MENU

Από το ίδιο βήμα, αυτό του SDNA, είχατε διαβάσει και πάλι αποκλειστικά σχεδόν πριν ένα χρόνο (για την ακρίβεια στις 28 Ιουλίου του 2019) το προσχέδιο που είχε προκριθεί από τις Ομάδες Εργασίες για τον Βοτανικό.

Τότε, το έργο που μοιάζει με ένα σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, έμοιαζε να ξεκολλάει. Ο Δήμος Αθηναίων μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πλευρά του Παναθηναϊκού έδειχνε να ανταποκρίνεται στα πράσινα «θέλω». 

Για να προκριθεί η συγκεκριμένη λύση χρειάστηκε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, τοπογράφοι μηχανικοί, συγκοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι, καθηγητές νομικής, ώστε να προκύψει ένα σχέδιο το οποίο δεν θα μπορούσε να προσβληθεί από πουθενά. 

Οι Ομάδες Εργασίας που συνέστησαν από κοινού ο Δήμος Αθηναίων με τον Παναθηναϊκό σήκωσαν ξανά τα μανίκια, με σκοπό να επεξεργαστούν εκείνο το προσχέδιο και να το μετατρέψουν σε ένα νέο, πιο βιώσιμο ολοκληρωμένο σχέδιο, με κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να βρεθεί εκ νέου η χρυσή τομή ανάμεσα στα θέλω των δύο πλευρών.

Το SDNA είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αυτή είχε βρεθεί. Όχι, μόνο στα λόγια. Το σχέδιο είχε μπει επί τάπητος. Δημιουργήθηκε διπλή μακέτα με plan A και plan B με βάση τα οποία δεν θα μπορούσε να προσβληθεί στο ΣτΕ το project. Το γιατί είναι κάτι το οποίο θα αναλυθεί παρακάτω.

Τι περιλάμβανε λοιπόν αυτό το ανανεωμένο σχέδιο;

Το νέο σχέδιο που είχε εγκρίνει η πλευρά του Δήμου και ο Παναθηναϊκός ΑΟ προέβλεπε:

- Ποδοσφαιρικό γήπεδο από 28 έως 32 χιλιάδων θέσεων για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
- Γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας από 12.500 έως 14.000 θέσεων, μαζί με 4 βοηθητικά κλειστά γήπεδα για χρήση από τις ακαδημίες του.
- Εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη και γήπεδο 1.500 θέσεων.
- Μουσείο του συλλόγου
- Κτιριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνταν ως γραφεία.

Αυτό που προσπάθησαν οι Ομάδες Εργασίας ήταν να παρουσιάσουν ένα «θωρακισμένο» νομικά σχέδιο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που θα μπορούσε να κωλυσιεργήσει και πάλι το έργο.

Στο σχέδιο στο οποίο συμμετείχε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη αυτό που επιχειρήθηκε ήταν να μην αυξηθεί πολύ ο κτιριακός όγκος του συγκεκριμένου έργου, ώστε να μην διαταραχθεί αισθητά ο συντελεστής δόμησης - πρασίνου. 

Πέρα από τις αλλαγές στην χωρητικότητα των γηπέδων, το νέο σχέδιο προέβλεπε την παραχώρηση από την πλευρά του Δήμου του χώρου που αρχικά είχε προβλεφθεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του (δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις κι ένα αμφιθέατρο) και την τοποθέτηση ακριβώς σε εκείνο το σημείο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ.

Ο συνολικός κτιριακός όγκος με το νέο σχέδιο θα άλλαζε κατά 7%. Κρατήστε αυτό το νούμερο γιατί ήταν και το πιο καθοριστικό στοιχείο των εργασιών.

Γιατί αυτό είναι μία σημαντική λεπτομέρεια; Διότι όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επί των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν ένα σχέδιο τροποποιείται και αλλάζει τον συνολικό κτιριακό του όγκο σε ποσοστό μικρότερο του 10%, τότε δεν κινδυνεύει στο ΣτΕ. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε συμμετείχαν στις συσκέψεις και άνθρωποι που έχουν βαθύτατη γνώση των νόμων και των προσφυγών.

Άπαντες συμφώνησαν ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν αλλαγές που να επηρεάζουν την ρυμοτομία, την αποχέτευση, τον συντελεστή πρασίνου και τους δρόμους σε συνδυασμό με το μόλις 7% μετατροπής του κτιριακού όγκου, τότε το έργο είχε όλα τα θεμέλια νομιμότητας!

Αυτές οι τροποποιήσεις λοιπόν κρίθηκαν «ήπιες» και δεν έθεταν σε κανένα κίνδυνο το υπάρχον προεδρικό διάταγμα που υπήρχε αναφορικά με το έργο.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της «Διπλής Ανάπλασης» αναφέρει ότι η Alpha Bank (ως συμμέτοχος στο Mall) ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να πληρώσει τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, αλλά και να αναλάβει τις εργασίες για το γκρέμισμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με ένα ποσό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα γκρέμισμα που δεν μπορεί να συμβεί πριν ολοκληρωθεί το έργο στον Βοτανικό.

Μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια που μαρτυρά το πόσο προχωρημένα ήταν τα πράγματα ήταν ο ενεργός ρόλος της εταιρίας Dimand, σε ρόλο συμβούλου και συνεργάτη του Δήμου Αθηναίων.

Ποια είναι η εταιρία Dimand? Είναι πολύ πιθανό να την έχετε ακούσει ξανά για τον απλούστατο λόγο ότι είναι εμπλεκόμενη στην κατασκευή των ποδοσφαιρικών γηπέδων την τελευταία 20ετία. Η εταιρία Dimand ανήκει στον Δημήτρη Ανδριόπουλο και ήταν αυτή που είχε ενεργό ρόλο τόσο στην ανέγερση του γηπέδου Καραϊσκάκη, αλλά και το πιο πρόσφατο: Του γηπέδου της ΑΕΚ.

Με άλλα λόγια, είχε επιλέγει από τον Δήμο Αθηναίων ως στρατηγικός συνεργάτης, μία εταιρία με μεγάλη τεχνογνωσία επί του θέματος, η οποία είχε συμμετάσχει στα δύο μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα που χτίστηκαν στην Ελλάδα τον αιώνα που διανύουμε. Μια εταιρία που θεωρείται ηγέτιδα στο real estate και έφτιαξε γήπεδα ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως στη Φιλαδέλφεια. Με τον Δήμο της περιοχής να παλεύει λυσσαλέα για να μη γίνει το έργο, το οποίο οδεύει προς ολοκλήρωση. Στον Βοτανικό η θέληση του Δήμου Αθηναίων είναι υπαρκτή και εκπεφρασμένη.

Οι φωτογραφίες του έργου στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας (www.dimand.gr) μαρτυρούν την εμπλοκή της εταιρίας στο project.

Επιστροφή στις μακέτες: Με άλλα λόγια, και όσα μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι στις μακέτες, στην συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε χωρέσει και το γήπεδο μπάσκετ.

 

Στην εικόνα 1 βλέπετε ότι το γήπεδο μπάσκετ βρίσκεται κοντά στην Αγίου Πολυκάρπου και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στην Αγίας Άννης. Στην εικόνα 2 η βασική διαφορά είναι η αμοιβαία μετακίνηση ανάμεσα στο κλειστό του μπάσκετ και του Ερασιτέχνη ώστε να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Δείτε εδώ πως ήταν το σχέδιο πριν το 2019 ΧΩΡΙΣ γήπεδο μπάσκετ

 

Το μόνο που απέμενε ήταν να δοθεί το νέο σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προέγκριση και να ξεκινήσει η κατασκευή για τις τελικές μακέτες, που θα επικύρωναν το έργο. Μια διαδικασία που θα χρειαζόταν βαριά-βαριά έξι μήνες.

Μία απαραίτητη σημείωση που πρέπει να γίνει εδώ, αφορά το λευκό σημείο που βρίσκεται πάνω αριστερά στον χάρτη του σχεδίου που δημοσιεύει το SDNA.

Πρόκειται για ένα όμορο οικόπεδο, που εφάπτεται με τη Διπλή Ανάπλαση κι ένα μέρος του οποίου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.

Σε μία από τις αρχικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές που σαν σκοπό είχε να μην πειραχτεί τίποτα από το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», ο Δήμος Αθηναίων είχε προτείνει να τοποθετηθεί το γήπεδο μπάσκετ στο συγκεκριμένο όμορο οικόπεδο, το οποίο θα αναλάμβανε την υποχρέωση να αποκτήσει με κάποιο τρόπο.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση είχε εγκαταλειφθεί και λόγω του μεγάλου ρίσκου, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Ενώ λοιπόν η συγκεκριμένη λύση φαίνεται πως είχε μπει για τα καλά στο αρχείο, ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο που έβαζε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ μέσα στη «Διπλή Ανάπλαση», η πρόταση για το όμορο οικόπεδο επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι ένα σημείο από την «αθέτηση συμφωνίας» στην οποία αναφέρθηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Θεωρώντας ότι είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Κώστα Μπακογιάννη για το σχέδιο που αποκαλύπτεται σήμερα, στην τελευταία τους συνάντηση είδε τον Δήμαρχο Αθηναίων να επαναφέρει ξαφνικά στο τραπέζι την λύση της εγκατάστασης του γηπέδου μπάσκετ στο όμορο οικόπεδο.

Ήταν η σταγόνα που πιθανώς και να ξεχείλισε το ποτήρι. Τα νέα «μπρος-πίσω», μαζί με τις διαφωνίες που είχαν παρατηρηθεί για το ενοίκιο των εγκαταστάσεων που ζητούσε ο Δήμος και τις εμπορικές χρήσεις από τις οποίες ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να απεμπολήσει ολικώς για να πέσουν οι υπογραφές, έφεραν ξανά το σχέδιο εκεί που ήταν πριν ένα χρόνο.

Λες κι ένας «αόρατος εχθρός» επιχειρούσε να φέρει ξανά πίσω το έργο, να οδηγηθούν ξανά οι δυο πλευρές σε ατέρμονες συζητήσεις. Κι όμως.

Οι μακέτες επιβεβαιώνουν ότι το έργο μπορεί να γίνει, με το γήπεδο μπάσκετ εντός του σχεδίου. Από όλες τις συζητήσεις του τελευταίου έτους προέκυπτε ότι ο Μπακογιάννης δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για να αποδώσει στον σύλλογο ένα σύγχρονο σχέδιο που θα γράψει το δικό του όνομα στην πλακέτα «επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε το Παναθηναϊκό αθλητικό κέντρο». Αν επιδιώξει το αντίθετο, θα γράψει το όνομα του ως οι άνθρωποι που κορόιδευαν με αισχρά πολιτικάντικο τρόπο εκατομμύρια κόσμο δίπλα στον Γιώργο Καμίνη, τον Νικήτα Κακλαμάνη και τη Ντόρα Μπακογιάννη που από το 2003 διετέλεσαν δήμαρχοι στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας...

 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αποκάλυψη για τον Βοτανικό: Οι μακέτες δείχνουν ΚΑΙ γήπεδο μπάσκετ «εντός σχεδίου»
EVENTS