MENU

Ο ύψους 1,96μ. παίκτης του Ερυθρού Αστέρα είχε... έντονη παρουσία στις μπασκετικές ζωές των ελληνικών ομάδων τη φετινή σεζόν. Ο Μπράουν έκανε το ματς της ζωής του απέναντι στον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι (34π.) και απασχόλησε τους «αιώνιους» μεταγραφικά, κατά τη διάρκεια της διακοπής της σεζόν. Μάλιστα, το 2019 είχε «παίξει» ξανά στο μεταγραφικό ρεπορτάζ των Πειραιωτών. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, το «Eurohoops» ανέφερε πως το «τριφύλλι» είναι σε προχωρημένες επαφές μαζί του, ενώ στην Ιταλία γράφτηκε πως το όνομά του απασχόλησε και τον Ολυμπιακό, αλλά την Μακάμπι Τελ Αβίβ, την Αρμάνι Μιλάνο και τη Φενέρμπαχτσε. 

Όπως και να 'χει, η rookie season του Μπράουν στην Ευρώπη ήταν μεστή, ώριμη. Με καλά νούμερα, ορισμένες μπασκετικές «παραστάσεις» και εμφανίσεις που τον έβαλαν στις μεταγραφικές λίστες πολλών ομάδων.

https://www.youtube.com/watch?v=1W4dtMnyDJ4&t=29s

Τα στοιχεία που θυμίζουν Καλάθη 

Ξεκινώντας με το αγωνιστικό προφίλ του παίκτη, πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Νικ Καλάθη, σε ένα κατώτερο επίπεδο βέβαια. Η βασική διαφορά σε σύγκριση με τον Έλληνα πλέι μέικερ είναι πως ο Μπράουν μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση «2» και στην ουσία αποτελεί έναν κόμπο γκαρντ. 

Είναι αρκετά έμπειρος και ώριμος στις αποφάσεις του, έχει μέγεθος και δύναμη (για παίκτη που παίζει στη θέση «1») και μπορεί να βοηθάει τους συμπαίκτες του να γίνονται καλύτεροι, κυρίως με τον τρόπο που «βλέπει» το παρκέ. Είναι επικίνδυνος στις καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου και στο παιχνίδι υψηλού ρυθμού, ενώ παίζει επιθετικά και στην άμυνα, αναγκάζοντας τον αντίπαλο πλέι μέικερ να κάνει πιο εύκολα λάθη. Για την ακρίβεια, ξεχωρίζει για την πίεσή του πάνω στην μπάλα από τα κολεγιακά χρόνια του στο NC State. Το «μενού» στην επίθεση διαθέτει τόσο floaters και λέι απ, όσο και προσπάθειες από μέση απόσταση. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως μπορεί να πάρει και ριμπάουντ, έχοντας καλές τοποθετήσεις πάνω στο παρκέ.

Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του βρίσκεται σε μία εσωτερική μάχη με τον εαυτό του, προκειμένου να βελτιωθεί στο τρίποντο και κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να αφαιρέσει αυτό το στοιχείο από το ρεπερτόριό του (ή έστω να μειώσει τις προσπάθειες που παίρνει), αφού βλέπει πως δεν σκοράρει με συνέπεια πίσω από τη γραμμή των 7,25μ. ή των 6,75μ. Επιπλέον, στις ΗΠΑ ανέφεραν ως αρνητικό του πως οταν ήταν μικρότερος δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικός στο pick 'n roll, το οποίο διόρθωσε πάντως τα προηγούμενα χρόνια. Για πολλές σεζόν τον ακολουθούσε η ταμπέλα ενός παίκτη που δεν είναι ακριβώς ούτε... καθαρός πλέι μέικερ, αλλά ούτε και πρωτοκλασάτος σούτινγκ γκαρντ.

Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να αποτυπωθούν και στα νούμερά του στην πρώτη του σεζόν στην Euroleague: 12,3 πόντοι ανά παιχνίδι με 45,9% δίποντο, 28,8% τρίποντο και 82,3% βολές, μαζί με 3,3 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 2,8 λάθη.

Η πολύπλευρη συνεισφορά του, το court vision στο παιχνίδι του και ο τρόπος που σκοράρει θυμίζουν τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Προφανώς, βέβαια, σε ένα κατώτερο level, σε σύγκριση με τον κορυφαίο PG της Ευρώπης. 

Τα στατιστικά του όπως τα παρουσιάζει το «newstats.eu»:

Όταν το timing δεν είναι με το μέρος σου

Το ΝΒΑ ήταν ο απόλυτος στόχος και το Νο. 1 όνειρο του Μπράουν, γεγονός που φάνηκε από την επιμονή του και τα αμέτρητα ταξίδια του μεταξύ των ομάδων του «μαγικού κόσμου» και των θυγατρικών τους στην G-League. 

Ο Μπράουν έγινε pick στο NBA Draft του 2013, στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (Νο. 15). Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στη θέση Νο. 52, δηλαδή λίγο πριν από το φινάλε της διαδικασίας, αλλά δεν έπαιξε τότε στην Μινεσότα, η οποία τον άφησε ελεύθερο ύστερα από λίγους μήνες. Εν τέλει, η συμμετοχή στον «μαγικό κόσμο» ήρθε μέσω των Φιλαδέλφεια Σέβεντι Σίξερς. Η πορεία του στα αμερικανικά παρκέ από ομάδες του ΝΒΑ περιλάμβανε ακόμα τους Τίμπεργουλβς (2015), τους Σανς (2016) και τους Τορόντο Ράπτορς (2017-2019). 

Ενδιάμεσα ο Μπράουν έκανε ορισμένες εντυπωσιακές απόπειρες στο κινεζικό πρωτάθλημα, του οποίου... φόρτωσε τα καλάθια. Την πρώτη του σεζόν με τη φανέλα των Golden Bulls (2016-2017) σε 20 αγώνες είχε 24 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ στη δεύτερη θητεία του με τους Loong Lions (2018-2019) μέτρησε 25,3 πόντους κατά μέσο όρο.

Κοινοί παρονομαστές των δύο «ταξιδιών» του στην Κίνα; Οι πολλοί πόντοι (24+), τα ριμπάουντ (5+), οι ασίστ (5+), τα κλεψίματα (2,5+) αλλά και τα χαμηλά ποσοστά στα τρίποντα (30%) και τα συχνά λάθη (2,5+). 

Λέει και πιστεύει πως όλα είναι θέμα χρόνου και συγκυριών. Όμως, η καριέρα του και οι ευκαιρίες που δεν εκμεταλλεύτηκε δείχνουν πως δεν ήταν στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Πέραν των ανεπιτυχών περασμάτων του από ομάδες του ΝΒΑ, ο Μπράουν έχει και δύο... ευρωπαϊκές «αποτυχίες» στο βιογραφικό του, πριν βρει την εξιλέωση στο Βελιγράδι. Το 2014 υπέγραψε στην ιταλική Βενέτσια και το 2016 στη ρωσική Ούνικς Καζάν. Ωστόσο, δεν ήρθε στην Ευρώπη, γιατί και τις δύο φορές «κόπηκε» στα ιατρικά τεστ. Το αγαπημένο του timing και οι συνθήκες δεν ήταν με το μέρος του.

https://www.instagram.com/p/BMwgsHrgdB_/

Βελιγράδι: Η πόλη της εξιλέωσης

Ο Ερυθρός Αστέρας με τον Μίλαν Τόμιτς στο «τιμόνι» του το καλοκαίρι του 2019 επένδυσε στην περίπτωση του έμπειρου γκαρντ, που ερχόταν από μερικά σπουδαία ματς στην Κίνα. Αυτή τη φορά ο άλλοτε NBAer πέρασε τα ιατρικά και αγωνίστηκε στην Ευρώπη, έχοντας τους αριθμούς που αναφέραμε παραπάνω. 

Το κορυφαίο παιχνίδι του στη σεζόν ήρθε απέναντι στον Ολυμπιακό (34 πόντοι) και συμπληρώθηκε σε ένα καυτό διάστημα από την 11η μέχρι και τη 17η αγωνιστική της Euroleague, στο οποίο ο Μπράουν σκόραρε από 15 πόντους και πάνω. Συγκεκριμένα, στην πιο... καυτή περίοδο της σεζόν του τον χειμώνα είχε 21,1 πόντους κατά μέσο όρο. Αυτό το σερί από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου ήταν αρκετό για να τον βάλει στο... μάτι πολλών ομάδων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=Uw2mY53qLWU

Ήταν η στιγμή που είδε το timing να του «κλείνει το μάτι» ύστερα από χρόνια...

Αυτές οι επιδόσεις εδραίωσαν τη θέση του στην Euroleague από την πρώτη κιόλας σεζόν του και πλέον ο ίδιος ετοιμάζεται να κεφαλαιοποιήσει την αγωνιστική μετοχή του, με ένα βελτιωμένο συμβόλαιο και υψηλότερες αποδοχές.
 

Λορένζο Μπράουν: It's all about timing (pics + vids)