MENU

Η διαχείριση του αγώνα από την πλευρά της Μπριζ και των θεσμικών προσώπων της περιοχής, ήταν εξ αρχής λανθασμένη. Και όταν φτάσαμε στο γήπεδο και γίναμε εμείς οι ίδιοι θύματα καψονιών τους, κατάλαβα το τι θα επακολουθήσει με τον κόσμο.

Ενώ φτάναμε με το αμάξι δέκα μέτρα πριν το πάρκινγκ που μας είχαν δώσει αυτοί, δεν μας άφηνε η αστυνομία να περάσουμε. Αλλάζαμε πλευρά, τα ίδια. Ειρωνεία, χαμογελάκια και πάει λέγοντας. Αφήσαμε το βαν σε ένα στενό μακριά από το γήπεδο και πήγαμε με τα πόδια, όλα αυτά κανά δίωρο.

Τα ίδια έκαναν και στον κόσμο σε εκείνη τη φάση, απλά ξέραμε πως εκεί θα υπάρξουν και χειρότερα. Ήδη έβλεπα τους δικούς μας στριμωγμένους χωρίς προφανή λόγο, με ξεκάθαρη στόχευση τον εκνευρισμό τους.

Κι όμως, πάλι δεν συνέβη το παραμικρό από την πλευρά των ΠΑΟΚτσήδων. Όμως οι απόγονοι του Λεοπόλδου του Β´, το είχαν στήσει εξ αρχής το έργο.

Για να κατανοήσει το κοινό που δεν έζησε την κατάσταση, ο Βέλγος είναι ένας λαός κάτω του μέσου όρου εγκεφαλικής λειτουργίας και παράλληλα έχει μία αίσθηση υπεροχής έναντι των υπολοίπων. 

Προφανώς ένας λαός με αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι αντίστοιχο θα έβγαζε και σε δήμαρχο. Η ανακοίνωσή του, ήταν ο λόγος που η αστυνομία του Βελγίου πήρε το μήνυμα, παρέα με την διοίκηση της Μπριζ που δεν άλλαξε ουδέποτε στάση παρότι είχε οκτώ χιλιάδες απούλητα εισιτήρια. 

Από τη μία βλακεία, από την άλλη ενθουσιασμός από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για να παρακολουθήσουν το ιστορικό παιχνίδι. Το κακό ερχόταν αλλά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέγεθός του.

Η Μπριζ απαγόρευσε την πώληση εισιτηρίων, αλλά στις πλατφόρμες υπήρχαν χιλιάδες διαθέσιμα, τα οποία και αποκτήθηκαν από Έλληνες σε τιμές δέκα και δεκαπέντε φορές πάνω. Ικανούς τους έχω να τα έδωσε η ίδια η Μπριζ στις πλατφόρμες για να κονομίσουν κάποια στελέχη τους.

Τα περισσότερα από τα όσα έγιναν τα έχετε μάθει. Απλά πρέπει να καταστεί σαφές πως οι τύποι έκαναν χρήση μάνικας που είναι το έσχατο μέτρο, σε σημεία που υπήρχαν γονείς με παιδιά και ηλικιωμένοι. Που εννοείται πως είχαν εισιτήριο.

Εκατοντάδες άνθρωποι που έδωσαν ένα σοβαρό ποσό για να κάνουν το ταξίδι έμειναν εκτός. Και όχι μόνο αυτό. Αντιμετωπίστηκαν σαν σκουπίδια, κινδύνεψαν, χτύπησαν. Σε αυτούς υπήρχαν βουλευτές, αδερφός περιφερειάρχη, γνωστοί επιχειρηματίες, ενώ άνθρωποι που ταξίδεψαν οδικώς δεν μπήκαν ποτέ στο γήπεδο.

Σε μία τέτοια κατάσταση που στήθηκε σε μία ξένη χώρα, συντονισμένα από ηλίθιους ρατσιστές, ελάχιστα μπορείς να κάνεις. 

Αυτό που σίγουρα μπορείς να κάνεις, είναι να απαντήσεις. Όμορφα, έξυπνα, με στόχο την πρόκριση. 

Ποδοσφαιρικά η Μπριζ έδειξε ανώτερη και θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερο αποτέλεσμα. Η καλή μέρα των στόπερ, η απόκρουση του πέναλτι του Κοτάρσκι και το γεγονός πως σε μία κακή επιθετικά μέρα ο Τάισον τους φόβισε έστω με τα κουβαλήματά του, κράτησαν το παιχνίδι στο 1-0. 

Τόσο άτολμο ΠΑΟΚ δεν θα δίνουν στη Τούμπα σίγουρα. Τόσο καλή Μπριζ όσο αυτή που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο, πάλι δύσκολα θα δούμε με τις απουσίες των τριών που δέχτηκαν κάρτα. 

Ο ΠΑΟΚ είναι για τα καλά στο παιχνίδι και καρμικά, οι Βέλγοι πρέπει να πληρώσουν - ποδοσφαιρικά - τα όσα έκαναν. 

Οι απόγονοι του Λεοπόλδου Β´