MENU

Η πρόσφατη συμπεριφορά της Ευαγγελίας Πλατανιώτη, να υποτιμήσει την πρώην συναθλήτρια της Βασιλική Αλεξανδρή, η οποία από το 2012 αγωνίζεται για την Αυστρία και να απαξιώσει την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο σόλο, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο instagram, άνοιξε όπως φαίνεται τον ασκό του Αιόλου.

To χθεσινό άρθρο γνώμης με τίτλο: «Καλύτερα να κολυμπάς παρά να μιλάς», όχι απλώς συζητήθηκε, αλλά ήταν σαν να απασφάλισε τη βαλβίδα, που συγκρατούσε συσσωρευμένη οργή προς το πρόσωπο της πρωταθλήτριας της καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Μεγάλη μερίδα ανθρώπων όχι μόνο της καλλιτεχνικής κολύμβησης αλλά και γενικότερα της πισίνας επικρότησε το άρθρο, το οποίο έγινε αφορμή για συζήτηση ακόμα και δημοσίως ανάμεσα σε πρώην συναθλήτριες της, οι οποίες μέσες άκρες σχολίαζαν, «Επιτέλους κάποιος το είπε»...

Παράλληλα, πυροδότησε και την αποκάλυψη ενός γεγονότος, που είχε μείνει καλά κρυμμένο έως σήμερα και που επιβεβαιώνει το ποιόν της Πλατανιώτη, η οποία πίσω από το λαμπερό χαμόγελο, κρύβει φέρεται να κρύβει μία βεντέτα, που δεν διστάζει να συμπεριφερθεί ακόμα και βίαια απέναντι σε συναθλήτρια της, όταν δεν συμβαίνει αυτό που διατάζει.

Η προσφάτως δις «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του σόλο, είχε επιτεθεί και είχε ξυλοκοπήσει τη συναθλήτρια της, Μαρία Αλζιγκούζη στο δωμάτιο της τελευταίας στο Ολυμπιακό Χωριό στο Τόκιο ένα χρόνο πριν.

Τα γεγονότα τα οποία δεν αμφισβητούνται, γιατί έχουν διασταυρωθεί από τουλάχιστον πέντε διαφορετικές πηγές που βρέθηκαν στο Τόκιο (και οι μαρτυρίες των οποίων είναι στη διάθεση της υπογράφουσσας) έχουν ως εξής: Η Ευαγγελία Πλατανιώτη, η οποία είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό δύο μέρες πριν από την αναχώρηση της εθνικής ομάδας, μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και προσωπικά του προέδρου, Σπύρου Καπράλου, ταξιδεύει στο Τόκιο την 1η Αυγούστου, μία ημέρα πριν από τον αγώνα του ντουέτου.

Περνώντας το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας που είχαν καταρτίσει οι διοργανωτές φτάνει στο Ολυμπιακό Χωριό μετά τα μεσάνυκτα, όπου διαπιστώνει ότι στο δωμάτιο στο οποίο διέμενε το έτερο μέλος του ντουέτου της, η Εβελίνα Παπάζογλου, δεν την περίμενε κενό κρεβάτι, αλλά είχε εγκατασταθεί η αναπληρωματική της ομάδας και καλή της φίλη, Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα.

Εξαγριωμένη, η Πλατανιώτη αρχίζει να φωνάζει και να απαιτεί από την Αλζιγκούζη – Κομινέα να εγκαταλείψει το δωμάτιο, προφασιζόμενη ότι πρέπει να μείνει οπωσδήποτε με την Παπάζογλου για να κάνουν «στεγνή» προπόνηση (σ.σ. εκτός νερού).

H Ευαγγελία Πλατανιώτη πρώτη από δεξιά στην κάτω σειρά και ακριβώς δίπλα της η Μαρία Αλζιγκούζη - Κομινέα

Η τελευταία προσπαθεί να της εξηγήσει ότι δεν ήταν δική της απόφαση, αλλά των αρμοδίων της ομοσπονδίας, να εγκατασταθεί εκεί, όμως η Πλατανιώτη δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακούσει την παραμικρή δικαιολογία και εξακολουθεί να φωνάζει.

Το τελειωτικό ξέσπασμα φαίνεται να ήρθε όταν η Αλζιγκούζη έκανε αναφορά ή υπαινίχθη ότι η Πλατανιώτη ήταν απρόσεκτη με αποτέλεσμα να κολλήσει covid, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμμετοχή της ομάδας (όπως και πράγματι συνέβη, δηλαδή έστω και τελευταία στιγμή Παπάζογλου-Πλατανιώτη κατάφεραν να αγωνιστούν στο ντουέτο, με την εθνική ομάδα να τίθεται εκτός λόγω πολλαπλών κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες).

Ως άλλη μαινάδα τότε η Πλατανιώτη ρίχτηκε πάνω στην συναθλήτρια της και την χτύπησε, δημιουργώντας τραύματα με τα νύχια της. Μάλιστα, η έκταση τους ήταν τέτοια που χρειάστηκε άμεσα να τη δει γιατρός.

Το συμβάν έγινε παρουσία τρίτων και με τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων της ΕΟΕ και της ΚΟΕ αποσιωπήθηκε, με την Πλατανιώτη να περνά πειθαρχικό μετά την επιστροφή της στα πάτρια εδάφη.

Η Αλζιγκούζη έκανε επίσημη καταγγελία του συμβάντος στην ΚΟΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι δύο αθλήτριες να κληθούν στην πειθαρχική επιτροπή παρουσία των δικηγόρων τους (την Πλατανιώτη εκπροσώπησε ο Γιάννης Μαρακάκης), όπου της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού από κάθε εγχώρια διοργάνωση για 4 μήνες και 6 μηνών από τις διεθνείς διοργανώσεις. Το διάστημα δηλαδή μετά τους Αγώνες που η Πλατανιώτη δεν κολυμπούσε με την εθνική, ήταν διότι εξέτιε την ποινή της και όχι επειδή ξεκουραζόταν ή σκεπτόταν να σταματήσει, όπως άφηνε να διαρρεύσει.

Πιθανώς να υπήρξε σκέψη για άμεση τιμωρία της Πλατανιώτη τότε, όμως εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να αντικατασταθεί με την συναθλήτρια της να φέρει εμφανή τραύματα. Έτσι, η Πλατανιώτη έλαβε κανονικά μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την εθνική ομάδα να μένει εγκλωβισμένη στο ξενοδοχείο καραντίνας όταν κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στην πισίνα και να αγωνίζεται, πληρώνοντας έτσι ακριβά την επιπολαιότητα της ντίβας της εθνικής. Καθότι είναι επίσης γεγονός ότι η Πλατανιώτη ήταν εκείνη η οποία είχε διασπείρει τον ιό στην ομάδα, ερχόμενη από ολιγοήμερες διακοπές με τον σύντροφο της από την Μύκονο και όχι η ειδικής γραμματέας της ΚΟΕ και συνοδός της ομάδας, Δέσποινα Καράμπελα, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο ως ανεμβολίαστη και συνάδελφοι την είχαν περάσει γενεές δεκατέσσερις χωρίς να μπουν στον κόπο να διασταυρώσουν το ρεπορτάζ.

Η πρόσφατη συμπεριφορά της Ευαγγελίας Πλατανιώτη λοιπόν, δεν είναι κάτι καινούριο. Όσοι την γνωρίζουν καλά, της αποδίδουν συμπεριφορές επηρμένες, γεμάτες αλαζονεία και βεντετιλίκη, το οποίο καλλιεργήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση της ΚΟΕ, αλλά φαίνεται να πέρασε σε άλλο επίπεδο μετά τη συμμετοχή της στο τηλεριάλιτι Nomads και την εξέλιξη της σε αναγνωρίσιμο πρόσωπο στο ευρύ κοινό, κάτι που φυσικά δεν απολαμβάνουν οι πρωταθλητές των «μικρών» αθλημάτων.

Το πρόβλημα με την Πλατανιώτη και κάθε αθλήτρια που αναπαράγει τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι ότι αποτελεί πρότυπο για χιλιάδες μικρά κορίτσια, τα οποία την ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κανονικοποιούν συμπεριφορές όπως η πρόσφατη. Η εκάστοτε 12χρονη και 15χρονη θεωρεί ότι αφού η Πλατανιώτη κράζει δημοσίως μία πρώην συναθλήτρια της -όχι απλώς στην εθνική ομάδα αλλά και στην Αργυρούπολη- και απαξιώνει την επιτυχία της, μη σεβόμενη τις αποφάσεις των κριτών είναι φυσιολογικό και πρέπει να συμβαίνει.

Αυτό λοιπόν, είναι τεράστιο πρόβλημα, στο οποίο δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και με δεδομένο ότι η Πλατανιώτη είναι υπότροπη σε τέτοιες συμπεριφορές, θα έπρεπε να τιμωρηθεί αναλόγως τόσο από την ΚΟΕ, όσο και από εκείνους που την έχουν επιλέξει για να τους διαφημίζει...

Πρέπει κάποτε να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν κάνουν τα μετάλλια τον άνθρωπο. Αντιθέτως, χάνουν την λάμψη και την αξία τους αν ο αθλητής που τα φέρει στο στήθος, δεν έχει τον χαρακτήρα και το ήθος να τα υποστηρίξει.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Κυριάκος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας στο SDNA την ανάρτηση της Πλατανιώτη ανέφερε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσεις τη δυσαρέσκεια σου στις αποφάσεις κριτών ή διαιτητών. Πάντα όμως με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Καλό θα είναι αυτό να γίνεται από όσους είναι αρμόδιοι να το κάνουν που ενδεχόμενα σκέπτονται πιο ψύχραιμα και λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Γράφοντας τα παραπάνω θεωρώ ότι δεν ήταν ο πιο σωστός τρόπος να εκφράσει μία πκιρία για μία άδικη -σίγουρα- απόφαση».

ΥΓ Το ρεπορτάζ ήταν στη διάθεση μας από χθες, όμως σεβόμενοι το fair play περιμέναμε η αθλήτρια να ολοκληρώσει την προσπάθεια της στο πρόγραμμα του τεχνικού ντουέτου με την Μαλκογεώργου, όπου κατέκτησαν την 4η θέση με 88.4669 β., β.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είχε επιτεθεί και είχε ξυλοκοπήσει συναθλήτρια της στο Τόκιο