MENU

Άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τον θείο του σε σχολείο στη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι αρχές, στο πιο πρόσφατο περιστατικό πυροβολισμών που πλήττει τη χώρα, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τη διασπορά των όπλων.

Ο 41χρονος ένοπλος πυροβόλησε τον θείο του, Μεχμέτ Μπιλγκιλί, καθηγητή τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας, στον προαύλιο χώρο του Ανατολιακού Λυκείου Φαραμπί στο Τσαρντάκ, στις παρυφές της πόλης Οσμανίγιε, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μεχμέτ Φατίχ Σερντενγκετστί.

Ο ύποπτος πυροβόλησε τον Μπιλγκιλί με ένα παράνομο πιστόλι μετά από καβγά, όπως μετέδωσαν η εφημερίδα Cumhuriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης, πριν τη σύλληψή του.

Ο Μπιλγκιλί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε τα τραύματά του λίγο αργότερα.

Ο Σερντενγκετστί ανέφερε ότι ο άνδρας παρακολουθούνταν από ψυχίατρο «για πολλά χρόνια» και είχε έρθει σε ρήξη με τον θείο του.

Ο Άντεμ Γιουτζέλ, επικεφαλής του παραρτήματος της συνδικαλιστικής ένωσης εκπαιδευτικών Egitim-Is στην Οσμανίγιε, διερωτήθηκε πώς ένας ένοπλος κατάφερε να εισέλθει στον σχολικό χώρο.

«Θέλουμε σχολεία στα οποία τα παιδιά μας θα πηγαίνουν χωρίς φόβο, οι δάσκαλοί μας θα ασκούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια και οι γονείς θα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ήρεμη τη συνείδησή τους», δήλωσε.

Το περιστατικό συνέβη αφού ένας 15χρονος μαθητής τραυμάτισε 11 συμμαθητές του όταν άνοιξε πυρ με καραμπίνα σε σχολείο στο Τουργκουτλού, στη δυτική επαρχία Μανίσα, την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία είχε συγκλονιστεί από δύο επιθέσεις με πυροβολισμούς σε σχολεία μέσα σε δύο ημέρες τον Απρίλιο, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αυτόν τον μήνα.

Στο πρώτο περιστατικό, 16 άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές, τραυματίστηκαν όταν ένας πρώην μαθητής άνοιξε πυρ σε λύκειο στη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Την επόμενη ημέρα, ένας 14χρονος μαθητής επιτέθηκε σε δύο σχολικές αίθουσες στο σχολείο του στη γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς, σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και έναν καθηγητή, και τραυματίζοντας 13 άλλους. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Μετά τα περιστατικά του Απριλίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να καταστήσει την ασφάλεια στα σχολεία ύψιστη προτεραιότητα και να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για την οπλοκατοχή.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Hope (Umut), το οποίο ασκεί πιέσεις για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων, περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένοπλα περιστατικά -συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με άλλα όπλα πέραν των πυροβόλων- από το 2014. Πέρυσι, καταγράφηκαν 2.784 βίαια εγκλήματα στα οποία εμπλέκονταν πυροβόλα όπλα.

Πηγή: skai.gr

Τουρκία: Ένοπλος σκότωσε τον καθηγητή θείο του σε σχολείο - Ανησυχία για την ασφάλεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα