MENU

"Μέχρι το ζήτημα του σταδίου, έχουμε να λύσουμε πολύ πιο σημαντικά θέματα...”. Η ατάκα του Ιβάν Σαββίδη στην πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα, όντας πλέον στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, έδινε μια... γεύση από τα επιμέρους θέματα που είχε κατά νου ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου.

Η Τούμπα ανέκαθεν ήταν σε πρώτο πλάνο στο μυαλό του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά εκείνη την εποχή η επικαιρότητα πρόσταζε την επίλυση "καυτών" θεμάτων που ταλάνιζαν τον σύλλογο για χρόνια, όπως ο "βραχνάς" των χρεών.

Αν και το προσωπικό κοντέρ του Ιβάν Σαββίδη έγραφε μόλις μερικές ημέρες στις τάξεις του Δικεφάλου, ο ίδιος έδειξε πως αντιλαμβανόταν πλήρως πως το γηπεδικό αποτελεί μια "καυτή" πατάτα στα χέρια του, πως η "θρυλική" Τούμπα, ετών 58, αδυνατεί να κουβαλήσει την τρέλα μιας άλλης εποχής που ορίζει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και το βασικότερο; Πως η καρδιά του ΠΑΟΚ "χτυπάει" στην Τούμπα.

Το παράδειγμα του γραφείου στο Ροστόφ ήταν απλά η απόδειξη πως η πλάστιγγα έγερνε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση. "Δεν έχω μιλήσει τυχαία για το συναισθηματικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους βοηθούς μου, που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ροστόφ, να κάνουν μία μικρή παρουσίαση του γραφείου μου στο Ροστόφ, εδώ και 20 χρόνια. Πριν από μένα σε εκείνο το γραφείο, είχαν καθίσει πολύ σημαντικά άτομα της Σοβιετικής περιόδου. Δίπλα στον Στάλιν, βρισκόταν πάντα ο Μικογιάν. Ο Μικογιάν καθόταν πίσω από αυτό το γραφείο. Στα 20 χρόνια δεν έχω κάνει ούτε επισκευές. Δεν θέλω να παραβιάσω ούτε την ενέργεια του γραφείου αυτού...".

Η... αυτοψία στο γήπεδο της Τούμπας από τον Ιβάν Σαββίδη, δημιουργεί τις πρώτες αμφιβολίες, αν και κατά πόσο η ανακαίνιση της Τούμπας, η δημιουργία δηλαδή της νέας Τούμπας στο οικόπεδο που ήδη υπάρχει, θα προσφέρουν στον ΠΑΟΚ ένα νέο γήπεδο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ ρίχνει στο τραπέζι κάθε προοπτική και απευθυνόμενος στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, παραδέχεται πως βρίσκεται σε δίλημμα και πως η τελική απόφαση τους ανήκει: Ανακατασκευή της Τούμπας, ή μια Τούμπα σε άλλο χώρο;

“Όποιος λέει ΠΑΟΚ, καταλαβαίνουμε Τούμπα. Όταν λέμε Τούμπα, μιλάμε για το μέρος που χτυπά η καρδιά του ΠΑΟΚ. Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ, έκανα το γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ. Στη συνέχεια σκέφτηκα ότι ίσως αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μπορούμε να χτίσουμε την καινούρια Τούμπα, να νιώθουμε την ενέργειά της. Εγώ τη νιώθω. Ακόμη κι όταν με βρίζουν, δεν με πειράζει. Όταν έρθει η ώρα, θα ακούσω τον κόσμο. Σήμερα είμαι σε ένα δίλημμα. Ή πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη πλήρη ανακαίνιση της Τούμπας ή πρέπει να εμφανιστεί μια Τούμπα σε άλλη θέση. Το ερώτημα είναι, τι κάνουμε. Αλλά και οικονομικά. Θεωρώ ότι αυτό το στόχο είναι πιο εύκολο και πιο καλό να τον πετύχουμε σε καινούριο μέρος.

Στο χωριό που γεννήθηκα, στη Σάντα, ακόμη κι όταν πουλούσαν μια αγελάδα, πήγαιναν να δουν σε ποιο στάβλο θα πάει η αγελάδα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι η νέα Τούμπα θα είναι ένα μέρος, στο οποίο θα νιώθουμε άνετα. Θα συμβουλευτώ εσάς, όλους τους φιλάθλους, θα γίνει μια μεγάλη διαδικασία λήψης της γνώμης του κόσμου κι αυτό, που θα θελήσετε εσείς, αυτό θα κάνω κι εγώ”.

Δίνοντας το στίγμα των σκέψεων του, ο Ιβάν Σαββίδης φροντίζει να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του, με φόντο την τελική κρίση για το γήπεδο. Πραγματοποιώντας πτήσεις με ελικόπτερο πάνω από τη Θεσσαλονίκη και έχοντας εξουδιοτήσει τους συνεργάτες του να ερευνήσουν προσεκτικά την υπόθεση και να έρθουν σε επαφή με διάφορους δήμους για τις εκτάσεις, εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, όπως το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου που μπαίνει δυναμικά για ένα διάστημα στη ζωή του ΠΑΟΚ.

Τα μηνύματα που παίρνει από τον κόσμο του Δικεφάλου, πολλά... Η βάση είναι μία όμως και αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο σε μία ανακοίνωση που είχε εκδόσει το 2009 ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ “Θύρα-4” και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα γίνει στην Τούμπα και μόνο εκεί, ακόμα και αν χρειαστεί να γυρίσει ο πλανήτης ανάποδα”.

Το Σεπτέμβριο του 2013, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο "Μακεδονία Παλλάς", ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ... προμηνύει την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας, παρουσιάζοντας μακέτες από το σχέδιο για το νέο σκεπασμένο εξ΄ολοκλήρου γήπεδο, με το κόστος να ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ. Η ιδέα της ανακατασκευής της Τούμπας δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση, ο ΠΑΟΚ ψάχνει και ψάχνεται και οι περισσότεροι σημειώνουν πως δεν έχει -ωριμάσει- πλήρως στο μυαλό των "ασπρόμαυρων", ωστόσο, ο Ιβάν Σαββίδης έχει διαφορετική άποψη, διαμηνύοντας πως:

"Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Να είστε βέβαιοι όμως, κάνω σταθερές κινήσεις".

Η τελευταία πράξη στο γηπεδικό σημειώνεται τον Δεκέμβριο του 2016 λόγω της δημοσίευσης των σχεδίων που κάνει συγκεκριμένη εταιρία, "ανεβάζοντας" φωτογραφίες από την μελέτη και την πρόταση ανακατασκευής του γηπέδου της Τούμπας στον χώρο τον οποίο βρίσκεται. Μετά τον σχετικό ντόρο που δημιουργείται, η εταιρεία αποσύρει τις φωτογραφίες και ο ΠΑΟΚ παραδέχεται ανοιχτά πως κινείται στην σχετική αγορά προκειμένου να έχει προτάσεις και μελέτες στα χέρια του, στην προοπτική της ανακαίνισης της Τούμπας, χωρίς όμως να έχει παρθεί η τελική απόφαση.

Στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο Μάκης Γκαγκάτσης... απασφαλίζει και ρίχνει την βόμβα για το θέμα του γηπέδου, σημειώνοντας πως άμεσα θα δοθούν απαντήσεις, με το ενδεχόμενο της "μετακόμισης" στο Καυτανζόγλειο να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για τη νέα χρονιά.

Η συνάντηση Κατσαρή - Σαββίδη βάζει το... κερασάκι στην υπόθεση, καθώς οι δύο άνδρες δίνουν τα χέρια και συμφωνούν, μετά τη σφυγμομέτρηση, πως το νέο γήπεδο θα γίνει στο υπάρχον οικόπεδο της Τούμπας.

Και κάπως έτσι, ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε μια νέα ιστορική εποχή και μπορεί πλέον να ονειρεύεται πως το νέο υπερσύγχρονο "σπίτι" του, θα πάρει σάρκα και οστά.

Το χρονικό μιας ιστορικής απόφασης για τον ΠΑΟΚ