MENU

Παρ’ όλα αυτά το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει τον χρόνο και τον τρόπο της «ανταπόδοσης» των επιδρομών του Ιράν, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πληροφορηθούμε πριν αυτό συμβεί, σε μία υπό γενική ανάφλεξη Μέση Ανατολή.

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα γεγονότα, ενώ η προσοχή στρέφεται στην επόμενη ημέρα.

Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο των IDF να λέει ότι εγκρίνουν «σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες». Ενώ οι σύμμαχοί του συνιστούν αυτοσυγκράτηση, την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί σε όλους τους τόνους, τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ να μη δώσουν συνέχεια.

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μίας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή (14.04.2024).

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση της Τεχεράνης.

«Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», είπε, προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», κατέληξε ο Χαγκάρι.

Το πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι, ενδεχομένως μέσα στη Δευτέρα 15 Απριλίου.

G7: Kαταδικάζουμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των ηγετών G7, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του.

Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, και παρέχοντας αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη», κατέληξαν οι ηγέτες της G7.

Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

Το πρώτο κάνει λόγο για μία μεγάλη αντίδραση, η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων.

Και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των «ήπιων», οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μίας ουδέτερης ή μίας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος στο Ισραήλ επέστρεψε στην κανονικότητα και συνεχίζει τις δραστηριότητές του.

Σήμερα θα λειτουργήσουν, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ξανά τα σχολεία, που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας το Σάββατο (13.04.2024), εξαιτίας των απειλών του Ιράν.

Μετά την αποτίμηση της κατάστασης, «αποφασίστηκε να επαναληφθούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα» από σήμερα, εξαιρουμένων ωστόσο περιοχών που γειτονεύουν με τον Λίβανο και κοινοτήτων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εξακολουθούν να ισχύουν «περιορισμοί».

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει το Σάββατο το κλείσιμο για δύο ημέρες σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, την ακύρωση σχολικών εκδρομών, καθώς και περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Το Ισραήλ ετοιμάζει αντίποινα στο Ιράν και ο πλανήτης βρίσκεται σε συναγερμό (vids)