MENU

Τι είδαμε συνολικά 23 μέρες; Μία ομάδα που προσπαθεί ουσιαστικά να παίξει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που έπαιζε στην εποχή Λουτσέσκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, το γρήγορα, μπορεί κάλλιστα να γίνει βιαστικά.

Με το επίπεδο των αντιπάλων που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ πάντως, το γρήγορα ήταν ουσιαστικά και σε πολλές των περιπτώσεων εντυπωσιακά. Με πολλά γκολ να προέρχονται από έξοχο συνδυαστικό ποδόσφαιρο και την τριάδα Ζαμπά, Πέλκα και Άκπομ να βρίσκονται σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Αν θέλουμε λοιπόν να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, είναι πως στο συγκεκριμένο επίπεδο ομάδων, ο ΠΑΟΚ υλοποίησε το πλάνο Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος δεν θέλει φλυαρία. Θέλει να παίζει απέναντι σε άμυνες που δεν έχουν τοποθετηθεί, είτε μέσα από καλή κυκλοφορία της μπάλας, είτε μέσα από πίεση που θα ασκηθεί σε ένα σημείο τέτοιο που οποιαδήποτε δεύτερη μπάλα μαζέψει θα του δώσει πλεονέκτημα.

Το ερώτημα είναι γιατί ο ΠΑΟΚ έστω και με αυτούς τους αντιπάλους που δεν είναι τοπ αλλά κανονικές ομάδες, κατάφερε να παίξει τόσο εντυπωσιακά.

Αρχικά γιατί η τετράδα του και ο τερματοφύλακας δεν άλλαξαν. Ο ΠΑΟΚ είχε προλάβει να μάθει να παίζει με τον Γιαννούλη μετά τον τραυματισμό Βιεϊρίνια, άρα εκεί δεν άλλαξε τίποτα. Επίσης, ο Γιαννούλης με ένα νταμπλ στη πλάτη του, πατάει καλύτερα στο γήπεδο από πέρυσι, ενώ το τρικ της μεταφοράς του στη μεσαία γραμμή σε φάση ανάπτυξης, του ταιριάζει κουτί.

Στη συνέχεια, σίγουρα παίζει ρόλο η μεταφορά του Ομάρ Ελ Καντουρί στον άξονα της μεσαίας γραμμής και σε σημείο που βλέπει γήπεδο. Εγκλωβισμένος δύο χρόνια σε μικρούς χώρους, με πλάτη στην αντίπαλη εστία, δεν μπορούσε να χρησιμεύσει σε τίποτα. Πλέον, παίζοντας στη φυσική του θέση, η επιθετική μετάβαση του ΠΑΟΚ απέκτησε πολύ μεγαλύτερη ποιότητα. Και επειδή μιλάμε για ποιότητα, το ότι ο Καντουρί που μόνο χαζός δεν είναι, δεν δημιούργησε ποτέ θέμα, κάτι λέει και για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Ο Φερέιρα δεν τον χαρακτήρισε τυχαία καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει προπονήσει ποτέ. Είναι όλο το πακέτο.

Η αμυντική συμπεριφορά του Καντουρί ναι μεν έχει συνέπεια, αλλά δεν είναι το δυνατό του κομμάτι. Για αυτό ο ΠΑΟΚ έπρεπε να αποκτήσει έναν καθαρό κόφτη όπως τον Εσίτι. Δεν θα μπορούσε να βγει με άλλον παίκτη αυτό, μέχρι έστω να επιστρέψει ο Βέρνμπλουμ. Ο Μίσιτς είναι σοφτ, ο Κάτσε δεν έχει όγκο, ο Αγκούστο θέλει τον χρόνο του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παρότι έχει δείξει πως διαθέτει τα στοιχεία.

Η παρουσία του Αφρικανού επιφέρει μία ισορροπία η οποία θα δοκιμαστεί στα παιχνίδια με τον Άγιαξ, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν θα παίξει κυρίως τέτοια φέτος. Εντός Ελλάδας, θα είναι τοπ.

Και πάμε στη μεσοεπιθετική γραμμή, εκεί όπου υπάρχει η φιλοδοξία των Ζαμπά, Άκπομ, η ποιότητα του Μπίσεσβαρ με τον Στοχ να παραμονεύει και εννοείται ο Πέλκας που έχει απόλυτη συνείδηση του τι πρέπει να κάνει. Και ο Λημνιός εκεί γύρω.

Όλοι έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν. Με τον Μπίσεσβαρ να μην είναι ακόμη σε τοπ επίπεδο όπως όλα τα καλοκαίρια, αλλά ξέρουμε πως θα ανέβει. Και αυτή η τετράδα προσφέρει τα πάντα. Ατομική ενέργεια, πίεση, ταχύτητα, κίνηση χωρίς τη μπάλα.

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος του Λέο Μάτος. Ο Βραζιλιάνος είναι ηγέτης, έχει το δικό του μοτίβο παιχνιδιού, το οποίο όμως ο Φερέιρα το αλλάζει.

Ο Μάτος δεν μπορεί να ανεβαίνει στην επίθεση με την άνεση που ανέβαινε, όταν η ομάδα έχει τη μπάλα γίνεται δεξιός στόπερ και όταν βρεθεί διάδρομος για να ανέβει, αυτός δεν θα είναι πάνω στην γραμμή, αλλά εσωτερικά. Η αλήθεια είναι πως παρακολουθούσα την αντίδρασή του γιατί ξέρω πως είναι ένα παιδί με πολύ ισχυρή προσωπικότητα και δεν είναι εύκολο να τον βγάλεις από τις συνήθειές του.

Ο Φερέιρα το κατάλαβε, του μίλησε και απ όσο αντιλαμβάνομαι δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό που συμβαίνει. Ίσως και να του είναι πιο βολικό τώρα που μεγαλώνει. Το τρικ βέβαια με τον μπακ ψηλά τοποθετημένο, θα γίνει και από δεξιά όταν ο ΠΑΟΚ πάρει έναν ακόμη αριστερό μπακ. Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητείται ένας πιο ισορροπημένος αμυντικά – επιθετικά μπακ για κάλυψη του Γιαννούλη. Και οι επιλογές που έχει ο ΠΑΟΚ είναι πάρα πολύ καλές για αυτόν τον σκοπό.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι το πόσο δύσκολα θα περάσει ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Άγιαξ και πόσες πιθανότητες έχει.

Όμως μία σεζόν δεν είναι ένα παιχνίδι. Ένας στόχος που εξαρτάται τόσο πολύ από την κληρωτίδα, δεν είναι λόγος να μη πιστέψεις στις δυνάμεις σου. Ο ΠΑΟΚ είναι σε μία μετάβαση εξαιρετικά ενθαρρυντική. Το ποδόσφαιρο που καλείται να παίξει, συνάζει το μέταλλο που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, με τη φύση της ομάδας.

Και όσοι ζήσαμε από κοντά την ομάδα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστέψουμε πως δεν θα τα καταφέρει.

ΥΓ Η κυβέρνηση διοχετεύει – προφανώς από εκεί προέρχονται τα δημοσιεύματα, πως η ΕΡΤ πρέπει να βγει από το παιχνίδι. Θα μου επιτρέψει η κυβέρνηση να πιστέψω πως αυτή η πρακτική της έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά κυρίως του ΠΑΟΚ, γιατί παλαιότερα δεν είχε θέμα με αυτά του Ολυμπιακού.

Το σωστό εννοείται είναι για τις ομάδες να βγαίνουν στην ελεύθερη αγορά και να πάρουν ότι μπορέσουν. Απλά πως γίνεται να θυμούνται όλοι το σωστό όταν είναι να εισπράξει ο ΠΑΟΚ. Και αναρωτιέμαι επίσης, τι θα συμβεί όταν ολοκληρώσει τη συμφωνία με τη NOVA ο Ολυμπιακός. Θα διατηρηθεί το σωστό ή θα εισπράξει το κουμπαράκι 8ψήφιο νουμεράκι;

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ του 2019-2020