενδυτή. Δεν υπάρχει αυτό στην Ευρώπη να έχει ένας άνθρωπος όλα τα επαγγελματικά τμήματα. Τελευταία φορά το έκανε ο κύριος Κόκκαλης, αλλά δεν άντεξε. Χρειάζεται κάποιος να αφοσιωθεί με την ψυχή και το σώμα του.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε και πάλι όσους έρχονται στο γήπεδο, όσους συμβάλλουν να μείνει ζωντανό το τμήμα. Ελπίζει και εύχομαι να βρεθεί μία λύση για συνεχίσει να υπάρχει το τμήμα. Από τον κόσμο θέλουμε μαζική παρουσία στα επόμενα ματς. Θα τονώσει την ηθική των παικτών, να ευχαριστιούνται και να πληρώνονται. Να βρεθεί μία λύση για να συνεχίσει το τμήμα.

Αν παρακολουθώ το ποδόσφαιρο; Το σημαντικό είναι να έρθει το πρωτάθλημα. Το τελευταίο καιρό παίζει ελκυστικά η ομάδα. Τώρα με τον Άκπομ παίζει ωραίο συνδυαστικό ποδόσφαιρο, σπάει την μπάλα και δεν είναι μόνο κυνική και αποτελεσματική αλλά και κυνική.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης του Ηλία Παπαθεοδώρου:

Κραυγή αγωνίας από Παπαθεοδώρου: «Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουμε αύριο»