MENU

Τα κροκοδείλια δάκρυα χύνονται εύκολα κι αυτό γιατί είναι ψεύτικα. Είναι μόνο για το θεαθήναι. Για την βιτρίνα. Για την λεζάντα. Μία ημέρα μετά τον επαναληπτικό του Αστέρα Τρίπολης με τον ΠΑΟΚ, ο Κώστας Καραπαπάς με ανάρτηση του στα social media, θέλησε να παίξει τον ρόλο του τιμητή του ελληνικού ποδοσφαίρου με μία δακρύβρεχτη ανακοίνωση, γεμάτη… λυρισμό: «Αναρωτιέμαι που χάθηκαν όλοι οι «ευαίσθητοι» μετά τα χθεσινά αίσχη στην Τρίπολη. Που πήγαν αυτοί που έγραφαν για μέρες για εκείνο το δικό μας τελικό με τον Αστέρα για τραίνα, αεροπλάνα και χέρια; Που χάθηκαν αυτοί που έτρεχαν στους δικαστές; Αν τους βρείτε σε κάποιο… επιτάφιο να τους πείτε ότι πλέον ξέρουμε πως είναι οι Κυριακές, οι Τετάρτες, οι Πέμπτες και τα Σάββατα που ζητούσαν… Και να τους πείτε ότι τη νέα χρονιά τέτοια, δεν θα έχει…

Υγ.: Ο Τσίπρας ακόμα να πει μπράβο για την «πανάξια» και «δικαιότατη» πρόκριση του ΠΑΟΚ;».

Η έλλειψη αγωνιστικής δράσης του Ολυμπιακού και η ραστώνη των ημερών ενδεχομένως να επηρέασε τον Διευθυντή Επικοινωνίας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, ο οποίος ενδεχομένως δεν ενημερώθηκε για την τοποθέτηση του Γιώργου Σαββίδη αναφορικά με το διαιτητικό λάθος στην Τρίπολη, που στέρησε ένα γκολ στον Αστέρα.

Πιθανώς να μην αντιλήφθηκε και την σημειολογική της σημασία. Ένα εξέχoν μέλος του Δ.Σ. και γιος του ιδιοκτήτη της ομάδας, ένα πρόσωπο με θεσμικό ρόλο (και μάλιστα πολύ σημαντικό) σε μία μεγάλη ελληνική ομάδα παραδέχθηκε δημόσια, ότι ο αντίπαλος του αδικήθηκε σε μία φάση! Κάτι σχεδόν πρωτάκουστο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου βασιλεύει η υποκρισία, τα μισόλογα και όπως είπαμε στο ξεκίνημα: τα κροκοδείλια δάκρυα.

Η σπάνια παραδοχή του Γιώργου Σαββίδη, μία κίνηση παράταιρη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και μάλιστα για μια φάση που δεν επηρέασε ένα ολόκληρο τρόπαιο φαίνεται ότι πέρασε στο ντούκου από τους ανθρώπους του συλλόγου του, που μας έχει συνηθίσει σε διαφορετικές πρακτικές σε παιχνίδια, στα οποία εξώφθαλμα σφυρίγματα έκριναν τίτλους ολόκληρους.

Κι επειδή τα γραπτά πάντα μένουν, δεν χρειάζεται άλλη φλυαρία. Ας μιλήσουν τα γεγονότα με αρχή τον περιβόητο τελικό απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, τον οποίο επικαλείται ο Κώστας Καραπαπάς.

Για να φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη, Στο 69ο λεπτό του τελικού και με το σκορ στο 1-1, ο Γιάννης Μανιάτης σταματά με το χέρι την μπάλα πάνω στην γραμμή προτού αυτή μπει στα δίχτυα. Το εξώφθαλμο πέναλτι που θα επέφερε και κόκκινη κάρτα δεν το βλέπει ούτε ο διαιτητής Γιάχος, ούτε ο διαιτητής γραμμής Τριτσώνης και στην παράταση, ο Ολυμπιακός επικρατεί με 3-1.

Πάμε να θυμηθούμε πως αντιμετώπισε το όλο σκηνικό ο Βαγγέλης Μαρινάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της αναμέτρησης, που χάρισε ένα ολόκληρο τρόπαιο (έχει σημασία αυτό) στον Ολυμπιακό: «Ήταν ένα δυνατό και καλό παιχνίδι, ενώ στα τελευταία λεπτά αναγκαστήκαμε ουσιαστικά να παίξουμε με δέκα παίκτες (σ.σ. λόγω του τραυματισμού του Χολέβας). Έχουμε μπροστά μας όλο τον χρόνο για να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για τη νέα σεζόν. Τώρα όσον αφορά κάποια σχόλια από τον Αστέρα, είτε κάποια τιτιβίσματα από άλλες ομάδες με γραφικά σχόλια, ούτε ασχολούμαστε, ούτε μας αγγίζουν».

Γραφικά σχόλια. Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός του επίσημου Ολυμπιακού στα παράπονα του Αστέρα Τρίπολης, σε μία φάση που είδε ξεκάθαρα όλη η Ελλάδα, με τον εκ των ιδιοκτητών των Αρκάδων, Δημήτρη Μπάκο να δηλώνει στις τηλεοπτικές κάμερες: «Σήμερα δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός, κέρδισε η αλητεία. Ο Γιάχος ο αλήτης κέρδισε και η αλητοπαρέα του».

Σημειολογική αξία έχουν και οι δηλώσεις του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, ο οποίος δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε και ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του: «λάθη γίνονται και υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές για να κρίνουν. Στο οργανωτικό κομμάτι όμως πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά». Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως ο Ολυμπιακός κατέκτησε δίκαια τον τίτλο, απάντησε: «Όποιος και να το έπαιρνε, δίκαια θα το έπαιρνε», ενώ έδωσε και μία φιλοσοφική απάντηση για τις διαμαρτυρίες των Αρκάδων: «Όπως περνάει κρίση η Ελλάδα, περνάει και το ποδόσφαιρο. Τα προβλήματα του χώρου δεν λύνονται μονομερώς. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό».

Ποιος ήταν Διευθυντής Επικοινωνίας εκείνο το βράδυ στον Ολυμπιακό; Μα, φυσικά ο Κώστας Καραπαπάς.

Ας θυμηθούμε / απολαύσουμε, πόσο πύρινος ήταν και τότε ο λόγος του τιμητή του ελληνικού ποδοσφαίρου Κώστα Καραπαπά σε μία φάση που είδε όλη η Ελλάδα: «Για να μην μας τρελάνει ο κάθε πικραμένος ο Ολυμπιακός έπαιξε με 10 παίκτες για 33 λεπτά και με 9 για 15 λεπτά αφού και ο Σιόβας ήταν τραυματίας. Από τους αντιπάλους μόνο ο Περόνε έπρεπε να αποβληθεί πέντε φορές. Οσο για τους παπαγάλους του ΣΚΑΙ που είχαν υπερωρίες στο διαδίκτυο απόψε, τους αφήνουμε στη βαθιά κατάθλιψή τους».

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Λες και η φάση με το χέρι του Μανιάτη δεν συνέβη ποτέ!

Ερωτηθείς μάλιστα για την μισοάδεια εξέδρα του Ολυμπιακού, οι οπαδοί του οποίου αηδιασμένοι από όσα είδαν στον τελικό δεν κάθισαν να δουν την απονομή της ομάδας τους, είπε το αμίμητο που έμεινε στην ιστορία: «έφυγαν τρέχοντας για να προλάβουν το τελευταίο δρομολόγιο του ηλεκτρικού». Ατάκες αναλλοίωτες στον χρόνο.

Επειδή όμως η μία φορά μπορεί να είναι και τυχαία, ας πάμε σε ένα άλλο παιχνίδι εξώφθαλμης αλλοίωσης αποτελέσματος, που έκρινε ένα πρωτάθλημα. Μιλάμε για το περίφημο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και το ακυρωθέν γκολ του Κατσουράνη. Εκεί λοιπόν που το 1-2 (στο 83ο λεπτό με το γκολ του Κατσουράνη, το οποίο ακυρώθηκε με κατά φαντασίαν οφσάιντ), έγινε 2-1 με γκολ του Τζεμπούρ στις καθυστερήσεις και ο Ολυμπιακός ουσιαστικά κλείδωσε το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.

Ένα ακυρωθέν γκολ που ακόμα και σήμερα αποτελεί ιστορικό κειμήλιο, ένα εύρημα ιστορικής αξίας, που χαρακτηρίζει μία ολόκληρη εποχή. Ας θυμηθούμε λοιπόν ποια ήταν η θεσμική αντίδραση του Ολυμπιακού στα δικαιολογημένα παράπονα των πρασίνων. Αυτή αποτυπώνεται με την φράση: «I screw you» με την οποία ο Βαγγέλης Μαρινάκης έλουσε τον Τζιμπρίλ Σισέ στα αποδυτήρια. Σε πρώτο πρόσωπο κιόλας, ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία.

Λίγο αργότερα ο ισχυρός άνδρας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, μίλησε για διδαχή αρχών και ήθους από την ομάδα του, μιλώντας με άκρως υποτιμητικό τρόπο για τον Τζιμπρίλ Σισέ:

«Ειπώθηκαν πάρα πολλά. Η υποδοχή ήταν υποδειγματική. Σύμφωνα με τους τους άνθρωπους που ήταν παρών τους παράγοντες του Παναθηναϊκού. Διδάξαμε αρχές, ήθη, δείξαμε ότι είμαστε υπεράνω και έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για τη βία στα γήπεδα. Η αποστολή έφτασε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ειλικρινά πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κέρδισε.

Είδαμε φάσεις γκολ. Όταν έληξε το παιχνίδι κατέβηκα να συγχαρώ τους παίκτες.

Αντί να δω το κ. Σισέ, να υποφέρει, τον είδα να λέει ότι θέλει να φύγει. Αν θέλει, μπορεί, χωρίς φούστες και μπλούζες μπορεί να αποχωρήσει.

Αυτή, ήταν πεντακάθαρη νίκη. Η ομάδα έπρεπε να προηγείται με 3-0 και το σκορ ήταν 2-1. Χάρηκα για τη νίκη της ομάδας μου. Αυτή την νίκη την χάρηκα ιδιαίτερα. Είναι μεγάλη χαρά να κερδίζεις στο 92'.

Το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο. Όλα όσα συζητιούνται είναι

Αυτή είναι η αλήθεια.

Στον Ολυμπιακό έχουμε κάνει προσπάθεια για τη βία στα γήπεδα.

Αν οι Παναθηναϊκοί έχουν να πουν ότι οι φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο, εγώ ξέρω πως οι φίλαθλοι πανηγύρισαν για τη νίκη της ομάδας τους και τη κατάκτηση ενός τίτλου.

Εγώ δεν έχω δει φιλάθλους να επιτίθενται. Αν τα δω αργότερα, τα καταδικάζω.

Όσα παιδιά γίνουν Ολυμπιακοί, θα γίνουν και χαρούμενα»,

Δώστε βάση στη φράση «αν τα δω αργότερα, τα καταδικάζω».

Αυτή την καταδίκη την περιμένει ακόμα η ελληνική φίλαθλη κοινή γνώμη.

Οι παλιοί έλεγαν «οι άνδρες πρέπει να τιμούν τα παντελόνια που φορούν. Όχι να τα φορούν επειδή κρυώνουν».

Μια φράση που ταίριαξε απόλυτα στην πιο θλιβερή εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν τα διαδοχικά εγκλήματα γίνονταν γαργάρα. Και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που ξέσκισαν τις σάρκες του ποδοσφαίρου και το οδήγησαν στην ανυποληψία διώχνοντας τους υγιείς φιλάθλους από τα γήπεδα παριστάνουν και τους τιμητές...

Όταν φορούσαν τα παντελόνια για να... μην κρυώνουν!