MENU

Η Ιταλία έχει βυθιστεί στο πένθος και ο θανατηφόρος ιός της εποχής έχει «θερίσει» τη γειτονική χώρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας υφίσταται, η κατάσταση στους δρόμους θυμίζει... πολεμική ταινία και ο αριθμός των θυμάτων, λόγω του κορωνοϊού ανεβαίνει με ασύλληπτους ρυθμούς και έχει ξεπεράσει προ πολλού εκείνον της Κίνας. Η τελευταία ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας (23/3) ανέφερε πως τα θύματα του ιού έχουν ξεπεράσει τα 6.000.

Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Αλεσάντρο Τζεντίλε, που αυτή την περίοδο ζει στο Τρέντο και αγωνίζεται στην ομάδα της πόλης, μίλησε στο SDNA για τις δραματικές στιγμές, που περνά η χώρα του και τον εφιάλτη που βιώνουν οι Ιταλοί. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως κανείς δεν έχει διάθεση για μπασκετικές συζητήσεις και τόνισε με νόημα πως αν ήταν στο χέρι του, θα είχε ήδη ακυρώσει όλα τα πρωταθλήματα, γνωρίζοντας καλά τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τους αθλητές, τους προπονητές, τις ομάδες και τις λίγκες.

- Πρώτα από όλα, πού βρίσκεσαι και πώς είσαι; Χρειάστηκε να μπεις σε καραντίνα; Η οικογένειά σου είναι καλά; 

«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή είμαι στο Τρέντο. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι στο σπίτι μας, κοντά στην Καζέρτα. Ο αδελφός μου, ο Στέφανο, είναι στη Σάσαρι. Ναι, έχουμε μπει σε καραντίνα εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Δόξα τω Θεώ, είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας και ακολουθούμε τους κανόνες».

- Πόσο αυστηρή είναι η απαγόρευση μετακίνησης στην Ιταλία; Οι εικόνες που παίρνουμε από ιταλικά δίκτυα παρουσιάζουν σκηνές «εμπόλεμης ζώνης». 

«Πράγματι, η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αρκετά αυστηρή. Όμως, πιστεύω πως θα μπορούσε να είναι ακόμα αυστηρότερη. Δυστυχώς, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση. Κάποιοι βγαίνουν ακόμα. Είναι δύσκολο για όλους. Έχεις δίκιο, οι σκηνές παραπέμπουν σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι απίστευτο, μοιάζει με ταινία». 

- Ποια είναι η πιο σοκαριστική ιστορία που άκουσες αυτές τις μέρες, σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ιταλία;

«Υπάρχουν πολλές σοκαριστικές ιστορίες, πράγματα και γεγονόταν που είναι φρικτά. Δεν υπάρχει χώρος σε ορισμένα νοσοκομεία και άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους. Κυκλοφορούν εικόνες με φορτηγά του στρατού, που μεταφέρουν τους νεκρούς στο Μπέργκαμο. Δεν υπάρχει χώρος, είναι τρελό. Η κατάσταση που βιώνουν ειδικά όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία είναι δύσκολη και στενάχωρη. Είναι ένας εφιάλτης, σίγουρα». 

- Θεωρείς πως υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να συνεχιστεί η σεζόν, τόσο στην Ιταλία όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα μπορείτε ως παίκτες να είστε έτοιμοι να παίξετε, με δεδομένο πως θα έχετε περάσει τουλάχιστον ένα μήνα χωρίς προπονήσεις;

«Δεν το νομίζω... Καταλαβαίνω τις οικονομικές συνέπειες, που θα έχει η ακύρωση των πρωταθλημάτων και της Euroleague. Πιθανότατα, δεν είμαι ο άνθρωπος που θα το κάνει. Όμως, η υγεία είναι η προτεραιότητα. Αν μιλάμε για το μπάσκετ και σκεφτόμαστε το πώς θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα δείχνουμε ασέβεια, στην κατάσταση που υπάρχει γύρω μας. Είμαστε τυχεροί άνθρωποι ως παίκτες. Φυσικά, είναι η δουλειά μας, πληρωνόμαστε από αυτή. Αλλά, ξέρεις, νομίζω πως πρέπει να σκεφτούμε εκείνους που αυτή τη στιγμή παλεύουν για τη ζωή τους, μάχονται στα νοσοκομεία για να επιβιώσουν. Πρέπει να σκεφτούμε αυτούς και όλους όσοι είναι δίπλα και τους βοηθούν. Δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για μπάσκετ και να συνεχίσουμε το οτιδήποτε, γιατί το μυαλό μας δεν θα είναι όπως πρέπει, για να συγκεντρωθεί στις αθλητικές δραστηριότητες. Για εμένα, όλα θα έπρεπε να έχουν ήδη ακυρωθεί, ακόμα κι αν υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις σε όλους μας. Το καταλαβαίνω. Όμως, η υγεία είναι πάνω από τα σπορ και οτιδήποτε άλλο». 

- Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού που σε αγαπάει και σε όλους τους Έλληνες, που ζουν μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση;

«Στους φίλους του Παναθηναϊκού και σε όλους τους Έλληνες θα ήθελα να πω να προσέχουν. Μείνετε στο σπίτι σας, όσο περισσότερο μπορείτε. Δεν γνωρίζω ακριβώς τους περιορισμούς στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να παραδειγματιστείτε από το τι συνέβη εδώ στην Ιταλία. Υποτιμήσαμε το πρόβλημα και τώρα βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση. Ελπίζω πως η Ελλάδα θα αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση και θα προλάβει να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Εύχομαι όλοι σας να είστε ασφαλείς».

Τζεντίλε στο SDNA: «Η Ιταλία θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, ζούμε έναν εφιάλτη»
EVENTS