MENU

Ο Παναθηναϊκός ξαναβγαίνει στις ποδοσφαιρικές αγορές το προσεχές καλοκαίρι, μη έχοντας πλέον τους περυσινούς μεταγραφικούς περιορισμούς και ο στόχος του Νίκου Νταμπίζα δεν είναι άλλος από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ομάδας μέσω της επάνδρωσής της με παίκτες, ασχέτως εθνικότητας και ηλικίας, που θα έχουν θετικό πρόσημο στη σχέση τιμής/ποιότητας.

Η επικείμενη χορήγηση αδειοδότησης στο σύλλογο για τη νέα σεζόν προσφέρει τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των ταλαντούχων νεαρών παικτών της ομάδας με φιλόδοξους και έμπειρους ποδοσφαιριστές σε θέσεις-κλειδιά, πέραν του γεγονότος ότι ο Παναθηναϊκός δεν βρίσκεται πλέον στην αφετηρία του πρωταθλήματος κουβαλώντας στην πλάτη του ποινή αφαίρεσης βαθμών.

Το ζητούμενο συνεπώς για τον τεχνικό διευθυντή του «τριφυλλιού» και τον προπονητή της ομάδας, είναι η ευστοχία στις επιλογές τους, κάτι που σαφώς δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που το μπάτζετ δεν θα έχει σημαντικές τροποποιήσεις και θα είναι για μία ακόμη φορά πενιχρό, στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης και του «μνημονίου» που εφαρμόζεται.

Δεν είναι όμως κι απίθανο να βρει ο Παναθηναϊκός «λαβράκια» τύπου Μακέντα, της μοναδικής προσθήκης ξένου που είχε δικαίωμα να κάνει την περασμένη σεζόν και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις παικτών που αποδείχθηκαν λίρα εκατό με παρεμφερείς δυσκολίες ρευστότητας την τελευταία επταετία.

Ιδού οι κυριότερες…

Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Θέση: Τερματοφύλακας

Κόστος απόκτησης: -

Ετήσιο συμβόλαιο: 100.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Στουτγκάρδη

Ημερομηνία απόκτησης: 1/2016

Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Στουτγκάρδη που απλώς κράτησε ποσοστό μεταπώλησης 15%, στα τέλη του Γενάρη του 2016, όντας διεθνής σε όλες τις μικρές εθνικές της Γερμανίας.

Κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού και να προσφέρει στο σύλλογο 2 εκατ. ευρώ σε καιρό ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέσω της μεταγραφής του στην Μπενφίκα.

Ματίας Γιόχανσον

Θέση: Δεξιός μπακ

Κόστος απόκτησης: -

Ετήσιο συμβόλαιο: 250.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Αλκμααρ

Ημερομηνία απόκτησης: 7/2017

Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Αλκμααρ το καλοκαίρι του 2017, έχοντας τέσσερις γεμάτες χρονιές στην εξαετή παρουσία του στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Τρεις φορές διεθνής με την Εθνική Σουηδίας, χρειάστηκε λίγους μήνες προσαρμογής μέχρις ότου να ξεδιπλώσει την αξία του στο χορτάρι και να αναδειχθεί σε σημαντικό στέλεχος της ομάδας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ροντρίκο Μολέδο

Θέση: Κεντρικός αμυντικός

Κόστος απόκτησης: -

Ετήσιο συμβόλαιο: 350.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Ιντερνασιονάλ

Ημερομηνία απόκτησης: 1/2016

Αυτός κι αν ήταν «λαβράκι» και μάλιστα απ’ τα λίγα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το «Hummer» στην άμυνα ακόμη και στην εποχή της πολυμετοχικότητας και αποτελεί έναν από τους καλύτερους στόπερ των τελευταίων ετών που φόρεσαν τα πράσινα.

Τον Γενάρη του 2016 ο Παναθηναϊκός έψαχνε να καλύψει το κενό του τραυματία, Σέρχιο Σάντσεθ, στο διάβα του βρέθηκε ο Μολέδο απ’ το παράθυρο και τον απέκτησε τσάμπα.

Για την ακρίβεια απέκτησε το 50% των δικαιωμάτων του. Το δεύτερο 50% το διατήρησε η Ιντερνασιονάλ από κοινού με το γραφείο μάνατζερ του Μολέδο, σπασμένο στα δύο (από 25%).

Γκόρντον Σίλντενφελντ

Θέση: Κεντρικός αμυντικός

Κόστος απόκτησης: - (δανεισμός)

Ετήσιο συμβόλαιο: 250.000 ευρώ*

Προηγούμενη ομάδα: Ντιναμό Μόσχας

Ημερομηνία απόκτησης: 8/2013

*Η Ντιναμό Μόσχας δέχθηκε να καλύψει μεγάλο μέρος των απολαβών του.

Εκ των αρχηγών της Εθνικής Κροατίας, αλλά παραγκωνισμένος στην Ντιναμό Μόσχας, ο Γκόρντον Σίλντενφελντ αποκτήθηκε ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο του 2013 και υπήρξε μεταξύ των πρωταγωνιστών της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας ένα χρόνο αργότερα. Αποκτήθηκε χωρίς κόστος, με τους Ρώσους να πληρώνουν μάλιστα το μισό συμβόλαιό του.

Εμάνουελ Ινσούα

Θέση: Αριστερός μπακ

Κόστος απόκτησης: -

Ετήσιο συμβόλαιο: 250.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Ουντινέζε

Ημερομηνία απόκτησης: 7/2017

Η Ουντινέζε δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα της, ο Παναθηναϊκός αναζητούσε έναν αριστερό μπακ και είχε στην κορυφή της λίστας του τον Βραζιλιάνο Γκάμπριελ της ιταλικής ομάδας.

Ομως η Ουντινέζε τον πούλησε την τελευταία στιγμή στην Σεντ Ετιέν, οι «πράσινοι» στόχευσαν στην περίπτωσή του Ινσούα και δικαιώθηκαν, καθώς ο «βίσονας» αποδείχθηκε λίρα εκατό.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε χρήματα «μπροστά» να δώσει για να τον αποκτήσει εξ ολοκλήρου και έτσι η φόρμουλα που βρέθηκε ήταν η συνιδιοκτησία με την Ουντινέζε με ποσοστά 50%-50%, με τους Ιταλούς να καλύπτουν ένα μέρος από το συμβόλαιό του για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Δημήτρης Κουρμπέλης

Θέση: Αμυντικός μέσος

Κόστος απόκτησης: 500.000 ευρώ

Ετήσιο συμβόλαιο: 270.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Αστέρας Τρίπολης

Ημερομηνία απόκτησης: 1/2017

Στα τέλη του Γενάρη του 2017 ο Παναθηναϊκός κινήθηκε αποφασιστικά για την απόκτηση του Δημήτρη Κουρμπέλη από τον Αστέρα Τρίπολης και υλοποίησε τη μεταγραφή του μέσω πολλών δόσεων και παραχωρώντας ποσοστό μεταπώλησης 25% στους Αρκάδες.

Η παρουσία του στο «τριφύλλι» αποδείχθηκε ηγετική στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, με τον Κουρμπέλη να γίνεται αρχηγός της ομάδας και να αποτελεί αυτή τη στιγμή το κυριότερο περιουσιακό της στοιχείο.

Κάρλος Ζέκα

Θέση: Αμυντικός μέσος

Κόστος απόκτησης: 380.000 ευρώ

Ετήσιο συμβόλαιο: 230.000 ευρώ*

Προηγούμενη ομάδα: Σετούμπαλ

Ημερομηνία απόκτησης: 8/2011

*Οι απολαβές αφορούν το πρώτο του συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό.

Στις 29 Ιουλίου 2011 και με τη Σετούμπαλ να εισπράττει 380 χιλιάδες ευρώ, ο παντελώς άσημος εκείνη την εποχή Κάρλος Ζέκα υπέγραψε συμβόλαιο 4ετούς διάρκειας στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα η θέση που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ήταν αυτή του δεξιού χαφ, για να καταλήξει στο πέρασμα των χρόνων ένα πολυεργαλείο στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Εγινε αρχηγός της ομάδας, Ελληνοποιήθηκε κι αγωνίζεται από το 2017 στην Εθνική, ενώ η πώλησή του στην Κοπεγχάγη στα τέλη Αυγούστου του ίδιου έτους απέφερε 2.5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του συλλόγου.

Λούκας Βιγιαφάνιες

Θέση: Μεσοεπιθετικός

Κόστος απόκτησης: 550.000 ευρώ

Ετήσιο συμβόλαιο: 180.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Παναιτωλικός

Ημερομηνία απόκτησης: 1/2016

Τον Γενάρη του 2016 ο Παναθηναϊκός πήρε το ρίσκο να αποκτήσει τον παίκτη του Παναιτωλικού κάνοντας μία μικρή υπέρβαση για τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό, δίνοντας 400.000 ευρώ στην Ιντεπεντιέντε, 70.000 ευρώ στην πρώτη ομάδα του CAI και 80.000 ευρώ στον Παναιτωλικό.

Ο Βιγιαφάνιες δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες, ενώ οι «πράσινοι» τον παραχώρησαν στην τουρκική Αντάλιασπορ στις 26 Γενάρη του 2018, έναντι 1.1 εκατ. ευρώ.

Ρόμπιν Λουντ

Θέση: Μεσοεπιθετικός

Κόστος απόκτησης: 350.000 ευρώ

Ετήσιο συμβόλαιο: 280.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Ελσίνκι

Ημερομηνία απόκτησης: 7/2015

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να δαπανήσει το ποσό των 350 χιλ. ευρώ για να εντάξει στο δυναμικό του τον τότε παντελώς άγνωστο 22χρονο Φινλανδό αριστεροπόδαρο μέσο από την Ελσίνκι.

Ο Λουντ ήταν διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του, αλλά δεν είχε φύγει ποτέ από τη χώρα του.

Στην πράξη αποδείχθηκε εξαιρετική προσθήκη, αν και οι «πράσινοι» τον έχασαν τσάμπα το περασμένο καλοκαίρι όταν υπέγραψε ως ελεύθερος στη Σπόρτινγκ Χιχόν που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.

Νίκος Καρέλης

Θέση: Επιθετικός

Κόστος απόκτησης: 70.000 ευρώ

Ετήσιο συμβόλαιο: 100.000 ευρώ

Προηγούμενη ομάδα: Αμκαρ

Ημερομηνία απόκτησης: 8/2013

Το κόστος αγοράς του Νίκου Καρέλη από τη ρωσική Αμκαρ το καλοκαίρι του 2013 ήταν ελάχιστο, καθώς το «τριφύλλι» έδωσε σε δύο δόσεις το ποσό των 70.000 ευρώ και η ρωσική ομάδα κράτησε απλώς ένα ποσοστό μεταπώλησης 20% για τα πρώτα δύο χρόνια.

Ο Ελληνας «Χουλκ» έκανε «παπάδες» στο πλευρό του Μάρκους Μπεργκ, απογείωσε τη χρηματιστηριακή του αξία και πήρε μεταγραφή στη βελγική Γκενκ τον Γενάρη του 2016, με τον Παναθηναϊκό να εισπράττει το ποσό των 2.5 εκατ. ευρώ. σε έξι δόσεις.

Μάρκους Μπεργκ

Θέση: Επιθετικός

Κόστος απόκτησης: -

Ετήσιο συμβόλαιο: 450.000 ευρώ*

Προηγούμενη ομάδα: Αμβούργο

Ημερομηνία απόκτησης: 8/2013

*Οι απολαβές αφορούν το πρώτο του συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό.

Ο,τι και να αναφέρει κανείς μοιάζει φτωχό για την αξία και την προσφορά του αυτοκράτορα Μάρκους Μπεργκ, που έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του στο «τριφύλλι» και το ελληνικό ποδόσφαιρο με τα επιτεύγματά του, όντας από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς στη νεότερη ιστορία του συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 2013 αποκτήθηκε δίχως τίμημα το 75% των δικαιωμάτων του από το Αμβούργο.

«Οργίασε» με την πράσινη φανέλα, με αποκορύφωμα την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο Κύπελλο του 2014, ενώ το καλοκαίρι του 2018 πωλήθηκε στην Αλ Αϊν με 3 εκατ. ευρώ παρότι είχε ρήτρα ύψους 5.2 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω 11 ποδοσφαιριστές δεν αποτελούν τις μοναδικές περιπτώσεις παικτών χαμηλού κόστους με θετικό πρόσημο στη σχέση τιμής/ποιότητας στον Παναθηναϊκό εν καιρώ «μνημονίων», καθώς ξεχωρίζουν επίσης οι: Λουκ Στιλ, Σωκράτης Διούδης, Ουσμάν Κουλιμπαλί, Νίκλας Χουλτ, Νάνο Γκονζάλες, Μεχντί Αμπέντ, Ντάνιελ Πράνιτς, Πολ Σοσέ Εμποκού, Βίκτορ Κλωναρίδης, Λουτσιάνο Φιγκερόα, Μλάντεν Πέτριτς και Φεντερίκο Μακέντα.

Παναθηναϊκός: Μία 11άδα λαβράκια σε καιρό μνημονίων!