MENU

Ο γνωστός ποινικολόγος είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες ότι ο Παναθηναϊκός θα δικαιωθεί για το διακοπέν ντέρμπι “αιωνίων” μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από κροτίδα που πέταξε οπαδός των Ερυθρολεύκων.

Πλέον οι Πράσινοι δικαιώθηκαν και σε δεύτερο βαθμό, αφού η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ διατήρησε τις βαριές ποινές για τους Πειραιώτες, ήτοι τον μηδενισμό τους για το ντέρμπι, αφαίρεση 1 βαθμού αλλά και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, πέραν του προστίμου που τους επιβλήθηκε. 

Ο Αλέξης Κούγιας σχολιάζει στο SDNA την απόφαση, δηλώνοντας κι ο ίδιος δικαιωμένος, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν είχε καμία σημασία αν η γνωμάτευση για τον τραυματισμό του Χουάνκαρ ήταν από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή μη! 

«Δικαιώνομαι ακόμα μία φορά. Αν και συνήθως δημιουργώ αντιδράσεις γι' αυτό, είτε στη μία, είτε στην άλλη πλευρά. Η απονομή της δικαιοσύνης είναι μία πολύ απλή διαδικασία. Αρκεί να θέλεις να την εφαρμόσεις και να τη δεχτείς. Προϋποθέτει τη διάπραξη κάποιου αδικήματος. Εκτός από το πειθαρχικό μέρος της υπόθεσης, με την τιμωρία του Ολυμπιακού, υπάρχει και το ποινικό για τον δράστη, το οποίο κινείται αυτεπαγγέλτως και μάλιστα με πολύ σοβαρές κατηγορίες. Υπάρχει η κακουργηματική πράξη της έκρηξης, η κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Εκεί μάλιστα μπορεί να κινηθεί και ο ίδιος ο Χουάνκαρ εναντίον του.

Πού στηρίχτηκε όλο αυτό; Στην έκθεση του γιατρού του αγώνα και στην έκθεση του νοσοκομείου. Έγινε η εξέταση στο νοσοκομείο όπου οδηγήθηκε ο ποδοσφαιριστής και οι γιατροί απεφάνθησαν μετά από τη χρήση των κατάλληλων μέσων για τη βλάβη που είχε υποστεί.

Όλα τα άλλα που ακούω είναι κωμικές δικαιολογίες, για να λέγονται στα καφενεία και να γελάει ο κόσμος. Άκουγα κωμικά πράγματα όλες αυτές τις μέρες. Ότι δεν είναι δημόσιο το νοσοκομείο. Καμία σημασία δεν έχει. Αρκεί ακόμα και μία βεβαίωση ιδιώτη γιατρού», αναφέρει ο κορυφαίος νομικός και συμπληρώνει: 

«Η έκθεση του νοσοκομείου θα πιστοποιούσε ή θα διέψευδε τη σωματική βλάβη. Κι εν προκειμένω πιστοποίησε τη βλάβη του ποδοσφαιριστή, με τον Ολυμπιακό να έχει την αντικειμενική ευθύνη γι' αυτό. Εκεί εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός δεν έκανε καλή υπεράσπιση». 

Ο κ.Κούγιας μάλιστα αποκαλύπτει τον τρόπο που θα κινούνταν ο ίδιος αν είχε τη νομική εκπροσώπηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την υπόθεση: 

«Τι θα έκανα εγώ; Καταρχάς δεν λέω ότι θα δικαιωνόταν με αυτό που θα σας πω, αλλά θα είχε σίγουρα πολλές πιθανότητες. Τι πρέπει να κάνεις αν θέλεις να μην καταδικαστείς; Να πλήξεις την αξιοπιστία της ιατρικής έρευνας.

Στην προκειμένη περίπτωση την αξιοπιστία της έκθεσης του νοσοκομείου. Θα έπρεπε με το που έφυγε για το νοσοκομείο ο Χουάνκαρ, να στείλει και ο Ολυμπιακός μαζί έναν καθηγητή ωτορινολαρυγγολογίας, αρμόδιο για τέτοια θέματα, για να εξεταστεί ο ποδοσφαιριστής μαζί με τους γιατρούς του νοσοκομείου, με τη χρήση των κατάλληλων μέσων. Αν συμφωνούσε κι αυτός για τη βλάβη στον ποδοσφαιριστή, δεν θα είχε καμία δυνατότητα να κάνει κάτι ο Ολυμπιακός. Αν όμως διαφωνούσε, θα μπορούσε να υπάρχει αντίλογος, ότι δεν υφίστατο η σωματική βλάβη.

Υπήρξε γενικά εκτιμώ μία κακή αντιμετώπιση. Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα ούτε για την κ.Σταμολέκα στο πρωτοβάθμιο όργανο, ούτε για την Επιτροπή Εφέσεων για εναλλακτική επιλογή. Ήταν αυτονόητο πως θα έπαιρναν αυτή την απόφαση όταν τελικά ήρθε και η συμπληρωματική έκθεση του Ιταλού διαιτητή Μαρέσκα, η οποία προκάλεσε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν είναι δυνατόν να συμπληρώσει ή να καταργήσει το φύλλο αγώνα. Αυτό επιτρέπεται κατηγορηματικά! Θυμάστε ότι στην υπόθεση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ πριν πέντε χρόνια, το δικαστήριο είχε καλέσει ως μάρτυρα τον ίδιο τον Κομίνη και δεν είχε περιοριστεί στα έγγραφα που είχε».

Για το επιχείρημα της νομικής εκπροσώπησης του Ολυμπιακού στην Επιτροπή Εφέσεων ότι ο Χουάνκαρ μπορούσε να αγωνιστεί ακόμη κι αν δεν άκουγε από το ένα αυτή: «Μα αυτό είναι ομολογία σωματικής βλάβης. Παραδέχεται η πλευρά του Ολυμπιακού τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή».

Για το πώς αξιολογεί ο ίδιος το συγκεκριμένο επιχείρημα, ανέφερε: «Έχει να κάνει με τη νομική και προσωπική αξιοπρέπεια του καθενός. Αξιολογείστε το εσείς...».

Τέλος, ερωτώμενος για το ποια τύχη μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός αν προσφύγει στο CAS, όπως έχει ήδη εξαγγείλει: «Καμία απολύτως τύχη δεν έχει. Το CAS δεν εκδικάζει πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία πιστοποιούνται κατά τη διενέργεια ενός αγώνα. Ποτέ το CAS δεν έχει ανατρέψει ανάλογη απόφαση των εγχώριων πειθαρχικών οργάνων.

Το CAS είναι για άλλες υποθέσεις. Είτε για εκείνη της πολυϊδιοκτησίας, είτε για το πρόβλημα που είχε ο Άρης με ένα δελτίο. Εκεί μπορείς να πας. Δεν μπορείς όμως όταν το φύλλο αγώνα οδηγεί μία διαδικασία στην πειθαρχική επιτροπή».

Κούγιας στο SDNA: «Καμία τύχη στο CAS για Ολυμπιακό - Δεν είχε καλή νομική υπεράσπιση, ομολόγησε τον τραυματισμό»!