MENU

Ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν σε δυο «άσους» στα παιχνίδια Αρης και ΠΑΟΚ στο Eurocup. Αν η ψυχολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο μπάσκετ, ο Αρης έπαιζε τα ρέστα του προερχόμενος από νίκη στην Πυλαία και ο ΠΑΟΚ απέναντι στην καλύτερη ομάδα του Ομίλου του έδειχνε έρμαιο των διαθέσεών της. Στο άθλημα των ανατροπών, όλα γίνονται.

Το μπλακ άουτ του Αρη στο τέλος δύσκολα εξηγείται. Απέναντι σε μια ομάδα που έμοιαζε ότι αν τη … φυσήξεις θα την αποτελειώσεις κατόρθωσε σε 3.30 λεπτά παιχνιδιού να δεχτεί 16 πόντους και να βάλει πέντε και το +7 να το μετατρέψει σε ήττα και αποκλεισμό (εκτός μαθηματικών υπολογισμών) από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Άλλη μια φορά το «πέτυχε» απέναντι στον Κόροιβο και αυτή η εικόνα κατάρρευσης σε ελάχιστα λεπτά χωρίς αντίδραση έχει πάντα αποδέκτες. Μια ομάδα καλοδουλεμένη που όταν συγκεντρώνεται δίνει την αίσθηση αντιπάλου ακατανίκητου και όταν φρενάρει, σε βγάζει από τα ρούχα σου, στερείται μιας ηγετικής φυσιογνωμίας που θα πάρει τα μεγάλα σουτ και εν τέλει καταρρέει.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε Λιμόζ και Βαλένθια και θα μπορούσε να διεκδικεί πρόκριση με περισσότερες πιθανότητες εξαιτίας δυο ηττών από την τρίτη κατά τεκμήριο δυναμικότητας ομάδα του Ομίλου. Απέναντι σε όλα τα προγνωστικά, τη δυναμική, την απογοήτευση από το αποτέλεσμα της Κυριακής, έδειξε ότι παραμένει απρόβλεπτος και πάντως, όχι καταδικασμένος ενόψει πλέι οφς. Το έκανε και πέρσι, μπορεί να το επαναλάβει και εφέτος ειδικά όσο κι αν Αρης και ΑΕΚ είναι τώρα ισχυρότεροι αντίπαλοι.

Τα συμπεράσματα από την ευρωπαϊκή πορεία Αρη και ΠΑΟΚ είναι θετικά από τη στιγμή που πέρασαν έναν γύρο, δημιούργησαν προσδοκίες για κάτι καλύτερο αλλά το ρόστερ τους πρόδωσε στις λεπτομέρειες που συνήθως κρίνονται οι προκρίσεις σ’ αυτή τη φάση απέναντι σε ισχυρότερες ομάδες επιπέδου ευρωλίγκας. Αν όμως για τον Αρη, η πορεία του πρώτου γύρου και οι δυο (έως τώρα) νίκες στους «32» δημιούργησε το ερέθισμα στον φιλόδοξο επενδυτή του για να κοιτάξει από τώρα τις επόμενες κινήσεις του ποντάροντας και στην δίψα του κοινού που γεμίζει το Αλεξάνδρειο, οι ίδιες νίκες (έως τώρα) για τον ΠΑΟΚ με μικρότερο μπάτζετ και ομολογούμενη αδυναμία της διοίκησης να επενδύσει περισσότερα χρήματα, είναι ένα ακόμη καμπανάκι στους ισχυρούς «ποδοσφαιρικούς» φίλους της ομάδας να σκύψουν σε μια ομάδα από την οποία πολύ ευκολότερα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τίτλους.

σο κι αν το πολυθρύλητο DNA του ΠΑΟΚ παραμένει ποδοσφαιρικό, εν αντιθέσει με του Αρη που συν τοις άλλοις ευνοείται και από την παρακμάζουσα πορεία όλων των υπόλοιπων τμημάτων του, εντούτοις, έχει και τις προϋποθέσεις και τις προσωπικότητες να στηρίξουν επικοινωνιακά και εμπορικά μια προοπτική αρκεί να έρθει το γεμάτο πορτοφόλι. Το αν είναι ο μεγαλομέτοχος του ποδοσφαίρου ή όχι είναι θέμα που θα το βρουν οι διοικούντες του. Κι επειδή το γαϊτανάκι της αναζήτησης ενός Μεσσία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά τώρα, ας αποφασίσουν στην Πυλαία τι είδους ομάδα θέλουν να δημιουργήσουν… Και να τον αναζητήσουν (τον Μεσσία) όχι απαραίτητα στα προφανή σκαλοπάτια της Μικράς Ασίας, αλλά ενδεχομένως και αλλού… Αλλωστε η ποδοσφαιροποίηση της μπασκετικής ομάδας, δεν αποτελεί πάντοτε τεκμήριο αποτελεσματικής λειτουργίας… Ειδικά αν πρόκειται για τον εφετινό ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ...

Περί του DNA της μπασκετικής Θεσσαλονίκης