MENU

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, έρχονται να καταγράψουν ένα αρνητικό ρεκόρ για τον Άρη.

Οι 14 βαθμοί που έχουν ρίξει οι «κίτρινοι» στο σακούλι τους στις πρώτες 10 αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι οι λιγότεροι της τελευταίας πενταετίας τους στη Super League.

Επίδοση που δεν συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με τους υψηλούς στόχους που οριοθετήθηκαν όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης έπαιρνε το δρόμο για την αφετηρία της φετινής κούρσας του πρωταθλήματος κι έβαζαν στην εξίσωση ακόμα, ακόμα και την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Κι επειδή πολλές φορές η απόσταση από το «θέλω» μέχρι το «μπορώ» αποδεικνύεται μεγάλη, εσχάτως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Θεόδωρος Καρυπίδης, έσπευσε - τρόπο τινά - να δεχτεί την πραγματικότητα και να αναθεωρήσει περί στόχων.

Αφού πήρε… πίσω το στόχο του πρωταθλήματος, έδωσε το «σύνθημα» για την κατάκτηση του Κυπέλλου, καθώς και την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου εν όψει της νέας σεζόν.  

Ο Άρης με τους 14 βαθμούς βρίσκεται στο – 16 από την κορυφή της βαθμολογίας και τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και σαφώς υπάρχει μια σειρά από λόγους για την κατώτερη των προσδοκιών πορεία του.

 

Ο…ηλεκτρικός πάγκος

Ο Χέρμαν Μπούργος διαδέχτηκε τον Άκη Μάντζιο μεσούσης της περασμένης σεζόν κι έπιασε δουλειά στο Νέο Ρύσιο. Στο τέλος της σεζόν κατάφερε να οδηγήσει τον Άρη στην τρίτη θέση που εξαργυρώθηκε με το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Αργεντινός τεχνικός έλαβε το καλοκαίρι ψήφο εμπιστοσύνης να συνεχίσει στον πάγκο των «κιτρίνων», ωστόσο πολύ γρήγορα η στήριξη πήγε περίπατο κι έφυγε…νύχτα!

Έπειτα από μόλις δύο παιχνίδια πρωταθλήματος καρατομήθηκε, πληρώνοντας κυρίως τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον γ΄προκριματικό γύρο του Conference League.

O πιστός στρατιώτης, Τόλης Τερζής, κλήθηκε να βγάλει από τη ναφθαλίνη τη φόρμα του υπηρεσιακού κόουτς και έπειτα από δύο παιχνίδια παρέδωσε την σκυτάλη στον Άλαν Πάρντιου.

Ο Βρετανός κόουτς με το «μπαρουτοκαπνισμένο» βιογραφικό από την πλούσια θητεία του στην αγγλική Premier League, αποτέλεσε το τρίτο πρόσωπο που κάθισε (μήνα Σεπτέμβριο) στον πάγκο του Άρη.

Σίγουρα αυτές οι συνεχόμενες αλλαγές έχουν αφήσει το αρνητικό…αποτύπωμά τους σε αγωνιστικό επίπεδο, όπως άλλωστε θα συνέβαινε και σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα με τρεις προπονητές προτού καν χειμωνιάσει.

 

Τα «απόνερα» του ευρωπαϊκού αποκλεισμού

Για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει η διοίκηση του Άρη γνωρίζει καλύτερα, έπεσε μεγάλο βάρος στο ξεκίνημα της σεζόν στην υλοποίηση του στόχου της είσοδου στους ομίλους του Conferene League.

Ο αποκλεισμός από την Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν φυσικό επακόλουθο να σπείρει τρομερή εσωστρέφεια στο εσωτερικό της ομάδας.

Τα…απόνερα του ευρωπαϊκού «game over» χτύπησαν επί πολλές ημέρες το κλαμπ κι εν πολλοίς – όπως προαναφέραμε – αποτέλεσαν την αρχή του τέλους του Χερμάν Μπούργος.

 

Φύγε εσύ, έλα εσύ!

Από το βασικό σχήμα του Άρη έχουν «παρελάσει» από το ξεκίνημα της σεζόν πάνω από 20 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές.

Οι «κίτρινοι» για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν ένα σταθερό σχήμα, χρησιμοποιώντας σε κάθε ματς και διαφορετική ενδεκάδα.

Κάτι φυσικά που συνέβη μοιραία από την στιγμή που το τιμόνι των «κιτρίνων» κράτησαν τρεις διαφορετικοί προπονητές που ο κάθε ένας εξ αυτών έχει τη δική του φιλοσοφία, τα δικά του συστήματα και τα δικά του…γούστα σε επιλογές παικτών. Έκαστος στο είδος του και στις προτιμήσεις του.

 

Η «Monopoly» του καλοκαιριού

Κόσμος και κοσμάκης ήρθε κι έφυγε το φετινό καλοκαίρι. Από το δυναμικό αποχώρησαν παίκτες (Σάσα, Ματίγια, Μπρούνο Γκάμα, Καμαρά) με σημαντική προσφορά την περασμένη σεζόν και πολλά νέα πρόσωπα μπήκαν στο ρόστερ.

Επί της ουσίας ξεκίνησε η δημιουργία μιας ομάδα από μηδενική βάση κι ενώ το περυσινό σύνολο έβγαλε ένα…μέταλλο, δοκιμάστηκε σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις.

 

Η εξαφάνιση των Ελλήνων παικτών

Έπειτα από την καλοκαιρινή αποχώρηση του Δεληζήση, η ενδεκάδα του Άρη στερείται πλέον παντελώς ελληνικού…χρώματος.

Ο Σιαμπάνης κινείτα στη σκιά του βασικού και αναντικατάστατου Κουέστα κάτω από τα δοκάρια, ενώ κάποια νεαρά ελληνόπουλα που υπάρχουν στο ρόστερ έχουν διακοσμητικό ρόλο και δείχνει αδύνατο να πάρουν θέση στην ενδεκάδα ακόμα και σε οικογενειακό διπλό.

Συμβαίνει κι αλλού το ίδιο φαινόμενο και όχι μόνο στον «πλανήτη – Άρη», σε κάθε περίπτωση όμως οι Έλληνες παίκτες είναι αυτοί που πιάνουν αλλιώς το «σφυγμό» της εξέδρας και…μπολιάζουν τους ξένους στη νοοτροπία του κλαμπ.   

 

Οι αποσβέσεις που δεν γίνονται

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το καλοκαίρι έκαναν λόγο για το κορυφαίο ρόστερ στην ιστορία του Άρη. Και βάσει ονομάτων και βιογραφικών έτσι είναι, αφού αποκτήθηκαν σπουδαία όνοματα με ιστορία και παράσημα στην στολή τους.

Ωστόσο μπάλα δεν παίζουν τα βιογραφικά και...καθρέφτης για όλους τους παίκτες, σε όλες τις ομάδες, ήταν και παραμένει το γήπεδο.

Και στο χορτάρι υπάρχουν ακόμα αρκετοί από τους παίκτες που ήρθαν μετά βαϊών και κλάδων στην Θεσσαλονίκη και δεν έχουν κάνει τη διαφορά στο φετινό Άρη.

Και κάπως έτσι το κορυφαίο ρόστερ στην ιστορία του Άρη δεν θέλει και πολύ να απαξιωθεί σε συνδυασμό με τις χαμηλές…πτήσεις της ομάδας.

 

Λανθασμένη στρατηγική

Ο Άρης σήκωσε απότομα τον πήχη των στόχων και πολύ πιο ψηλά από τις πραγματικές δυνατότητές του.

Κι αυτό είναι κάτι που μοιραία απογείωσε τις προσδοκίες του κόσμου κι έφερε πίεση στην ομάδα.

Η διοίκηση έκανε μεταγραφικές υπερβάσεις την ώρα που ο οργανισμός του κλαμπ δεν αντιμετώπισε όσο ρεαλιστικά θα έπρεπε την πραγματικότητα και έδειξε να εγκλωβίζεται - μέχρι πρότινος τουλάχιστον - στον αυτοσκοπό μιας (πρωταγωνιστικής) πορείας που θα ήθελε να ζήσει.

Άρης: Οι βασικοί λόγοι που «γέννησαν» ένα αρνητικό ρεκόρ