MENU

Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας, το πρωί της Τρίτης (23/04), δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Η ορατότητα περιορίστηκε και η ατμόσφαιρα έγινε ιδιαίτερα αποπνικτική, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ το ίδιο συνέβη και σε πολλές πόλεις της επαρχίας, στις οποίες σημειώθηκε ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα

Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στην Καλαμάτα, όπου η ατμόσφαιρα θύμιζε περισσότερο Κάιρο, με το σκηνικό να παραπέμπει σε αμμοθύελλα.

Οι θυελλώδεις νοτιάδες έφεραν τεράστιες ποσότητες σαχαριανής σκόνης, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα

Η #σκόνη έγινε νούμερο ένα τρεντ στην πλατφόρμα X, όπου ο ένας μετά τον άλλον οι χρήστες του διαδικτύου μοιράζονταν εικόνες από διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία είχαν “εξαφανιστεί” πίσω από ένα πορτοκαλί σύννεφο σκόνης.

Όπως φαίνεται πάντως, το φαινόμενο περιορίζεται σημαντικά από σήμερα καθώς, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας Copernicus, το πρωί και κυρίως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα.

Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να επικρατήσουν δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, που, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, αποτρέπουν την “επίσκεψη” αφρικανικής σκόνης.

Αφρικανική Σκόνη: Πώς επηρεάζει την υγεία μας

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.

Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.

Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.

Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM 10, PM 2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.

Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Πηγή: news247.gr

Επιμένει μέχρι το μεσημέρι η αφρικανική σκόνη – Πρωτόγνωρες εικόνες