MENU

Το var αποτελεί, παγκοσμίως, ευλογία για το ποδόσφαιρο, μόνο που στην Ελλάδα οι χειρισμοί του (από τους αρμόδιους ρέφερι) αντί να μειώσουν έχουν διογκώσει την καχυποψία. Και το χειρότερο επέτρεψαν την ύπαρξη σοβαρών λαθών από τα οποία διαμορφώθηκαν αποτελέσματα.

Το ελληνικό κράτος πλήρωσε περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπάρχει μία από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του var, η γραμμή του οφσάιντ! Και τούτο έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται αντί της τεχνολογίας, η «αντικειμενική κρίση» (όπως έλεγε προ ημερών ο Μιχάλης Κουκουλάκης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον Μανόλη Σκουλά!) του Video Assistant Referee και να συμβαίνουν τερατουργήματα όπως αυτό της Ριζούπολης στο ματς Παναθηναϊκός-Ξάνθη.

Η ποδοσφαιρική κοινωνία είναι ανάστατη και απαιτεί άμεσα να καλυφθούν τα τεχνολογικά κενά ώστε να βλέπουμε να αποδίδετε δικαιοσύνη στα γήπεδα.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, το σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί (σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας) την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα της ΕΠΟ για να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των ομάδων από τον Μέλο Περέιρα, τα μέλη της ΚΕΔ και φυσικά τον υπεύθυνο εκπαίδευσης των διαιτητών Μιχάλη Κουκουλάκη για όλα τα θέματα που αφορούν το var, θα δώσει τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να θέσουν επί τάπητος δύο καυτά ζητήματα:

1.  Με βάση τις συζητήσεις-ζυμώσεις που έχουν γίνει στους κόλπους της Super League οι ομάδες συμφωνούν και θα ζητήσουν από τον κ. Περέϊρα να έρθει ΑΜΕΣΑ και στο ελληνικό πρωτάθλημα η… περιβόητη γραμμή του οφσάιντ. Κάτι για το οποίο είναι βασικά υπεύθυνη η εταιρεία η οποία πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την εγκατάσταση του var στα εγχώρια γήπεδα, αλλά άγνωστο γιατί στο «πακέτο» δεν συμπεριλήφθηκε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια. Οι ομάδες θα απαιτήσουν να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το μείζον αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τις ίδιες, τον κόσμο και βέβαια αυξάνει αντί να μειώνει την αναξιοπιστία. Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι απαντήσεις της ΕΠΟ και της ΚΕΔ για την συγκεκριμένη έλλειψη που έως τώρα αποτελεί «νάρκη» στο πρωτάθλημα.

2.  Το δεύτερο στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνεί η πλειονότητα των ΠΑΕ και θα θέσει στο τραπέζι είναι να δίνονται στην δημοσιότητα οι διάλογοι ανάμεσα στον διαιτητή του αγώνα και τον VAR. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδεχθεί η ΟΥΕΦΑ (η οποία ηγείται της σημερινής ΚΕΔ) αλλά οι ομάδες εκτιμούν πως αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» ώστε να λύνονται ουσιαστικές απορίες όταν δεν υπάρχει καλή συνεργασία διαιτητή με var ή όταν δεν γίνεται σχετική προτροπή στον ρέφερι να δει τη φάση στο μόνιτορ παρότι η σοβαρότητά της το επιβάλλει (π.χ. στο ματς ΑΕΛ-ΑΕΚ, ο var Ζαχαριάδης δεν προέτρεψε τον διαιτητή Κουμπαράκη να δει στο βίντεο ούτε το χτύπημα-κόκκινη κάρτα του Κάτσε στον Σιμόες ούτε το πέναλτι του Μπάρκα στον Ουάρντα).

Ένα ακόμα θέμα που έχει συζητηθεί στους κόλπους της Λίγκας, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ταύτιση απόψεων, είναι να προταθεί στην ΚΕΔ ο ορισμός (προφανώς σε κρίσιμα παιχνίδια) ξένων διαιτητών στο var και Ελλήνων στον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό δεν υπάρχει ανάλογο «ρεύμα» οπότε απομένει να δούμε αν κάποια-ες από τις ομάδες θα αποφασίσουν να το προτείνουν στον Μέλο Περέϊρα και στα άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

«Φέρτε άμεσα τη γραμμή οφσάιντ, δώστε τις συνομιλίες διαιτητών-var»