Η κατάσταση με τις φωτιές ωστόσο, δεν επέτρεπε πολλές γιορτές και πανηγυρισμούς για την άφιξη. Για αυτό και η απουσία οποιουδήποτε εκπροσώπου της Πολιτείας για την υποδοχή, για παράδειγμα του υπουργού Γιάννη Βρούτση, που είχε σπεύσει στον ασημένιο Χρήστου και τους χάλκινους του τζούντο, της ενόργανης και της κωπηλασίας, αλλά δεν υποδέχθηκε τον χρυσό Μίλτο, τον χάλκινο Μανόλο και τον επίσης χάλκινο Νταουρέν, ούτε τις Εθνικές Πόλο.
Μέχρι και η μικρή γιορτή που προγραμμάτιζε ο ΣΕΓΑΣ ανοίγοντας την αίθουσα VIP του αεροδρομίου και οργανώνοντας συνέντευξη Τύπου για την επιστροφή Τεντόγλου, Καραλή και των άλλων παιδιών της Εθνικής Στίβου, ματαιώθηκε. Αντιθέτως, ορισμένοι φίλοι της πάλης φορώντας λευκά μπλουζάκια για τον Νταουρέν Κουρουγκλίεβ πήραν τον έτερο μεταλλιούχο που επέστρεψε την Δευτέρα με τη συγκεκριμένη πτήση, τον σήκωσαν στα χέρια και τον πέταξαν ψηλά στον αέρα, πανηγυρίζοντας το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο άλλοτε άθλημα των ολυμπιονικών μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.
Ηδη από πριν την αναχώρηση από το Παρίσι το κλίμα ήταν κάπως... βαρύ, με τις εξελίξεις από τος πυρκαγιές να κυριαρχούν στις συζητήσεις και τα πηγαδάκια στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, πριν την επιβίβαση στο αεροσκάφος της Aegean. Εγινε αρκετά βαρύ στα τελευταία 20 λεπτά της πτήσης, όταν πλέον προσεγγίζαμε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και όλοι εβλεπαν από τα παράθυρα τους πυκνους καπνούς, ιδίως εκείνοι που κάθονταν στις αριστετές θέσεις. Μέχρι που το αεροπλάνο μπήκε μέσα σε αυτούς και πλέον δεν έβλεπες τίποτα, από όποια πλευρά κι αν καθόσουν.
Η μέρα είχε ξεκινήσει με ελάχιστο ύπνο για όλους, έπειτα από την υπερένταση της συμμετοχής στην τελετή λήξης. Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 10:30 το πρωί στο αεροδρόμιο, δυομισι ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση. Η παράδοση των αποσκευών γίνονταν πολύ γρήγορα αφού η πτήση ήταν τσαρτερ, ενώ οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου είχαν ανοίξει ειδικούς διαδρόμους για όλα τα διαπιστευμένα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας, ώστε να περιοριστούν οι ουρές στους ελέγχους ασφαλείας.
Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος της αναμονής ήταν στα αγαπημένα για τους περισσότερους Duty Free που ωστόσο, προς απογοήτευση αρκετών, δεν είχαν κάποιο official store για αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς Αγωνες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι και τα λίγα αναμνηστικά που υπήρχαν σε ένα από τα καταστήματα που πουλούσαε από εφημερίδες και περιοδικά μέχρι πατατακια και αναψυκτικά, οι τιμές σε κουκλάκια, κούπες, μπρελόκ και δυο συγκεκριμένα σχέδια σε t-shirts ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με εκείνες των official stores στα venues των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Βρήκαμε επίσης κάτι πλάκες σοκολάτας με την εικόνα της μασκότ, στην... προσιτή τιμή των 22 ευρώ η καθεμιά. Ναι, σωστά διαβάσατε, είκοσι δυο ευρώ για μια σοκολάτα!
Την ώρα αναχώρησης της πτήσης, αναχωρούσαν και άλλες ολυμπιακές αποστολές όπως της Ιταλίας και της Πολωνίας, γεγονός που έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία να τα πουν με φίλους και γνωστούς αθλητές από τις άλλες χώρες. Επίσης, αναχωρούσε και η πτήση για το Αλγέρι και έτσι κάποιοι λίγοι αναγνώρισαν ανάμεσά μας την Ιμάνι Καλίφ, την χρυσή ολυμπιονίκη της πυγμαχίας που αποτέλεσε ένα από τα πρόσωπα των αγώνων με το μπούλινγκ που δέχτηκε αν είναι γυναίκα ή όχι. Ένα όλο κι όλο μέλος από τους επιβαίνοντες στο ελληνικό τσάρτερ κατάφερε και έβγαλε και σέλφι μαζί της (ονόματα δεν λέμε, αλλά δεν ήταν αθλητής ή προπονητής), πριν την μαζέψουν τα στελέχη της Αλγερινής ΕΟΕ και απαγορεύσουν οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση.
Από εκεί και πέρα, στην διάρκεια της πτήσης επιχειρήθηκε να γίνει πιο χαρούμενο το κλίμα, με τούρτα - έκπληξη στον Μάνο Ζερδεβά. Ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης είχε γενέθλια την Δευτέρα και από το αρχηγείο του ετοίμασαν μια μικρή - γιορτή έκπληξη, μέσα στο αεροπλάνο με σαμπάνια, μια μικρή τετράγωνη τουρτα αλλά χωρίς... κεράκια, καθόσον βρισκόμασταν στον αέρα (καπου μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας εκείνη την στιγμή). Πάντως ο ίδιος ο Ζερδεβάς δεν φάνηκε να απολαμβάνει την γιορτή προς τιμήν του. Γενικότερα, μετά το γκολ που στέρησε την πρόκριση της Εθνικής στην τετράδα, ο διεθνής γκολκίπερ που θεωρούταν από τα πειραχτήρια της ομάδας έχει χάσει το κέφι του, δείχνοντας να έχει πάρει πολύ προσωπικά και πολύ κατάκαρδα αυτόν τον αποκλεισμό.
Στην πτήση της επιστροφής για την Αθήνα δεν είχε πολλές επισκέψεις στο πιλοτήριο, όπως συνέβη στην αντίστοιχη της αναχώρησης της Team Hellas. Ήταν διαφορετικοί άλλωστε οι πιλότοι και το πλήρωμα της Aegean. Μόνο το αεροσκάφος ήταν το ίδιο και αυτό το καταλάβαμε γιατί είχε γραμμένο το «Πάμε Ελλάδα» επάνω του.
Είχε όμως ευχαριστίες στη διάρκεια του ταξιδιου προς τους αθλητές για τις επιδόσεις αλλά και το ήθος τους από το αρχηγό της Ελληνικής Αποστολής Πέτρο Συναδινό αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο που πήρε αμέσως μετά το μικρόφωνο, αυτοσυστήθηκε και ανακοίνωσε την απόφαση για παροχή πριμ σε όλους όσους κατέκτησαν ως και 8η θέση, δηλαδή στην πλειοψηφία της Ελληνικής Αποστολής (57 άτομα από τα 100).
Τριάντα χιλιάρικα θα πάρει ο Τεντόγλου για το χρυσό, 20 ο Χρήστου για το ασημένιο στην κολύμβηση (δεν προστίθενται κάποιο ποσό και για την 4η θέσης), από 15 όσοι κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια (δηλαδή Μανόλο, Πετρούνιας, Τσελίδης, Κουρουγκλίεβ, Παπακωνσταντίνου, Γκαϊδατζής, Φίτσιου και Κοντού) και από 10 χιλιάρικα όλοι όσοι κατέκτησαν από 4η ως 8η θέση, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών σπορ, οι παίκτες των οποίων όμως θα λάβουν τα μισά λεφτά (δηλαδή από 5.000 ευρώ θα πάρει ο κάθε παίκτης της Εθνικής Πόλο Ανδρών, της Εθνικής Πόλο Γυναικών αλλά και της Εθνικής Μπάσκετ Ανδρών).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα θα δοθούν υπό μορφήν υποτροφίας, ώστε να μην τα «φάει» η εφορία. Παρών στην πτήση ήταν και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος δέχθηκε κάποιες προτροπές να φροντίσει η πολιτεία να δίνονται περισσότερα κίνητρα στα παιδια για τον αθλητισμό και απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει εξορθολογισμός στο τι ακριβώς θεωρείται σημαντική αθλητική διάκριση ώστε να επιβραβεύεται από την πολιτεία και τι όχι.
Αρκετοί αθλητές βρήκαν την ευκαιρία να κοιμηθούν μετά την εξάντληση των προηγούμενων ημερών. Ολοι υπέγραψαν αυτόγραφα για τα παιδιά των πιλότων, ενώ σε ένα χαρτονι είχαν μπει ήδη απο πριν οι υπογραφές όλων των μελών της Εθνικής Πόλο. Ολοι ήταν όμως μια μεγάλη παρέα και ουκ ολίγοι έρχονταν κατά τη διάρκεια της πτήσης στις πίσω θέσεις των δημοσιογράφων για μια αποτίμηση της διοργάνωσης, με τη μεγαλύτερης διάρκειας συζήτηση να γίνεται με την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τα όσα συμβαίνουν στον «αγγελικά πλασμένο» χώρο της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κολύμβησης, τα οποία κατήγγειλε και μετά τον αγώνα της.
Στη διάρκεια της πτήσης ο πρόεδρος της ΕΟΕ παραχώρησε και μια μεγάλη συνέντευξη στο SDNA που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ώρες και είναι αλήθεια ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον λοιπών παριστάμενων παραγόντων που συνταξίδευαν στις πρώτες θέσεις, με κάποιους να στήνουν αυτί για να ακούσουν τα όσα λέγονταν και πλέον να αναμένουν με ενδιαφέρον να διαβάσουν το ακριβές κείμενο των όσων έχουν απαντηθεί από τον Καπράλο.
Οι τρεις ώρες της πτήσης πάντως ήταν για τους περισσότερους και ώρες συλλογισμού και ανασύνταξης των αναμνήσεών τους από αυτό το 20ήμερο της ολυμπιακής δράσης. Επίσης, άρχισε ήδη μια μελαγχολία, όπως κάθε επόμενη μέρα από την τελετή της λήξης Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά και η προσμονή για την επόμενη διοργάνωση, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, στο πολύ πιο μακρινό Λος Άντζελες. Άλλωστε, πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια από την διοργάνωση της Αθήνας και την θυμόμαστε λες και ήταν χθες (σαν σήμερα είχαμε μάλιστα την τελετή έναρξης), τα τέσσερα για το Λος Άντζελες δεν θα περάσουν;