MENU

Στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας γυναικών στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου τερμάτισε η ομάδα της Γλυφάδας. Ο σύλλογος των νοτίων προαστίων καλλιεργεί τα αγωνίσματα του στίβου από το 1997 έχοντας ακόμη δύο πρωτιές στις γυναίκες το 2015 και το 2018.

Το SDNA συνομίλησε με τον Μανώλη Χάντζο, επικεφαλής προπονητή και ψυχή του συλλόγου. Όπως είναι φυσικό το πρώτο που ζητήσαμε να μάθουμε είναι για το μυστικό της επιτυχίας: «Φυσικά και υπάρχει μυστικό για την επιτυχία. Το πιο απλό που θα πω είναι ότι πρέπει και ο σύλλογος αλλά και ο προπονητής να είναι παρών σε ότι χρειαστούν οι αθλητές. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε κατά κύριο λόγο για ερασιτέχνες που είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν τις πρωινές ώρες. Αν λοιπόν ο αθλητής μπορεί να προπονηθεί στις 11 το βράδυ, πρέπει ο προπονητής του να είναι παρών. Εμάς το θέλουν οι αθλητές και είμαστε και εμείς παρόντες».

Το θετικό για τη Γλυφάδα είναι ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις γηπεδικές εγκαταστάσεις: «Οι δικές μας εγκαταστάσεις ανακατασκευάστηκαν πριν από έναν χρόνο από το δήμαρχο κ. Παπανικολάου και το δημοτικό συμβούλιο. Είναι καλό το ταρτάν, είναι μικρό το γήπεδο 250 μέτρα. Όταν γίνονται δυνατές προπονήσεις πηγαίνουμε στον Άγιο Κοσμά που είναι γήπεδο 400 μέτρων όπου αυτό πρέπει να μάθει ο αθλητής. Το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση».

Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου: «Εμείς σα σωματείο έχουμε την ακαδημία, απ' όπου προέρχεται το 90% της αγωνιστικής ομάδας ανδρών και γυναικών. Είναι παιδιά που έχουν φύγει από τον σύλλογό μας η πρωταθλήτρια των 800 μέτρων αυτή τη στιγμή ήταν πρώην αθλήτρια του συλλόγου μας. Το ίδιο και ο πρωταθλητής στα 1500 και τα 5000 μέτρα ήταν πριν σε εμάς, ο τρίτος στα 800 μέτρα επίσης. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε τις ακαδημίες μας. Έχουμε ένα μοντέλο ιταλικό το οποίο το δουλεύουμε από το 1997 που ξεκίνησε ο σύλλογος. Η προσπάθειά μας είναι από τις ακαδημίες να προχωράνε τα παιδάκια.

Στις ακαδημίες προσπαθούμε να κάνουμε όλα τα αθλήματα που υπάρχουν στο γήπεδο όπως το επί κοντώ. Για ρίψεις είναι μικρό το γήπεδό μας, δεν επιτρέπεται να κάνουν ρίψεις για να μη γίνει κάποιο ατύχημα. Είναι δύσκολο να ρίξει κανείς σφαίρα ή ακόντιο σε γήπεδο 250 μέτρων. Οπότε το τμήμα των ρίψεων λειτουργεί στον Άγιο Κοσμά. Έχουμε τμήματα ταχύτητα, τμήματα ρίψεων, τμήματα αλμάτων και τμήματα αποστάσεων.

Τα παιδιά της ακαδημίας μαθαίνουν όλα τα αγωνίσματα σιγά σιγά και στην έκτη δημοτικού με πρώτη γυμνασίου παίρνουμε τα παιδιά που πηγαίνουν προς την προαγωνιστική ομάδα που εκεί πλέον ξέρουμε ότι ίσως κάνει για ύψος, για μήκος κοκ. Και τότε όμως μπορεί κάποιο παιδί να αλλάξει αγώνισμα, αφού μπορεί να του αρέσει κάποιο άλλο.

Η αγωνιστική ομάδα έχει 80-120 παιδιά. Στην ακαδημία είναι γύρω στα 150 παιδάκια. Το λέω έτσι γιατί τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχουμε 180 παιδάκια αλλά τον Δεκέμβριο επειδή δεν έχουμε κλειστό γυμναστήριο μειώνονται. Επίσης, ο σύλλογός μας έχει εντάξει το τμήμα Special Olympics στο αγωνιστικό κομμάτι του συλλόγου μας. Μάλιστα στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα ΑμεΑ είχαμε τρία μετάλλια. Έχουμε εντάξει και τα παιδιά αυτά στα αγωνιστικά μας τμήματα. Τα αγαπάμε τόσο πολύ αυτά τα παιδιά. Είναι μια συμβίωση πολύ καλή γιατί βλέπουν και άλλοι από την αντίθεση πλευρά τη ζωή. Αυτά τα παιδιά χαίρονται με μετάλλιο χωρίς θέση»

«Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας κάνει έναν πολύ καλό προγραμματισμό κάθε χρόνο με τα έσοδά και τα έξοδά του. Λόγω κορωνοϊού φέτος δεν είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε πολλά πράγματα στους αθλητές και τους προπονητές μας. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές νομίζω ότι ο σύλλογος προχωράει» απάντησε όταν τον ρωτήσαμε για το πόσο εύκολη είναι η επιβίωση ενός σωματείου ιδιαίτερα τις ημέρες της κρίσης.

Φυσικά, δε θα μπορούσε η κουβέντα να μην πάει και στον ελληνικό στίβο: «Γενικά υπάρχει μέλλον στον στίβο. Απλά τα τελευταία 20 χρόνια ίσως ταιριάζει στον Έλληνα το επί κοντώ, σαν ιδιοσυγκρασία. Αυτό το αγώνισμα είναι χειμώνα, καλοκαίρι σε κλειστό χώρο άσχετα αν γίνονται το καλοκαίρι οι αγώνες σε ανοιχτό γήπεδο. Για τους δρόμους, εγώ που ήμουν παλιός πρωταθλητής στις αποστάσεις, βλέπω ταλέντο, αλλά τα παιδιά σήμερα θέλουν να καταβάλουν λίγη προσπάθεια και να έχουν μεγάλες επιδόσεις. Αυτό δε γίνεται. Πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρεις μεγάλες επιδόσεις. Ταλέντο οι Έλληνες έχουμε. Όταν κατείχα το πανελλήνιο ρεκόρ ήμουν στο Νο. 40 του κόσμου. Γιατί να μην υπάρχει και τώρα ένας αθλητής σε αντίστοιχη θέση στον κόσμο και τα 5 και 10 χιλιόμετρα»

Όσο για το τι διαφορές βλέπει στους νέους αθλητές σημείωσε: «Εμείς δεν είχαμε το κινητό και ίντερνετ. Είναι τρομερό εργαλείο αλλά τα παιδιά δεν το κλείνουν όταν πάνε σπίτι. Ξενυχτούν μέχρι το πρωί και μετά είναι δύσκολο να ξυπνήσουν και να πάνε για προπόνηση. Η φίλη μας και αθλήτρια του συλλόγου Γκλόρια Πριβελέτζιο είναι σε τέτοιο επίπεδο γιατί στα 32 της σηκώνεται κάθε πρωί και πηγαίνει για προπόνηση παρά το γεγονός ότι εργάζεται. Αν έχεις ξενυχτίσει δεν μπορείς το επόμενο πρωί να σηκωθείς να πας για προπόνηση»

«Τα κίνητρα φυσικά παίζουν ρόλο και λυπάμαι που τα έχουν κόψει εδώ και χρόνια. Τα προνόμια πρέπει να υπάρχουν και να τιμωρούνται όσοι πέφτουν στο παράπτωμα του ντόπινγκ. Εμείς έχουμε έναν αθλητή τον Θάνο Καλάκο που ήταν έβδομος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, παλιά έμπαινε σε μία υπηρεσία για να μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό. Τώρα πρέπει να είναι πρώτος στην Ευρώπη, κάτι που είναι δύσκολο. Πριν από χρόνια κόπηκαν όλα τα προνόμια. Νομίζω ότι πρέπει να επανέλθουν. Στην Ιταλία όλοι μπαίνουν σε μία υπηρεσία. Με μία προϋπόθεση ότι όταν τελειώσουν τον πρωταθλητισμό είναι υποχρεωμένοι να πάνε και να δουλέψουν. Διαφορετικά παραιτούνται» σημείωσε για τα προνόμια των αθλητών που πλέον έχουν καταργηθεί.

«Ο στίβος είναι η βάση για όλα τα αθλήματα. Όποιο άθλημα κι αν κάνει κάποιος η βάση του είναι ο στίβος και από άποψη φυσικής κατάστασης. Ο στίβος σου μαθαίνει να "περπατάς". Τα έχει όλα» απάντησε ο έμπειρος προπονητής σε ερώτησή μας γιατί να επιλέξει κάποιο παιδί τον στίβο.

Όσον για το τι ξεχωρίζει έναν αθλητή, ήταν ξεκάθαρος: «Ο προπονητής να του λέει δύο πράγματα και αυτός να κάνει τέσσερα. Να απορροφά σα σφουγγάρι αυτά που λέει ο προπονητής».

«Η Γλυφάδα γεννά πρωταθλητές»
EVENTS