MENU

Ο Γάλλος «πύργος» ήταν η δεύτερη επίσημη κίνηση που έγινε ευρέως γνωστή για τον Ολυμπιακό, μετά από εκείνη του Τόμας Ουόκαπ (https://www.sdna.gr/mpasket/859679_tomas-oyokap-o-quarterback-toy-olympiakoy-vids). Μιλάμε φυσικά για ένα παιδί που συμπληρώνει άριστα τον Χασάν Μάρτιν και αναμένεται να αντικαταστήσει το Κώστα Κουφό.

Οι «ερυθρόλευκοι» από φέτος ξεκινάνε με σωστές βάσεις, καθώς τη περσινή σεζόν υστερούσαν σε μέγεθος και εκείνος ο seven footer που θα θωράκιζε τη ρακέτα άργησε πολύ. Αν δηλαδή ο Κουφός βρισκόταν από την αρχή της προετοιμασίας, τότε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είχε καλύτερη μοίρα στα περισσότερα παιχνίδια.

Εξάλλου μπορούμε να θυμηθούμε αρκετά παιχνίδια που οι undersized ψηλοί των «ερυθρολεύκων» αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα απέναντι και σε ψηλότερους αθλητές, αλλά κυρίως με παίκτες που ήταν ανίκητοι στο παιχνίδι στη ρακέτα. Να θυμηθούμε το Ζόφρι Λοβέρν της Ζαλγκίρις, τον γιγάντιο Φολ της Μπασκόνια, τον Έντι Ταβάρες της Ρεάλ, τον Ντούμπλιεβιτς της Βαλένθια και φυσικά τον ίδιο το Μουσταφά Φολ της Βιλερμπάν. Όλοι αυτοί οι ψηλοί δημιούργησαν προβλήματα στη ρακέτα του Ολυμπιακού και ο Γάλλος ψηλός ήρθε για να κλείσει αυτή τη τρύπα μια και καλή.

Για τον παίκτη αξίζει να σημειώσουμε τρία πράγματα. Τεράστιο μέγεθος και όγκος – από τρομαχτικά μεγάλο άνοιγμα χεριών, μέχρι 124 κιλά ισχυρής δύναμης. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Πολύ ευκίνητος για το μέγεθος του!

Ο Φολ είναι παίκτης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καλή μπασκετική αντίληψη. Είναι Ευρωπαίος, πράγμα που σημαίνει πως καταλαβαίνει πολύ καλά που βρίσκεται και ποια ομάδα αναμένεται να υπηρετήσει και φυσικά είναι Γάλλος που σημαίνει – physicality και οξυδέρκεια. Δεν θυμάμαι ποτέ παίκτη που να προέρχεται από τη χώρα της Γαλλίας και να μην είναι τουλάχιστον από τους ανταγωνιστικότερους αθλητές στο παρκέ. Πολύ υψηλό mentality και work ethic. Εξάλλου ο Φολ δούλεψε από τα χαμηλότερα στρώματα της χώρας του για να φτάσει μέχρι τον Ολυμπιακό.

Φυσικά προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση, είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος ποιος είναι ο Φολ και τι μπορεί να περιμένει από αυτόν τη φετινή χρονιά.

Η θέση «5» θα μοιράζεται από κοινού, από το Χασάν Μάρτιν και το Μουσταφά Φολ με βοήθειες του έτερου Γάλου, Λίβιο Ζαν-Σαρλς αν χρειάζεται το μακρινό σουτ από αυτή τη θέση – ενώ πέρυσι χρησιμοποιούνταν για να καλύψει τα αμυντικά κενά των άλλων δύο ψηλών. Δεν θα υπάρχει starter ψηλός στον Ολυμπιακό φέτος. Ανάλογα τις ανάγκες για ένα πιο γρήγορο, versatile και αθλητικό ψηλό θα επιλέγει το Μάρτιν και απέναντι σε θηρία ψηλούς θα επιλέγει το Φολ. Ο Γάλλος δεν είναι κάποιος σταρ, αλλά είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για αρκετές ομάδες της λίγκας. Προσφέρει μέγεθος που έλειπε από τον Ολυμπιακό. Προσφέρει ασφάλεια κυρίως στο αμυντικό ριμπάουντ που επίσης είχε μεγάλο θέμα φέτος ο Ολυμπιακός. Επιθετικά είναι ένας πολύ ικανός πασέρ, εξ’ ου και η οξυδέρκεια και η αντίληψη, ενώ παρά το ύψος του είναι ιδιαίτερα ευκίνητος!

Αυτό δηλαδή που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι υπάρχει πλέον το plan B στον Ολυμπιακό, όταν πέρυσι υπήρχαν δύο ψηλοί με κοινά χαρακτηριστικά, ο Φολ έρχεται να προσφέρει σιγουριά σε τομείς που φέτος οι «ερυθρόλευκοι» αγκομαχούσαν!

 

Ο Φολ απέναντι στους «δεινόσαυρους» της λίγκας

Αυτό που θα ήθελα να παρουσιάσω στα παρακάτω βίντεο είναι τα πεπραγμένα του Γάλλου σέντερ, απέναντι στα υπόλοιπα «θηρία» της Euroleague, ακριβώς επειδή ο Ολυμπιακός είχε θέμα απέναντι στους περισσότερους εξ’ αυτών. Ο Φολ ήταν εξαιρετικός επιθετικά(Pick-n-Roll, low post, second chances, playmaking) σχεδόν απέναντι σε όλους, ήταν απλησίαστος στο χαμηλό post, έδειξε ψήγματα ικανού αμυντικού στη περιφέρεια – κρατήστε το αυτό – αλλά σίγουρα δυσκολεύτηκε στην άμυνα στο pick-n-roll.

 

OFFENSIVE ACTIONS

https://twitter.com/Scouting_View/status/1405625112364261379

Ο Φολ δεν είναι ο μονοδιάστατος ψηλός που θα παίζει αυστηρά με πλάτη, θα σκοράρει και θα δημιουργεί. Αντ’ αυτού ο κορυφαίος επιθετικός του τομέας αφορά τα τελειώματα κοντά στο ζωγραφιστό. Τονίζω ξανά πως παρά το μέγεθος του κινείται εξαιρετικά χωρίς τη μπάλα. Διατηρεί πάντα καλές αποστάσεις και έχει σπουδαία ικανότητα στο να διατηρεί την ισορροπία του, ακόμη και σε καταστάσεις που τον βγάζουν οι αντίπαλοι εκτός θέσης. Έχει εξαιρετικά δυνατά πόδια. Έπειτα έχουμε τις καταστάσεις του pick-n-roll. Ο Γάλλος εκτός από πολύ ικανός screener – δίνει σχεδόν πάντα πλεονέκτημα στο χρήστη να επιτεθεί – γλιστράει εξαιρετικά στη ρακέτα και αν λάβει τη μπάλα  είναι πολύ δύσκολο να τον σταματήσει κανείς. Τέλος έχουμε τις καταστάσεις από το χαμηλό post.  Ο Φολ δεν είναι ο παίκτης που έχει το ιδανικό footwork και θα σκοράρει με κάθε τρόπο. Παίζει με το μέγεθος και τη δύναμη του. Ξέρει να χρησιμοποιεί τα σωματικά του προσόντα. Θα κλειδώσει σωστά τον αντίπαλο του. Θα βάλει σωστά τα πόδια του και προσπαθεί κυρίως με dropstep να τελειώσει τις φάσεις. Τα τελειώματα του εδώ κυμαίνονται από καλά, έως πολύ κακά ειδικά αν γυρίσει με κάποιο hook. Δεν έχει σταθερότητα. Αυτό που προσπαθεί είναι να κερδίσει εντελώς το χώρο από τον αντίπαλο του, ώστε να καρφώσει με δύναμη. Στην επαφή υπάρχουν ελλείματα. Ήταν καλός απέναντι σε όλους τους ψηλούς που αντιμετώπισε σκοράροντας σε μεγάλο ποσοστό από «πάρε-βάλε» των συμπαικτών του καπαρώνοντας ιδανική θέση χαμηλά στο ζωγραφιστό(Finishing).

 

Offensive Rebounding

https://twitter.com/Scouting_View/status/1405633842619289604

Ο Φολ ανήκει στη κορυφαία δεκάδα της λίγκας, όσον αφορά τα επιθετικά ριμπάουντ και φυσικά μπορούμε με ευκολία να πούμε πως χρησιμοποιεί άψογα το μέγεθος του για να σκοράρει μέσα από δεύτερες ευκαιρίες. Ο Φολ τα πήγε άψογα απέναντι σε κάθε «γίγαντα» που αντιμετώπισε και τους κέρδισε στα ίσια σε αυτό το τομέα. Από τα 7 επιθετικά ριμπάουντ απέναντι στο Λοβερν, στα 5 επιθετικά απέναντι στο Παπαγιάννη, φτάνοντας στα 7 απέναντι στον ημίψηλο Ρέινολντς και φυσικά κατανικώντας τον Έντι Ταβάρες με 5 επιθετικά, έναντι 3 του ψηλού της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Φολ είναι ένας πολύ δυνατός παίκτης, που δεν στηρίζεται στα αθλητικά του προσόντα, αλλά στη πηγαία δύναμη που τον διακρίνει και στις θέσεις που μπορεί να πάρει για να κερδίσει το ριμπάουντ.

 

Playmaking

https://twitter.com/Scouting_View/status/1405635888332292102

O Φολ είναι ένας ιδιαίτερα οξυδερκής ψηλός και το γράφουμε ξανά και ξανά γιατί είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό. Ο Ολυμπιακός πέρυσι είχε δύο ψηλούς στο «5» που μέτρησαν από κοινού 21 assists, την ώρα που ο Γάλλος είχε 57! Καταλαβαίνεται λοιπόν τη διαφορά στο επιθετικό spacing που λατρεύει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Φολ είναι ο παίκτης που διαβάζει καλά τις καταστάσεις και έχει σχετικά καλή τεχνική στη πάσα και στο timing που τη πραγματοποιεί. Ωστόσο κρατήστε ότι τα περισσότερα λάθη του προέρχονται από λανθασμένες πάσες.

 

Low Post Defense

https://twitter.com/Scouting_View/status/1405632578124722181

Στο βίντεο θα δούμε μονάχα τρεις φάσεις, όπου χάνει απέναντι στο Γιουσουφά Φολ και κερδίζει το Ντούμπλιεβιτς. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πολλές αμυντικές φάσεις από το χαμηλό post, είναι γιατί αποτελεί ένα πολύ δυνατό αμυντικό σε αυτό το τομέα. Ένα τομέα που ο Ολυμπιακός όχι απλά μόχθησε πέρυσι, αλλά ήταν σίγουρα από τις πιο ευάλωτες ομάδες της λίγκας. Με το Φολ παρόντα δύσκολα θα επαναληφθούν αυτές οι μέρες. Σκληρό παιδί, ξέρει να βάζει το σώμα του και δεν έχει το «κόλλημα» να θέλει να κόψει τον αντίπαλο του. Θα αρκεστεί απλά να του δυσκολέψει στο σουτ. Το γράφω φυσικά γιατί πολλοί είναι οι ψηλοί που υποπίπτουν σε φάουλ στη προσπάθεια τους για κόψιμο.

 

Pick-n-Roll Defense

https://twitter.com/Scouting_View/status/1405630004571017220

Πάμε όμως στο πιο καυτό ζήτημα που αφορά την pick-n-roll άμυνα του Μουσταφά Φολ. Η Γαλλική Βιλερμπάν έπαιζε κυρίως με high flat και αλλαγές στη pick-n-roll άμυνα. Ο Φολ και στις δύο άμυνες έδειξε καλά και κακά στοιχεία. Τα πολύ δυνατά στοιχεία αφορούν τα ενεργά χέρια και τη πλευρική ταχύτητα και το πολύ κακό, αφορά τις αργές αντιδράσεις. Σε high flat άμυνα αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα. Έχανε εύκολα το παίκτη του ή έμενε πολύ ψηλά στη μπάλα και άφηνε εκτεθειμένη τη ρακέτα. Σε άλλες περιπτώσεις που μπορούσε να μείνει στη ρακέτα ή έπαιρνε τα βήματα του αντιπάλου του, πραγματικά έκρυβε τον ήλιο. Στις αλλαγές και όσο παράδοξο και αν μοιάζει για ένα παιδί στα 2.18 και 124 κιλά, μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά καλά. Διαβάζει πότε πρέπει να πιέσει τη μπάλα παραπάνω και στη στηρίζεται στην ευκινησία του και την ταχύτητα που έχει στη πλευρική άμυνα. Ο Γάλλος λοιπόν έχει αντίληψη, έχει ταχύτητα για το μέγεθος του, αλλά έχει αργές αντιδράσεις.

Ο Μουσταφά Φολ είναι ένας ψηλός που έλειπε από τον Ολυμπιακό με τα θετικά του και τα αρνητικά του ήρθε να θωρακίσει τη ρακέτα των «ερυθρολεύκων» και να πυρπολήσει με το μέγεθος του τα αντίπαλα καλάθια.

 

Χρειάζεται ΚΑΙ τρίτο πεντάρι ο Ολυμπιακός;

Μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Κώστα Αντετοκούνμπο από την Βιλερμπάν – δεύτερο χτύπημα των Γάλλων μετά την ακύρωση της πολύ καλής μεταγραφής, κατά τη γνώμη μου, του Λάιτι στους «ερυθρολεύκους», ο Ολυμπιακός έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία να κλείσει τη γραμμή ψηλών με ένα ελπιδοφόρο παιδί με φιλοδοξίες, αλλά κυρίως ελληνικό διαβατήριο. Με το τρόπο που έχει δομηθεί η frontcourt αυτή τη στιγμή η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, δεν έχει τόσο ανάγκη ένα παίκτη να «κλέψει» λεπτά από τους Φολ και Μάρτιν, αλλά και από τον Ζαν Σαρλς. Χρειάζεται προφανέστατα, ένα παιδί για το garbage time, που θα έχει όρεξη να δουλέψει, να κοντραριστεί με τους υπόλοιπους στις προπονήσεις και να προσπαθήσει να κερδίσει το χρόνο του από το Γιώργο Μπαρτζώκα. Αθλητές με αυτά τα χαρακτηριστικά και κυρίως με Ελληνικό διαβατήριο υπάρχουν. Ο Αντετοκούνμπο ήταν η ιδανική λύση για πολλούς λόγους, αλλά όχι απαραίτητη λύση! 

Μουσταφά Φολ: Ο γίγαντας που είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός! (vids)