MENU

Το σίγουρο είναι ότι στα δύο ματς του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα, οι οπαδοί των δύο ομάδων είναι αυτοί που θα το χαρούν... όσο πάει, στις εξέδρες του Καραϊσκάκη και του «Μαρακανά». Οι ιστορικά αδερφικές σχέσεις των δύο σωματείων δεν θα μπορούσαν να μην είναι ένα σημείο αναφοράς στην κόντρα των δύο ομάδων στον Β΄ όμιλο του φετινού Champions League, από την οποία -λογικά πάντα- όσο και αν δεν μπορεί να προκαταβάλει κανείς τίποτα στο ποδόσφαιρο, θα προκύψει η ομάδα που θα πετύχει τον ρεαλιστικό στόχο από αυτό το γκρουπ με Μπάγερν και Τότεναμ, ο οποίος δεν είναι άλλος από την 3η θέση που οδηγεί στα νοκ-άουτ του Europa League.

Πέρα από την αδερφοποίηση των δύο συλλόγων, τα χρώματα και τη... βαλκανική μενταλιτέ που τις συνδέει, υπάρχουν βεβαίως και κοινά πρόσωπα. Πέρα από όλους όσους έχουν κατά το παρελθόν συνδέσει τους «ερυθρόλευκους» του Πειραιά με αυτούς του Βελιγραδίου, υπάρχουν και οι τωρινοί «κρίκοι». Αφενός οι δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, Ελ Φαρντού Μπεν και Μάρκο Μάριν, οι οποίοι είναι δύο από τα μεγάλα... αστέρια του Αστέρα και που τον βοήθησαν να κάνει πέρσι το back to back με την δεύτερη σερί κατάκτηση του σερβικού πρωταθλήματος και 30η συνολικά. Έπειτα, υπάρχει ο... παραλίγο παίκτης του Ολυμπιακού φέτος, Ματέο Γκαρσία, ο οποίος μετά τον δανεισμό του στον Άρη από τη Λας Πάλμας, τελικά κατέληξε στο Βελιγράδι, όπως και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Χοσέ Κάνιας. Όλοι αυτοί, έχουν σαν προπονητή τον πρώην τεχνικό του Πανιωνίου, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος μάλιστα έχει «παίξει» και για τον πάγκο των Πειραιωτών κατά το παρελθόν.

Συνολικά, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 1991 και φιναλίστ του Κυπέλλου UEFA το 1979, Ερυθρός Αστέρας, είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει και καλό, οργανωμένο ποδόσφαιρο. Πέρσι άλλωστε έκανε περίπατο στη Σερβία, κατακτώντας τον τίτλο αήττητος με 27 νίκες και 3 ισοπαλίες, σκοράροντας 80 φορές, 22 φορές περισσότερες από την 2η καλύτερη επίθεση, ενώ είχε και την καλύτερη άμυνα με μόλις 16 γκολ παθητικό. Επιπλέον, έπαιξε και πέρσι στους ομίλους, νικώντας τη Λίβερπουλ και παίρνοντας ισοπαλία από τη Νάπολι. Φέτος δε, έχει ήδη μπει και πάλι δυναμικά στη Σερβία, με 4 νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές.

Γνωριζόμαστε από κάπου;

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας μπορεί να... γνωρίζονται καλά, ωστόσο δεν έχουν κοντραριστεί ποτέ στα ευρωπαϊκά Κύπελλα! Οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά έχουν αντιμετωπίσει ομάδες από τη Σερβία σε δύο άλλες περιπτώσεις. Πρόπερσι, όταν απέκλεισε την Παρτιζάν στα προκριματικά του Champions League με νίκη 3-1 στο Βελιγράδι και 2-2 στο Φάληρο. Η πρώτη ήταν για το Κύπελλο UEFA του 1989 όταν είχε περάσει τη Ραντ με νίκη 2-0 στο Καραϊσκάκη και ήττα 2-1 εκτός έδρας.

Ο Αστέρας αντίθετα γνωρίζει καλά... όλες τις άλλες ελληνικές ομάδες, αφού έχει παίξει με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, σε 11 αγώνες συνολικά.

Άρης – Ερυθρός Αστέρας 3-0 (όμιλοι Europa)

1991-92 Champions League (όμιλος)

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 0-2

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 1-0

1986-87 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Α γύρος)

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 3-0

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 2-1

1976-77 Κύπελλο UEFA (Γ γύρος)

ΑΕΚ – Ερυθρός Αστέρας 2-0

Ερυθρός Αστέρας – ΑΕΚ 3-1

1974-75 Κύπελλο Κυπελλούχων (Α γύρος)

ΠΑΟΚ – Ερυθρός Αστέρας 1-0

Ερυθρός Αστέρας – ΠΑΟΚ 2-0

1970-71 Κύπελλο Πρωταθλητριών (Ημιτελικός)

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 4-1

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0

Ξέρω τι έκανες φέτος το καλοκαίρι

Αρκετές προσθαφαιρέσεις έκανε στο ρόστερ του το καλοκαίρι, ενώ για τα δεδομένα της Σερβίας, ξόδεψε αρκετά χρήματα, σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που όμως πήρε πίσω αρκετά περισσότερα, περίπου 7 εκατ. για τις πωλήσεις που έκανε! Απέκτησε τον Ματέο Γκαρσία από την Λας Πάλμας (1.800.000), τον σέντερ φορ Τομανέ από την πορτογαλική Τοντέλα (750.000), τον κεντρικό χαφ Νιέγκος Πέτροβιτς από τη Ραντ (400.000), τον στόπερ Ράντοβαν Πάνκοφ από τη Ραντνίτσκι Νις (300.000), τον τερματοφύλακα Νίκολα Βασίλιεβιτς από τη Ράντνικ (300.000) τον αριστερό μπακ Ζάντερ από την Πάφο (200.000), τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Χοσέ Κάνιας, ως ελεύθερο και τον στόπερ Μίλος Ντέγκενεκ, ως δανεικό από τη Χιλάλ.

Αντίθετα, οι σημαντικότερες πωλήσεις ήταν αυτή του επιθετικού Ντέγιαν Γιόβελιτς στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης για 4 εκατ. ευρώ και του αριστερού μπακ Αλέξα Τέρζιτς στη Φιορεντίνα για 1,7 εκατ. ευρώ.

Ξέρω πως έφτασες ως εδώ

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αστέρας πέρσι έκανε περίπατο στο σερβικό πρωτάθλημα, όμως η προκριματική διαδικασία ξεκίνησε από την 1η φάση, δηλαδή νωρίτερα από τον Ολυμπιακό! Και στους τέσσερις αυτούς γύρους ο σερβικός σύλλογος ήταν εξαιρετικός, αποκλείοντας κατά τη σειρά τη λιθουανική Σούντοβα (0-0 εκτός, 2-1 εντός), τη φινλανδική Ελσίνκι (2-0 εντός, ήττα 2-1 εκτός), τη δανέζικη Κοπεγχάγη (1-1 εντός, 1-1 και 8-7 στα πέναλτι εκτός) και την ελβετική Γιουνγκ Μπόις (2-2 εκτός, 1-1 εντός).

Ο εγκέφαλος

Ο «δικός μας» Βλάνταν Μιλόγεβιτς βρίσκεται στον πάγκο του Αστέρα για δεύτερη σερί σεζόν και το ίδιο θα συμβεί και με την ομάδα του στους ομίλους του Champions League. Είναι το απόλυτο αφεντικό στο Βελιγράδι, αφού ο 49χρονος προπονητής από την πρώτη του χρονιά πήρε το πρωτάθλημα, προχώρησε στους 32 του Europa πριν αποκλειστεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Συνολικά μετράει δώδεκα προκρίσεις σε ισάριθμους προκριματικούς γύρους και στη δεύτερη σεζόν του στο Champions League θα κυνηγήσει με τον Αστέρα το κάτι παραπάνω, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Εδώ θα τεντώνει το σεντόνι

Ένα ιστορικό ευρωπαϊκό γήπεδο, το θρυλικό «Μαρακανά» ή «Στάδιο Ράικο Μίτιτς» όπως είναι η επίσημη ονομασία του από το 2014, είναι η έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Χωράει 55.538 θεατές οι οποίοι δημιουργούν -πέρα από το το αδιαχώρητο- και εξαιρετική ατμόσφαιρα σε όλα τα ματς των «ερυθρόλευκων».

Στα αστέρια πάμε

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ερυθρός Αστέρας και ο Ολυμπιακός είναι οι δύο ομάδες που θα κυνηγήσουν την 3η θέση. Αν αυτή επιτευχθεί για τους Σέρβους θα είναι ξανά επιτυχία, παρότι το πέτυχαν και πέρσι, αφού ο Ολυμπιακός είναι μια πιο έμπειρη και ποιοτική ομάδα. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ο Αστέρας θέλει φέτος και το κάτι παραπάνω, τουλάχιστον στο Europa, οπότε η 4η θέση δεν μπορεί να μην θεωρηθεί αντίστοιχα και αποτυχία.

Ερυθρός Αστέρας: Τα... αδέρφια, εμπόδιο του Ολυμπιακού για την 3η θέση