MENU

Ειδικά την δεκαετία του ’90 μπάσκετ και μεγάλοι χορηγοί ήταν κάτι το σύνηθες. Ποιος δεν θυμάται τον CHIPITA Πανιώνιο; Τον SATO Αρη; Το ΝΙΚΑΣ Περιστέρι ή την ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΕΚ;

Οι παλιοί σίγουρα θα τα θυμούνται. Μεγάλες εταιρείες, πολλά χρήματα, τεράστιοι παίκτες, σπουδαίες ομάδες. Πλέον δεν ζούμε τέτοιες εποχές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οπότε και η οικονομική κρίση έχει σαρώσει σχεδόν τα πάντα.

Το μπάσκετ, ωστόσο, παρά τις δύσκολες στιγμές, παραμένει ένα άθλημα, που δεν αφήνει εντελώς αδιάφορες τις σημαντικές εταιρείες. Το βλέπουμε πιο πολύ στην Α1, αλλά το είδαμε και πέρυσι στην Α2. Όταν ο Ιωνικός Νικαίας ένωσε τις δυνάμεις του με τον όμιλο Affidea: τον μεγαλύτερο φορέα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το καλημέρα ήταν ιδανικό. Υπό την έννοια ότι ο Ιωνικός Affidea με τον Βαγγέλη Τσάπα στο διοικητικό του τιμόνι, χωρίς να ιδρώσει μάλιστα, πήρε την άνοδο για την Α1, επιστρέφοντας μετά από 32 χρόνια απουσίας.

Πως και μπήκε η Affidea στο μπάσκετ και τον Ιωνικό; Υπάρχει ελπίδα να γίνουν πολύ περισσότεροι οι μεγάλοι χορηγοί στο άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα;

Για αυτά και όχι μόνο μιλήσαμε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Θεόδωρο Καρούτζο, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Affidea Ελλάδος.

Κύριε Καρούτζο, κάντε μας πιο γνωστό τον Ομιλο Affidea: από πότε βρίσκεται στην Ελλάδα, τις δράσεις του και την προοπτική για τα επόμενα χρόνια.

«Ευχαριστώ θερμά που μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω για τον Oμιλο Affidea. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι αυτήν τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος φορέας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και ιδιαίτερα διαγνωστικής απεικόνισης, βιοπαθολογίας και ακτινοθεραπείας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, με παρουσία σε 16 χώρες και 260 μονάδες υγείας. Στην Ελλάδα, το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 2005, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Σήμερα, η Affidea έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και άρτια οργανωμένο δίκτυο, το οποίο διαθέτει τόσο σε πανευρωπαϊκή όσο και πανελλαδική διασπορά τα πλέον αξιόπιστα διαγνωστικά κέντρα, εξοπλισμένα με ιατρική τεχνολογία των υψηλότερων προδιαγραφών και στελεχωμένα με καταξιωμένο ιατρικό και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό. Το αναπτυξιακό μας πλάνο περιλαμβάνει γεωγραφική επέκταση και διεύρυνση του δικτύου μας, με στόχο όλοι να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στις ολοκληρωμένες και έγκυρες διαγνωστικές υπηρεσίες της Affidea. Παράλληλα, κι επειδή για εμάς «πάνω από όλα είναι η υγεία», είμαστε πάντα έτοιμοι να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση, επενδύοντας σε νέους τομείς και σε νέες αγορές».

Ποιος είναι ο λόγος, που επιλέξατε να ασχοληθείτε με το μπάσκετ και γιατί έγινε η αρχή με το σωματείο του Ιωνικού Νικαίας;

«Η ομάδα μπάσκετ του Ιωνικού Νικαίας αποτελεί μια ιστορική ομάδα που στόχο είχε από την αρχή της χρονιάς να κατακτήσει το πρωτάθλημα και να ανέβει στα σαλόνια της Α1. Αυτό το όραμα και πάθος διέκρινα στα μάτια των ανθρώπων της ομάδας, οι οποίοι κέρδισαν την εμπιστοσύνη μου, κι έτσι αποφάσισα να συνταχθώ μαζί τους σαν συνοδοιπόρος και ένθερμος υποστηρικτής τους. Στον Ιωνικό ξεχώρισα τη σεμνότητα και το ήθος, την επιμονή, την προσήλωση και τη μαχητικότητα και προχώρησα από τις αρχές του έτους 2019 σε συνεργασία (η Affidea είναι Μέγας Χορηγός), υποστηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά του για αθλητικές διακρίσεις και την κατάκτηση της κορυφής. Παράλληλα, βρισκόμαστε στο πλευρό της ομάδας και των μελών της, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εχετε σκοπό να μπείτε έντονα και σε άλλα αθλήματα; Ή να δώσετε ακόμη μεγαλύτερη έκταση στο κομμάτι του μπάσκετ;

«Στηρίζουμε στην πράξη δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν την υγεία, την ευεξία, την ποιότητα ζωής, τον αθλητισμό. Για πολλά χρόνια είμαστε δίπλα στον ποδηλατικό όμιλο Χανίων «ΤΑΛΩΣ» ο οποίος για 8η συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε την κορυφή της Ελλάδας και συνεχίζει να φέρνει διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας. Με όραμα και αγάπη για τον αθλητισμό διευρύνουμε τις συνεργασίες μας στον χώρο του μπάσκετ, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, στηρίζουμε αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς χαρακτήρα, όπως το «Summer Mountain Camp» που διοργανώνει ο Α.Σ. «ΑΙΑΝΤΑΣ» Αγ. Δημητρίου στο Καρπενήσι Ευρυτανίας με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τους λάτρεις του Tae Kwon Do ή το τουρνουά τένις του Ομίλου Αντισφαίρισης Θεσσαλονίκης. Έπειτα, είμαστε στο πλευρό του Ομίλου Φιλάθλων Κλασικού Αθλητισμού «ΟΦΚΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που έχει αναδείξει πανελληνιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές, ταξιδεύοντας το όνομα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, η Affidea στέκεται αρωγός με πολλούς τρόπους, όπως παρέχοντας ιατρικές εξετάσεις, και σε άλλους τομείς του αθλητισμού της χώρας μας, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την στήριξή της σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, ενισχύοντας παράλληλα το αθλητικό ιδεώδες και πολιτισμό. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα τοπικά Σωματεία, αισιοδοξώντας ότι ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες διακρίσεις έπονται τόσο για την χώρα μας όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό».

Αθλητισμός και χορηγίες: παλιότερα ειδικά στο μπάσκετ ήταν κάτι σύνηθες. Πλέον τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια. Τι θα προτείνατε, ώστε το μπάσκετ να γίνει καλύτερο και να προσελκύσει ξανά πολλές μεγάλες εταιρείες;

«Το μπάσκετ μας έχει χαρίσει πολλές μεγάλες στιγμές με κατακτήσεις τροπαίων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Οι ομάδες μας είναι πάντοτε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων, δείχνοντας ότι το επίπεδο είναι υψηλό. Η κρίση όμως που βίωσε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο του αθλητισμού, κυρίως από τη στιγμή που είχε ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις οι οποίες στήριζαν τις ομάδες μέσω χορηγιών. Ωστόσο, το επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ εξακολουθεί να είναι υψηλό. Σήμερα έχουμε περισσότερους παίκτες στο εξωτερικό από ποτέ και την ευτυχία να θαυμάζουμε τον MVP του NBA που είναι Έλληνας. Όλες αυτές οι συνεχείς επιτυχίες, πέρα από δίκαιη αναγνώριση των ικανοτήτων και της προσπάθειας, αποτελούν στη σημερινή συγκυρία και έναν ισχυρό συμβολισμό. Ότι με σκληρή δουλειά, επιμονή, ομαδική προσπάθεια, στόχους και πειθαρχία, όλα είναι εφικτά. Όταν μία εταιρεία, ανεξαρτήτως χώρου που δραστηριοποιείται και οικονομικών μεγεθών, πορεύεται με αυτά τα ιδανικά, τότε η σύνδεσή της μέσω χορηγίας με μία ομάδα έρχεται πιο σωστά. Αυτή είναι και η δική μας εμπειρία μέσα από τη χορηγία του Ιωνικού Νικαίας. Μας συνδέει πρωτίστως το όραμα και η θέληση για επιτυχία».

Αν σας ρώταγε κάποιος φίλος σας, που έχει ή εκπροσωπεί μία μεγάλη εταιρεία, αν θα είναι καλό να μπει στο μπάσκετ, τι θα του λέγατε;

«Ο αθλητισμός αν μη τι άλλο είναι υγεία και όλοι πρέπει να τον υποστηρίζουμε ενεργά. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Στην Affidea, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε και αναπτυσσόμαστε, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που εστιάζονται στην υποστήριξη φορέων που προάγουν τον αθλητικό πολιτισμό και την ενίσχυση του αθλητικού ιδεώδους μέσω χορηγιών σε αθλητές, συλλόγους, αθλητικές διοργανώσεις και γεγονότα. Εφόσον το ανθρωποκεντρικό στοιχείο είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μίας επιχείρησης, θα έβλεπα θετικά την συμμετοχή της στον χώρο του αθλητισμού και ιδιαιτέρως στον χώρο του μπάσκετ, κυρίως από τη στιγμή που συνεχίζει να μας προσφέρει επιτυχίες και συγκινήσεις και η χώρα μας αναγνωρίζεται ως μία δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα. Εξ άλλου, η ενασχόληση υγιών επιχειρήσεων με τον αθλητισμό προάγει το ίδιο το άθλημα.

Πως είδατε την προσπάθεια του Ιωνικού στην Α2 και την άνοδο στην Α1. Τι περιμένετε τη νέα χρονιά;

«Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια αξιέπαινη και αξιόλογη προσπάθεια. Προσωπικά, τολμώ να πω ότι είχα διαβλέψει την ελπιδοφόρα πορεία του Ιωνικού και πράγματι, όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, οι σκέψεις και οι ελπίδες μου δικαιώθηκαν. Αλλά και οι προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι αξιόμαχοι συντελεστές, παίκτες και διοίκηση, της ομάδας για την άνοδο στην Α1 επιβεβαιώθηκαν απόλυτα και ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες όλων μας. Περιμένουμε τα καλύτερα».

Πόσο συχνά παρακολουθείτε μπάσκετ; Με άλλα αθλήματα ασχολείστε;

«Μου αρέσει πάρα πολύ το μπάσκετ, τόσο να παρακολουθώ ζωντανά στο γήπεδο όσο και να παίζω στον ελεύθερο χρόνο μου. Με κρατά σε φόρμα και σε εγρήγορση, με ανανεώνει, μου απορροφά την κούραση όλης της ημέρας! Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα με μικρή κατοχή της μπάλας, γεγονός που εμποδίζει την ατομικότητα και προάγει την ομαδικότητα, όπου το εμείς είναι πάνω από το εγώ. Αυτό είναι που με συναρπάζει στο συγκεκριμένο άθλημα, για αυτό και το επιλέγω μεταξύ άλλων. Πολλές φορές μάλιστα παίζουμε παρέα με τον γιό μου, ωστόσο, τους πιο δροσερούς μήνες πηγαίνω συχνά για τρέξιμο στο γήπεδο. Εκεί, έχω όλο τον χρόνο να συγκεντρωθώ στις σκέψεις μου, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο, όπως καλή διάθεση και ευεξία, αποβολή του άγχους και της έντασης, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, έλεγχο του σωματικού βάρους, καλό ύπνο».

Θα παροτρύνατε μικρά παιδιά να ασχοληθούν με το μπάσκετ αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε;

«Θα συμβούλευα τους γονείς να δώσουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους μέσα από τον αθλητισμό γενικότερα. Ειδικότερα το μπάσκετ θεωρώ ότι αποτελεί ιδανικό τρόπο για να αναπτύξει ένα παιδί στρατηγική και γρήγορη σκέψη, διότι οι εναλλαγές στο παιχνίδι είναι συνεχείς. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι ότι προσφέρει διασκέδαση καθώς το μπάσκετ σε όλα του τα επίπεδα είναι πάνω από όλα ένα παιχνίδι! Τα παιδιά μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες αποκτούν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού και τους συμπαίκτες τους, χτίζοντας έτσι σταθερά θεμέλια συνεργασίας, που θα τους βοηθήσει και στη μετέπειτα ζωή τους».

Καρούτζος: «Ιωνικός και Affidea πάνε μαζί για τα καλύτερα»