«Έχουμε τον κόλπο. Έχουμε μια υπέροχη λίμνη», δήλωσε ο Τραμπ το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Κλαρκσβιλ του Τενεσί. «Τώρα, κάποιος θα πει ότι χρειαζόμαστε ένα ποτάμι. […] Χρειαζόμαστε ένα ποτάμι. Χρειαζόμαστε έναν ωκεανό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να δώσει νέα ονομασία είτε στον Ατλαντικό είτε στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας να εννοηθεί, με χιουμοριστική διάθεση, ότι αυτή θα μπορούσε να είναι προς τιμήν του.
«Θα τον λέγαμε “Ωκεανό Τραμπ” ή “Ωκεανό της Αμερικής”, κάτι τέτοιο», είπε, προκαλώντας γέλια και χειροκροτήματα. «Πριν αποχωρήσω, νομίζω ότι πρέπει να αποκτήσουμε έναν ωκεανό. Και χρειαζόμαστε ένα σπουδαίο ποτάμι».
Οι μετονομασίες που προκάλεσαν αντιδράσεις
Πέρυσι, ο Τραμπ μετονόμασε τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής», προκαλώντας διπλωματικές εντάσεις με το Μεξικό. Η απόφαση οδήγησε επίσης σε αντιπαράθεση με το Associated Press, όταν το ειδησεογραφικό πρακτορείο αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη νέα ονομασία.
Τον Αύγουστο του 2026, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε και στη μετονομασία της λίμνης Οντάριο, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και τον Καναδά, σε «Λίμνη Αμερική». Η κίνηση έγινε εν μέσω διαφωνιών με την καναδική ηγεσία για το εμπόριο και τους δασμούς.
Τα ποτάμια που δεν σκοπεύει να μετονομάσει
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ονομασία του ποταμού Χάντσον, ο οποίος διασχίζει την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται η κατοικία του, και πήρε το όνομά του από τον εξερευνητή Χένρι Χάντσον.
«Έκανε καλή δουλειά στήνοντας αυτό το πράγμα πριν από πολύ καιρό», σχολίασε.
Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει το όνομα του ποταμού Μισισιπή, ο οποίος αποτελεί τμήμα του δυτικού ορίου της πολιτείας του Τενεσί. Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη συμπάθειά του για την πολιτεία, επικαλούμενος τις εκλογικές του επιδόσεις εκεί.
«Αγαπώ τον Μισισιπή. Κερδίσαμε αυτή την πολιτεία με τεράστια διαφορά», δήλωσε.
Η πρόταση για τη μετονομασία του Νέου Μεξικού
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ είχε προτείνει να μετονομαστεί και η πολιτεία του Νέου Μεξικού σε «Νέα Αμερική».
Μια τέτοια αλλαγή θα απαιτούσε πιθανότατα ενέργειες από την πολιτειακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους του Νέου Μεξικού.
«Δεν πρόκειται να ασκήσω πιέσεις, αλλά σε πολλούς αρέσει πολύ η ιδέα», ανέφερε σε βίντεο που δημοσίευσε για να εκφράσει τη στήριξή του σε Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για το Κογκρέσο στην πολιτεία.
Πηγή: news247.gr