MENU

Ο ανανεωμένος Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει εναρμονιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον αντίστοιχο της FIFA. Σε πολλές περιπτώσεις προβλέπει εξοντωτικές ποινές.

Κορυφαίο παράδειγμα η περίπτωση του Παναιτωλικού. Κόντεψε να υποβιβαστεί γιατί ο γενικός αρχηγός του στοιχημάτισε σε αγώνα της ομάδας. Είναι αλήθεια ότι το άρθρο 27 του Κώδικα απαγορεύει δια ροπάλου σε αξιωματούχο ΠΑΕ να παίζει στοίχημα σε ματς της ομάδας του. Μάλιστα δεκαπλασιάζει τις επιπτώσεις αν ο στοιχηματισμός είναι πετυχημένος.

Ποια είναι η έννοια του αξιωματούχου; Αξιωματούχος ΠΑΕ θεωρείται όποιος είναι διαπιστευμένος. Άρα και ο φροντιστής να στοιχηματίσει, ακόμη κι αν δεν ποντάρει σωστά, η ομάδα υποβιβάζεται!

Στην περίπτωση του Παναιτωλικού ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Χ.Κωτουλόπουλος έκρινε με το γράμμα του νόμου και ψήφισε υπέρ του υποβιβασμού. Τα άλλα δύο μέλη του πειθαρχικού δικαστηριου έκριναν με το πνεύμα του νόμου και ψήφισαν κατά του υποβιβασμού. Διέγνωσαν δηλαδή ότι η ΠΑΕ δεν είχε αντικειμενική ευθύνη για τον στοιχηματισμό του γενικού αρχηγού.

Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση που θα την συναντήσουμε σύντομα, καθώς η ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού εξελίσσεται. Με ποιον τρόπο θα κρίνει ο δικαστής αν η ΠΑΕ παρακίνησε τον αξιωματούχο να στοιχηματίσει; Αφήστε που το άρθρο 27 μοιάζει απολύτως δεσμευτικό και εκτός οιασδήποτε κρίσης: Αφού τον έχεις στην ομάδα και έπαιξε στοίχημα, πέφτεις! Τόσο απλά.

Ίσως η επόμενη παράγραφος του ίδιου άρθρου, μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την ασύλληπτη αυστηρότητα του Κώδικα. Αναφέρει ρητώς ότι αν δύο ποδοσφαιριστές στοιχηματίσουν σε αγώνα της ομάδας τους, τιμωρούνται όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και η ΠΑΕ στην οποία αγωνίζονται. Με υποβιβασμό!

Είτε μιλάμε για έναν και μοναδικό αξιωματούχο είτε για δύο ποδοσφαιριστές, η προβοκάτσια είναι σχετικά εύκολη. Μια ΠΑΕ μπορεί να πετύχει υποβολιμιαία και με συνοπτικές διαδικασίες τον υποβιβασμό της αντίπαλης και ανταγωνιστικής ΠΑΕ.

Ειδικά στην περίπτωση του στοιχηματισμού των δύο ποδοσφαιριστών ήδη έχει ζητηθεί από εχέφρονες νομικούς η τροποποίηση του σχετικού άρθρου ώστε να προστεθεί η φράση "όταν συμβαίνει με την παρότρυνση της ΠΑΕ ή είναι σε γνώση της ΠΑΕ".

Κινδυνεύουμε να φτάσουμε από την ατιμωρησία στην μπαχαλοποίηση. Διότι προβοκάτορες έτοιμοι για όλα, πάντα θα υπάρχουν.

Η FIFA έχει λύσει αυτά τα ζητήματα με τρεις τρόπους:

- Δανείζεται από το αστικό δίκαιο την αρχή της αναλογικότητας (δυστυχώς ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΠΟ δεσμεύει τους δικαστές με κατώτερες ποινές).

- Στοιχειοθετεί επαρκώς τα κατηγορητήρια.

- Δημιουργεί πάνελ δικαστών με ειδικές γνώσεις αθλητικού δικαίου και με πλήρη κατανόηση της νομολογίας του CAS.
 

Από την ατιμωρησία στην μπαχαλοποίηση, ένα στοίχημα δρόμος