MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Ο ενοχλητικός γείτονας που έγινε... σπιτονοικοκύρης (pics+vid)

0

Τέταρτη αγωνιστική στην Premier League και η περσινή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι φιλοξενεί στο «Ettihad Stadium» την Νιούκαστλ. Οι «ανθρακωρύχοι» του Ράφα Μπενίτεθ έχουν κάνει αξιοπρόσεκτο ξεκίνημα την φετινή σεζόν και δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν «σκληρό καρύδι» για κάθε μεγάλο στο Νησί.

Μεγάλος. Η λέξη-κλειδί για την Μάντσεστερ Σίτι. Για να κοσμεί αυτό το επίθετο την δεύτερη από άποψη χρημάτων ομάδα της πόλης του Μάντσεστερ χρειάστηκαν πολλά εκατομμύρια. Ή για την ακρίβεια δισεκατομμύρια. Μέχρι σήμερα, έχουν μπει στα ταμεία του συλλόγου περισσότερα από 1.4 δισεκατομμύρια λίρες για να εκτοξεύσουν τους «πολίτες» ως το πιο ακριβό κλαμπ στον κόσμο.

Και επειδή κάθε επανάσταση ξεκινά με... κρότο, ο Σεΐχης Μανσούρ Μπιν Αλ Ζαγιέντ, μέλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φρόντισε με το ξεκίνημά του να αποδείξει ότι μπορεί να ξοδέψει και πράγματι να αγοράσει την επιτυχία.

Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, η Μάντσεστερ Σίτι αλλάζει χέρια και έναντι 200 εκατομμυρίων λιρών το πλειοψηφικό πακέτο παραχωρείται από τον Ταϊλανδό Ταξίν Σιναουάτρα στον Σεΐχη, μερικές μόλις ώρες προτού ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος στην Αγγλία. Όταν ξεκίνησαν να... σκάνε βόμβες.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής της νέας εποχής είναι ένα σπουδαίο όνομα, ο Βραζιλιάνος Ρομπίνιο που σε ποσό ρεκόρ (32.5 εκατομμύρια λίρες) το 2008 για την Αγγλία προτιμά την νέα ανερχόμενη δύναμη έναντι της Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για να εγκαταλείψει την Μαδρίτη και την Ρεάλ.

Τεράστια αλλαγή νοοτροπίας και οικονομικού στάτους, για ένα κλαμπ που αδυνατούσε να πληρώσει 300.000 λίρες για έναν φερέλπιδα 14χρονο. Τον μετέπειτα πρώτο σε συμμετοχές διεθνή Άγγλο, Γουέιν Ρούνεϊ που με την πάροδο των χρόνων βέβαια κατέληξε στους... απέναντι. Η αλλαγή αποτυπώνεται πλήρως στα λεγόμενα του Βενσάν Κομπανί.

«Είχαμε πολλούς υπαλλήλους από την Ταϊλάνδη όταν με καλωσόρισαν στην ομάδα μετά τις υπογραφές. Από την μία ημέρα στην άλλη όλοι έφυγαν και ο Ρομπίνιο βρισκόταν στα αποδυτήρια. Τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα αλλάζουν».

Στην πρώτη της σεζόν της νέας εποχής η Μάντσεστερ Σίτι με τον Μαρκ Χιουζ και τον Ρομπέρο Μαντσίνι στην συνέχεια στον πάγκο φτάνει ως τα προκριματικά του UEFA, κάνει την... κλοπή του Κάρλος Τέβες από την Γιουνάιτεντ, γενικότερα είναι περισσότερο... ενοχλητική.

Η αδυναμία διεκδίκησης κάποιου τίτλου δεν πτοεί τον Σεΐχη. Γιάγια Τουρέ και Νταβίδ Σίλβα μετακομίζουν στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2010. Ήδη έχει γίνει προσπάθεια μεταγραφής του Κακά η οποία απορρίφθηκε παρά την προσφορά 100 εκατομμυρίων λιρών. Η πρώτη κούπα πάντως ήρθε, έστω και αν ήταν το άσημο κύπελλο το 2011. Εξάλλου, οι φίλοι της Μάντστεστερ δεν είχαν δει τρόπαιο από το 1969 οπότε η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League λειτουργούσε σαν οιωνός ακόμα μεγαλύτερων επιτευγμάτων.

Φυσικά, αν ζεις στην Αγγλία, το επίτευγμα αυτό συνεπάγεται πρωτάθλημα. Και για την Μάντσεστερ Σίτι, ο άθλος να βρεθεί στην κορυφή είχε... χιτσκοκικό φινάλε και οριστική απαγκίστρωση από τον χαρακτηρισμό του... loser. Παίζει εντός έδρας και το σκορ δείχνει 1-2 υπέρ της ΚΠΡ του Σισέ. Αρκούσαν μερικά δευτερόλεπτα στις καθυστερήσεις, δύο γκολ των Αγουέρο και Τζέκο, με την μισή πόλη να πανηγυρίζει και την υπόλοιπη να κάνει... κηδεία.

https://www.youtube.com/embed/cbdkeZx5MRM?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Το νέο αντίπαλο δέος στο Νησί είχε πλέον και επίσημα αποκτήσει υπόσταση. Βρισκόταν για να μείνει και να συνεχίσει την άνοδό του. Από το πρωτάθλημα του 2012 και ύστερα οι «πολίτες» εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα. Μάλιστα, το περσινό σημειώθηκε με σωρεία ρεκόρ σκοραρίσματος.

Κορυφαία ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στελεχώνουν την ομάδα σε κάθε πόστο. Στην κορυφή όλων βέβαια, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, που επέλεξε τους... ενοχλητικούς γείτονες για να κάνει το ποδαρικό του στην Premier League.

Επειδή βέβαια η βιτρίνα είναι αυτή που υποθηκεύει το μέλλον μίας ομάδας, οι νυν πρωταθλητές φρόντισαν να χτίσουν ένα πολύ ισχυρό οικοδόμημα, ενισχύοντας ακόμα και την πόλη του Μάντσεστερ για να βρουν φυσικά ανταποδοτικά οφέλη στο μέλλον. Από το 2011 το πλάνο δημιουργία του προπονητικού κέντρου «Etihad Campus» αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών, συνιστά την μεγαλύτερη επένδυση του συλλόγου, σε δήλωση του Μπράιαν Μάργουντ, διευθύνοντος συμβούλου επιχειρηματικών ποδοσφαιρικών σχεδίων.

Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, σόφτμπολ, αμερικανικού ποδοσφαίρου σε μία συνολική έκταση μεγαλύτερη από εκείνη της Ρεάλ Μαδρίτης. Γυμναστήρια, εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης και αποκατάστασης, ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Η στόχευση στην παραγωγή νέων ταλέντων από τα φυτώρια, εγγύηση για το μέλλον όταν τα λεφτά θα ξοδεύονται με...φειδώ. Συγχρόνως, από το 2017 το «Ettihad Stadium» εκσυγχρονίζεται για να δέχεται πλέον 61.000 φίλους της ομάδας.

Από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και το ανατολικό Μάντσεστερ. Μια περιοχή η οποία είδε το κοινωνικό και οικονομικό της επίπεδο να διαφοροποιείται προς το καλύτερο. Η ομάδα ξόδεψε εκατομμύρια για να αποτοξινωθεί εργοτάξιο εξόρυξης άνθρακα, φυσικού αερίου, κατασκευάζονται 6.000 νέα σπίτια, υπογράφονται συμβάσεις σε τοπικές επιχειρήσεις, γενικά ολόκληρη η περιοχή... αναπνέει.

Φυσικά, το όνειρα δεν έχουν ταβάνι. Αγωνιστικά η Μάντσεστερ Σίτι το μόνο που πιθανώς να στερείται είναι η... φανέλα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να αποτινάξει και αυτό το χάντικαπ. Οι τίτλοι. Και αν στην Αγγλία κάτι τέτοι έχει ήδη επιτευχθεί, στην επόμενη... πίστα βρίσκεις την Ευρώπη. Όπου Ευρώπη, Champions League.

Ο ενοχλητικός γείτονας που έγινε... σπιτονοικοκύρης (pics+vid)