MENU

Γνωρίζω ότι κάποιοι θα πουν «αν είναι δυνατόν, βρίσκεται σε Ολυμπιακούς, δηλώνει ότι εχει ελεύθερο χρόνο και αντί να «γαζώσει» τα γήπεδα να ζήσει τις στιγμές, κάνει... αποτοξίνωση από τα γήπεδα;». Και εγώ θα το έλεγα στη θέση τους. Να μην πας να δεις το κατοστάρι των γυναικών στον κατάμεστο στίβο ή την εξωπραγματική κούρσα της Μπολ στη μεικτή σκυτάλη ή την Λεντέκι να κατακτά ένα ακόμα χρυσό στην κολύμβηση και να ισοφαρίζει το ρεκόρ του Φελπς; Ή εστω να πας στο νεο χρυσό του Ρινιέρ στο τζούντο, να δεις τα άλματα της Σιμόν Μπάιλς στο Μπερσί, να παρακολουθήσεις από κοντά τους τελικούς του ομαδικού της ξιφασκίας ή ακόμα και να πας στην πυγμαχία, που δεν έχει ακόμα τελικούς αλλά τόσο μα τόσο έχει απασχολήσει την φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων;

Σε όλα αυτά θα ήθελα να είμαι και σε πολλά άλλα, αλλά όλα να τα προλάβεις δεν γίνεται. Οπως έχω ξαναγράψει, ο απεσταλμένος σε Ολυμπιακούς Αγώνες σπανίως έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτά που ο πολύς κόσμος βλέπει από την άνεση της τηλεόρασής του και με τη δύναμη του τηλεκοντρόλ να πετάγεται από τη μία αθλητική εγκατάσταση στην άλλη, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται για το σερφ στην… Ταϊτή, κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πόσω μάλλον όταν αυτό το «κενό», ακριβως στη μέση της διοργάνωσης, φροντίζεις να το γεμίσεις με μια φωτογράφιση των Ελλήνων μεταλλιούχων στον Πύργο του Άιφελ (δεσμεύομαι να αποκαλύψω αύριο τις λεπτομέρειες).

Το βράδυ του Σαββάτου συμπληρώθηκαν οκτώ ημέρες αγωνιστικού προγράμματος στους ΟΑ και απομένουν ακριβώς άλλες τόσες μέχρι την λήξη τους. Στον πίνακα των μεταλλίων έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 62 χώρες. Στην κορυφή, μετά από την καθίζηση που έχει υποστεί η πρωπορευόμενη στις πρώτες ημέρες Ιαπωνία, βρίσκεται εδώ και τρία 24ωρα η υπερδύναμη Κίνα με 16 χρυσά. Δύσκολα όμως δείχνει ότι θα μπορέσει να κρατήσει αυτήν την πρωτιά μέχρι τέλους από τις δεύτερες ΗΠΑ που έχουν μεν δυο χρυσά λιγότερα, αλλά στο σύνολο των μεταλλίων ανεξαρτήτως χρώματος έχουν 61, δηλαδή 20 περισσότερα από τη δεύτερη Γαλλία.

Όσο για την Ελλάδα; Με το ένα ασημένιο μεταλλιο χάρη στον Απόστολο Χρήστου στην κολύμβηση και τα τρία χάλκινα με Θεόδωρο Τσελίδη στο τζούντο και τα δίδυμα Αντώνη Παπακωνσταντίνου – Πέτρου Γκαϊδατζή και Ζωής Φίτσιου – Μιλένας Κοντού στην κωπηλασία, βρισκόμαστε στην 43η θέση αυτή τη στιγμή. Οχι προφανως μόνο μεταξύ των 62 χωρών που έχουν εξασφαλίσει μετάλλιο, αλλά μεταξυ τω συνολικά 206 που συμμετέχουν στην διοργάνωση, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να ανέβει έστω ένας αθλητής σου στο βάθρο είναιι επιτυχία και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δεν έχει αυτό το προνόμιο. Ρωτήστε και την Κύπρο για αυτό, που έχει κατακτήσει ένα όλο κι όλο μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τον Παύλο Κοντίδη στην ιστιοπλοΐα, αλλά ελπίζει σε αυτή τη διοργάνωση να έρθει και το δεύτερο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Κύπριος πρωταθλητής μετά από τις έξι πρώτες ιστιοδρομίες, που διεξάγονται στη Μασσαλία και για αυτό ξεφεύγει λίγο της προσοχής μας εδώ στο Παρίσι, βρίσκεται στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης και άρα σε τροχιά μεταλλίου. Μεταξύ 43 συμμετεχόντων έχει αναδειχθεί κατά σειρά 17ος, 5ος, 27ος, 5ος, 10ς και 5ος. Πετώντας την χειρότερό του επίδοση, έχει 42 βαθμούς ποινής και βρίσκεται πίσω μόνο από τον πρωτοπόρο Αυστραλό Ματ Γουερν και με μικρή διαφορά από τον δεύτερο Βρετανό Μάικλ Μπέκετ. Εχει διάρκεια όλα αυτά τα χρόνια και όλες τις προϋποθέσεις να επαναλάβει τον άθλο του 2012 στο Λονδίνο, καθώς απομένουν άλλες πέντε ιστιοδρομίες, ανάμεσά τους και η medal race που μετράει διπλή. Αρκεί να προσέξει ιδιαίτερα σε αυτήν, γιατί εκεί ήταν που έχασε το μετάλλιο στην προηγούμενη διοργάνωση του Τόκιο, όταν φαινόταν κλειδωμένο το βάθρο, ξανοίχθηκε χτυπώντας πρωτιά και τελικά έμεινε στην 4η θέση κατακτώντας το «χάρτινο μετάλλιο», όπως μας έλεγε με πίκρα τότε.

Από την Κύπρο ξεχωρίζει και η αποψινή παρουσία στον τελικό του ύψους της Ελενας Κουλιτσένκο, η οποία απέκτησε για τους λάθος λόγους έντον δημοσιότητα και στην Ελλάδα μετά την απόφαση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής να είναι σημαιοφόρος μαζί με τον εμποδιστή Μίλαν Τραϊκοβιτς, ο οποίος έγινε μπαμπάς και για αυτό έφυγε για λίγο από το Παρίσι, πήγε στην Κύπρο να υποδεχθεί την μπέμπα του και επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα ενόψει του αγώνα του. Στον ίδιο τελικό, που συμπίπτει με την επέτειο 28 ετών και… μιας ημέρας από τον αλησμόνητο αγώνα της 3ης Αυγούστου του 1996 στην Ατλάντα με το ασημένιο μετάλλιο της Νίκης Μπακογιάννη (πίσω από την Στέφκα Κωνσταντίνοβα που μόλις πρόσφατα έχασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε) μετέχει και η Ελληνίδα Τατιάνα Γκούσιν και πάνω – κάτω την ίδια ώρα θα έχει τελικό και ο Χρήστος Φρατζεσκάκης στην σφύρα με στόχο την είσοδο στην οκτάδα.

Από εκεί και πέρα, μιας και φτάσαμε στα μισά του δρόμου αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων και κάναμε τον μέχρι στιγμής απολογισμό μας, ας κάνουμε φωναχτά και τον προγραμματισμό μας – για να ξέρετε τι άλλο έχουμε να περιμένουμε. Σήμερα το μεσημέρι έχουμε τον τελικό στους κρίκους του Λευτέρη Πετρούνια, την ίδια πάνω – κάτω ώρα που θα ολοκληρώνεται στο Ρολάν Γκαρός ο τεράστιος τελικός Τζόκοβιτς – Αλκαράθ και ίσως και ο τελικος της Εμμανουέλας Καντζουράκη στο σκιτ των γυναικών, που όμως διεξάγεται μακριά από το Παρίσι, στο Σατορού. Το βράδυ θα ξέρουμε αν θα προκριθεί στην οκτάδα η Εθνική Πόλο Γυναικών (εφόσον νικήσει τη Γαλλία), οπότε θα έχει προημιτελικό την Τρίτη με τα ημιτελικά να προγραμματίζονται για Πέμπτη και τους τελικούς το Σάββατο.

Ίδιες μέρες (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο) είναι η τελική φάση και του Μπάσκετ, με την Εθνική Ομάδα να παίζει τον προημιτελικό με τη Γερμανία την Τρίτη το πρωί. Ευτυχώς που είναι πρωί (και ας διαμαρτύρονται αρκετοί), γιατί το ίδιο βράδυ αναμένουμε τον τελικό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος. Θα έχει προηγηθεί αύριο Δευτέρα και αυτός του Εμμανουήλ Καραλή στο επικοντώ. Αντίθετα, η Κατερίνα Στεφανίδη που μόλις τώρα μπήκε στο Ολυμπιακό Χωριό, αργεί ακόμα για τους αγώνες της, ενώ κάποιες κρυφές ή λιγότερο ελπίδες για μετάλλια υπάρχουν και από την πάλη με Πρεβοραλάκη, Κουρουγκλίεβ, Κουγιουμτζίδη αντίστοιχα, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η κούρσα του πέμπτου ολυμπιονίκη στο Τόκιο Αλκη Κυνηγάκη στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, που είναι να διεξαχθούν όπως το τρίαθλο στον Σηκουάνα με τις γνωστές αμφιβολίες για την ποιότητα των υδάτων του...

Ημερολόγιο Ολυμπιακών: Ο απολογισμός στου δρόμου τα μισά και τι αναμένουμε στην συνέχεια