MENU

Εφευρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία το 1822, αν και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στον Συρίλ Ντεμιάν το 1829. Έχει σχήμα κουτιού και αποτελείται από δύο πληκτρολόγια και μια αεροπαραγωγό φυσούνα που συμπιέζεται και επεκτείνεται από τον εκτελεστή.

Ο ήχος παράγεται με τη δόνηση μεταλλικών ελασμάτων στο εσωτερικό του, που πάλλονται με τη ροή του αέρα.

Το ακορντεόν παίζεται κρατώντας το με τα δύο χέρια στο ύψος του στήθους. Χρησιμοποιούνται ιμάντες στήριξης (από το όργανο στους ώμους) λόγω του βάρους του οργάνου. Το αριστερό χέρι χειρίζεται ένα πληκτρολόγιο παρόμοιο με αυτό του μπαντονεόν, που αντιστοιχεί σε 6 έως και 140 διαφορετικούς συνδυασμούς ελεύθερων μπάσων νοτών ή συγχορδιών. Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος ανάλογα με τον τύπο του ακορντεόν (μπαγιάν, μπαντονεόν, κλασικό ακορντεόν με πλήκτρα στο δεξί χέρι).

Στο δεξί χέρι αντιστοιχεί ένα πληκτρολόγιο παρόμοιο μ' αυτό του πιάνου -στο κλασικό ακκορντεόν-, για την εκτέλεση της μελωδίας. Ενίοτε το δεξί πληκτρολόγιο έχει μορφή παρόμοια με το αριστερό, όπως και στο μπαντονεόν, το ρώσικο ακορντεόν (μπαγιάν) και την κονσερτίνα.

Η φυσούνα χειρίζεται και από τα δύο χέρια, όχι μόνο για την παραγωγή αέρα, αλλά και για την διαφοροποίηση των δυναμικών. Ακόμη, το ακορντεόν διαθέτει κουμπιά, που ονομάζονται ρεζίστρα ή ρετζίστρα τα οποία διαφοροποιούν τη χροιά του ήχου, τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό μέρος, συνήθως με συνδυασμούς οκτάβων.

Κατασκευαστές στη Γερμανία, στα τέλη του 1800 αύξησαν την παραγωγή ακορντεόν λόγω της δημοτικότητάς του μεταξύ των λαϊκών μουσικών σε όλη την Ευρώπη.

Τα πρώτα ακορντεόν είχαν κουμπιά στη μία πλευρά, καθένα από τα οποία παρήγαγε τον ήχο μιας ολόκληρης συγχορδίας. Εντυπωσιακά, το ίδιο κουμπί θα μπορούσε να παράγει δύο διαφορετικές συγχορδίες — μία όταν η φυσούνα επεκτεινόταν και μία άλλη όταν συστέλλονταν.

Καθώς οι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν σε όλο τον κόσμο, η χρήση του ακορντεόν στη μουσική εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Οι σύγχρονες εκδόσεις μπορούν να παιχτούν είτε με κουμπιά είτε με πληκτρολόγιο σε στυλ πιάνου, ενώ ορισμένες διαθέτουν και τα δύο.

Επίσης μερικές φορές ενσωματώνουν ηλεκτρονικά στοιχεία, επιτρέποντάς τους να συνδεθούν σε έναν ενισχυτή ή να δημιουργήσουν συνθετικούς ήχους. Σήμερα, το όργανο μπορεί να ακουστεί στη λαϊκή μουσική, τη λάτιν πόλκα, το ταγκό, τη μουσική Cajun και πολλά άλλα. Ένα γεγονός όπου το ακορντεόν είναι πάντα παρόν είναι το Oktoberfest. Αυτό το ζωντανό φεστιβάλ είναι γεμάτο καρναβαλική διασκέδαση, μουσική και παραδοσιακά ρούχα, όπως φορέματα Dirndl και lederhosen.

Η Google τιμά με Doodle το ακορντεόν και αυτή είναι η ιστορία του