MENU

Τον Ιανουάριο του 2023, η ΔΟΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιτρέψει σε αυτούς τους αθλητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι, με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι και Λευκορώσοι παίκτες τένις παρουσιάζονται στις διοργανώσεις ATP, WTA και Grand Slam χωρίς καμία αναφορά στην εθνικότητά τους.

Στη συνέχεια, η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή ανεστάλη πλήρως από τη ΔΟΕ τον Οκτώβριο του 2023, όταν απορρόφησε τις ουκρανικές περιφερειακές αθλητικές οργανώσεις του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια.

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν θα πρέπει να επιτραπεί στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους Ουκρανούς αθλητές να εκφράζουν ιδιαίτερα τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ έκρινε ότι θα ήταν άδικο να τιμωρούνται οι αθλητές μόνο με βάση τα διαβατήριά τους, επιτρέποντας έτσι σε ορισμένους να αγωνιστούν στο Παρίσι, αν και υπό πολύ αυστηρούς όρους.

Εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Χωρίς σημαία, ύμνο, χρώματα

Ατομικός Ουδέτερος Αθλητής είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τους αθλητές με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο που θα αγωνιστούν στους φετινούς Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι αθλητές αυτοί αναφέρονται με τη συντομογραφία AIN, η οποία προέρχεται από τη γαλλική μετάφραση Athlètes Individuels Neutres.

Οι εν λόγω αθλητές θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Καμία αναφορά σε καμία από τις δύο χώρες δεν θα γίνει στους Αγώνες μέσω της συμμετοχής των αθλητών.

«Οι κυρώσεις κατά των υπευθύνων για τον πόλεμο, των ρωσικών και λευκορωσικών κρατών και κυβερνήσεων, παραμένουν σε ισχύ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024», ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

«Καμία σημαία, ύμνος, χρώματα ή οποιοδήποτε άλλο αναγνωριστικό της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας δεν θα επιδεικνύεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 σε οποιονδήποτε επίσημο χώρο ή σε οποιαδήποτε επίσημη λειτουργία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο αγωνιστικός εξοπλισμός των ΑΙΝ δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, οπότε δεν είναι σαφές αν θα φέρει τα τιρκουάζ χρώματα της ολοκαίνουργιας σημαίας των ΑΙΝ ή ότι θα φορέσουν απλά αθλητικά ρούχα. Επίσης, έχει ανατεθεί ένας ύμνος -χωρίς στίχους- για χρήση στις τελετές απονομής μεταλλίων.

Αν και οι ΑΙΝ έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν και να κερδίσουν ολυμπιακά μετάλλια, δεν θα εμφανίζονται στον πίνακα μεταλλίων των εθνών.

Οι ΑΙΝ θα αποκλειστούν επίσης από την παρέλαση των αντιπροσωπειών στην Τελετή Έναρξης με το σκεπτικό ότι είναι μεμονωμένοι αθλητές και όχι ομάδα, αν και η ΔΟΕ δήλωσε ότι «θα τους δοθεί η ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της διοργάνωσης».

Πώς γίνεται η επιλογή των Ατομικών Ουδέτερων Αθλητών

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές που προκρίθηκαν μέσω των υφιστάμενων συστημάτων πρόκρισης των διεθνών ομοσπονδιών θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, εάν πρόκειται να επιλεγούν ως ΑΙΝ.

Δεν θα υπάρχει ρωσική ή λευκορωσική εκπροσώπηση στα ομαδικά αγωνίσματα, με τη συμμετοχή να περιορίζεται σε ατομικά αγωνίσματα.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο ή που είναι δεσμευμένοι με τον ρωσικό ή τον λευκορωσικό στρατό ή τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ή να αγωνιστούν. Ο ίδιος όρος ισχύει και για το προσωπικό υποστήριξης.

Όπως όλοι οι άλλοι αθλητές, έτσι και οι AIN θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις αντιντόπινγκ για να εξεταστούν για επιλογή. Η επιλεξιμότητα των εν λόγω αθλητών θα καθορίζεται από τη νεοσύστατη Επιτροπή Ελέγχου Επιλεξιμότητας Ατομικών Ουδέτερων Αθλητών.

Ο δύο φορές πρωταθλητής του NBA και έξι φορές All-Star Pau Gasol είναι μέλος της επιτροπής, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ.

Ο Ισπανός θα καθίσει μαζί με την αντιπρόεδρο της ΔΟΕ και πρώην κολυμβήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης Nicole Hoevertsz και τον πρώην χρυσό Ολυμπιονίκη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Ryu Seung-min, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή Αθλητών.

Οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες θα πρέπει να υποβάλουν τους καταλόγους των αθλητών που πληρούν τις προϋποθέσεις στην επιτροπή για επανεξέταση.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο (που αναβλήθηκαν για το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19) και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο, οι Ρώσοι αθλητές αγωνίστηκαν με το όνομα της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) ως αποτέλεσμα του κρατικά χρηματοδοτούμενου προγράμματος ντόπινγκ της χώρας.

Οι αθλητές θα μπορούσαν να αγωνιστούν με τη σημαία της ROC αν μπορούσαν να αποδείξουν ότι δεν είχαν σχέση με το σκάνδαλο.

Ωστόσο, με την ROC να φέρει τόσο το όνομα όσο και τα χρώματα της Ρωσίας – καθώς και με την επακόλουθη αναστολή της ROC τον Οκτώβριο – δεν ήταν πλέον βιώσιμη επιλογή για τους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν με αυτό το όνομα στο Παρίσι.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ROC δεν ήταν ένας ουδέτερος φορέας, αλλά μια αντιπροσωπεία Ρώσων αθλητών που τεχνικά δεν αγωνιζόταν για λογαριασμό της Ρωσίας, αλλά διατηρούσε το δικαίωμα να εκπροσωπεί τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, εκτός από την επίσημη ιδιότητα.

Οι ΑΙΝ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού σε αριθμούς

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι, από τις 28 Μαρτίου, 12 ΑΙΝ με ρωσικό διαβατήριο και επτά ΑΙΝ με λευκορωσικό διαβατήριο έχουν προκριθεί για το Παρίσι 2024, αλλά δήλωσε ότι ο τελικός αριθμός των αθλητών που θα αγωνιστούν πραγματικά στους Αγώνες δεν θα ανακοινωθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής.

«Ο μέγιστος αριθμός, ο οποίος είναι απίθανο να επιτευχθεί, θα είναι 55 και 28 αντίστοιχα», δήλωσε η ΔΟΕ στο CNN.

Συγκριτικά, η Ρωσία έστειλε 330 αθλητές στο Τόκιο το 2021, ενώ η Λευκορωσία έστειλε 104.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα του κατά πόσον η Μόσχα θα αποδεχθεί πράγματι τους όρους που θέτει η ΔΟΕ.

Η Ρωσία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τους δικούς της «Αγώνες Φιλίας» αργότερα μέσα στο έτος, γεγονός που έχει καταδικαστεί από τη ΔΟΕ.

Η ταυτότητα των αθλητών δεν έχει επίσης ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά είναι πιθανό ότι ο Ρώσος πρώην νούμερο 1 στον κόσμο τενίστας Daniil Medvedev θα είναι στους αγωνιστικούς χώρους. Ο πρώην πρωταθλητής του US Open δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής να συμμετάσχει ως ουδέτερος.

«Αποφάσισα ότι όποτε μπορώ να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να είμαι εκεί, θέλω να εκπροσωπήσω ό,τι μπορώ να εκπροσωπήσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα. «Αν δεν είναι κάτω από τη σημαία, ξέρω ποιος είμαι, ξέρω γιατί παίζω τένις και έπαιξα έτσι όλη μου τη ζωή.

Η Ρωσία έχει αγωνιστεί υπό ουδέτερη σημαία σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις.

Η ROC ανεστάλη το 2017 ως αποτέλεσμα του σκανδάλου ντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το επόμενο έτος, αλλά επιλεγμένοι Ρώσοι αθλητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις πριν από τους αγώνες είχαν ακόμη την ευκαιρία να αγωνιστούν ως «Ολυμπιονίκες από τη Ρωσία» και εκπροσωπήθηκαν από την Ολυμπιακή σημαία.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συμμετείχαν επίσης στην «Ενιαία Ομάδα» στους Θερινούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το προηγούμενο έτος.

Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες – εκτός από τις χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία – οι οποίες είχαν επιλέξει να διαγωνιστούν ως μία ενότητα. Η Ενιαία Ομάδα έφερε επίσης την Ολυμπιακή σημαία, αλλά οι νικητές τιμήθηκαν με τις σημαίες των εθνών τους.

Πηγή: pride.gr

Ουδέτεροι αθλητές: Ποιοι και γιατί θα κατέβουν χωρίς σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες