MENU

Η ανάρτηση του αθλητικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης στο facebook δεν δημιουργεί απαραιτήτως ζήτημα μεροληψίας. Όμως δημιουργεί ένα θέμα δικαστικής ευπρέπειας, το οποίο οφείλει να εξετάσει η ίδια η Δικαιοσύνη.

Ο χαρακτηρισμός των φιλάθλων του ΠΑΟΚ ως «υπάνθρωποι» συγκρούεται ευθέως με τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και αποτυπώνει συνθήκες αμφισβήτησης του κύρους της δικαστικής εξουσίας.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η απάντηση έχει δοθεί τουλάχιστον σε τέσσερις χώρες.

Η Ιταλία επιτρέπει στους δικαστές να χρησιμοποιούν τα social media, καθώς έχουν τα ίδια δικαιώματα έκφρασης με οποιονδήποτε άλλον πολίτη.

Η Γαλλία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης, αλλά με σεβασμό στα επαγγελματικά καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των δικαστών.

Οι Αμερικανοί δικαστές χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ιδιωτική τους ζωή, αλλά η χρήση αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες δεοντολογίας.

Η Γερμανία δεν έχει ειδικούς κανόνες για τα social media. Όμως οι Γερμανοί δικαστές είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να ενεργούν κατά τρόπο που διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αμφισβήτησης της αμεροληψίας τους.

Η έκφραση του αθλητικού εισαγγελέα Θεσσαλονίκης είναι τουλάχιστον ατυχής. Οφειλε να είναι πιο προσεκτικός, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν οπαδικό αστεϊσμό.

Οσο καλή νομική συγκρότηση και να έχει, όσο αμερόληπτος και να είναι, η συνομιλία του στο facebook καθιστά απαγορευτική την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά να φαίνεται και τίμια.
 

Η Δικαιοσύνη νιώθει προσβεβλημένη;