MENU

Σε μια χώρα με δράκους, κάστρα και έντονο μεσαιωνικό στοιχείο, εκεί θα γίνει ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ουαλία και συγκεκριμένα στο Κάρντιφ ή αλλιώς Cardiff ή… όπως το αποκαλούν οι 358,400 περίπου ντόπιοι, Caerdydd.

Η πρωτεύουσα της Ουαλίας θα φιλοξενήσει τους πιστούς της «βασίλισσας» και της «μεγάλης κυρίας». Πρόκειται για μια πόλη λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας, στη δυτική πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας και σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από το Λονδίνο. Από την Αγγλία, το Κάρντιφ χωρίζεται από τον ποταμό Σέβερν!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Παντού εκτός από το… Κάρντιφ. Εκεί και , εν γένει στην Ουαλία, ο βασιλιάς των σπορ έρχεται… δεύτερος μιας και οι Ουαλοί αντιστέκονται σθεναρά απέναντι στην εγγενή τους φύση και δηλώνουν ερωτευμένοι με το ράγκμπι. Έρωτας που κρατάει από το 1850 παρακαλώ. Παρόλα αυτά, από τα σπλάχνα της Ουαλίας έχουν γεννηθεί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως οι Γκάρεθ Μπέιλ, Ράιαν Γκιγκς, Ίαν Ρας. Η πρωταθλήτρια ομάδα είναι η Κάρντιφ Σίτι (Τα μπλε πουλιά) που αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Αγγλίας από την ίδρυσή της. Αυτή τη στιγμή είναι στην 12η θέση της Τσάμπιονσιπ. Η έδρα της ομάδας είναι το Κάρντιφ Σίτι Στέιντιουμ (CardiffCityStadium) το οποίο αν ψάξεις στο χάρτη της χώρας θα το βρεις κάπου στα δυτικά και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας μετά το… Μιλένιουμ στο οποίο θα διεξαχθεί ο τελικός.

Το Εθνικό Στάδιο της Ουαλίας (στάδιο Μιλένιουμ) , βρίσκεται στην περιοχή του παλιού Εθνικού Σταδίου και είναι ουσιαστικά η έδρα της ομάδας Ράγκμπι της Ουαλίας από το 1999.

Ήδη από το 1994 είχε συσταθεί μια επιτροπή που μελετούσε την ανάπλαση και την ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου της Ουαλίας. Όταν δε ένα χρόνο μετά (1995) ανέλαβε η χώρα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το 1999 κινήθηκαν άμεσα ώστε να χτιστεί το «Μιλένιουμ» στη θέση που βρισκόταν μέχρι τότε το «Cardiff Arms Park».

Το στάδιο δεν ανήκει στο δήμο, αλλά στην Ομοσπονδία Ράγκμπι της Ουαλίας. Έχει χωρητικότητα 74.500 θεατών και είναι καινούργιο και υπερσύγχρονο αφού ο (κατά 50% συνθετικός) χλοοτάπητας του γηπέδου αποκαταστάθηκε το 2015. Στα 30 περίπου χρόνια ζωής του, υπολογίζεται ότι ετησίως δέχεται πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Το κόστος ανέγερσης του σταδίου ανήλθε σε 121 εκατομμύρια λίρες. Μάλιστα, ένα αξιοσέβαστο ποσοστό (περίπου 50 εκατομμύρια) δόθηκε από την Επιτροπή της Χιλιετίας ( Millennium Commission), έναν μη κυβερνητικό οργανισμό της Βρετανίας, που σκοπό είχε να στηρίξει τις προσπάθειες ανέγερσης σημαντικών έργων με αφορμή την έναρξη της νέας χιλιετίας.

Απ' τον Ιανουάριο του 2016, το «Μιλένιουμ» μετονομάστηκε σε «Πρινσιπάλιτι» (Principality Stadium), καθώς πήρε το όνομα της εταιρείας κατασκευών που εδρεύει στο Κάρντιφ (Principality) με την οποία ήρθε σε συμφωνία η Ουαλική ομοσπονδία ράγκμπι. Η συμφωνία ισχύει μέχρι και το 2026.

Ωστόσο, ενόψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν αφαιρεθεί από το εξωτερικό του σταδίου οι ταμπέλες με το όνομα της εταιρείας.

Το γήπεδο είναι εξοπλισμένο με μια αναδιπλούμενη οροφή που συγκρατείται από τέσσερις ύψους 90 μέτρων ιστούς. Για να ανοίξει ή να κλείσει χρειάζονται 20 λεπτά! Μόνο το γήπεδο του Άγιαξ (Άμστερνταμ Αρένα) διαθέτει παρόμοια οροφή, ανάμεσα σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης.

Πριν στην «δύση» του 1999, λοιπόν, οι Ουαλοί υποδέχτηκαν δύο… Μιλένιουμ.

Ο φετινός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν είναι ο μόνος που έχει φιλοξενήσει το στάδιο. Μέχρι να αναδιαμορφωθεί το «Γουέμπλεϊ» , όλοι οι τελικοί του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ από το 2001 έως το 2006 έλαβαν χώρα εκεί.Καθώς και τελικοί άλλων διοργανώσεων όπως το Λιγκ Καπ Αγγλίας, το Τσάριτι Σίλντ και το Τσάλεντζ Καπ. Πέρα από το ποδόσφαιρο, το «Μιλένιουμ» έχει φυσικά στεγάσει πολλές δεκάδες αγώνων ράγκμπι αρχής γενομένης με τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι το 1999, ενώ είναι… αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς των τριών επιτυχιών της Ουαλίας στα Γκραν Σλαμ στην RBS Six Nations.

Ας δούμε διάφορα γεγονότα που συνδέονται με το γήπεδο του τελικού:

- Το πρώτο παιχνίδι που φιλοξένησε το «Μιλένιουμ» ήταν ένας φιλικός αγώνας ράγκμπι ανάμεσα σε Γαλλία και Ουαλία, τον Φεβρουάριο του 2000.

- Το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι που έγινε στο στάδιο ήταν μια φιλική αναμέτρηση της Ουαλίας με την Φιλανδία, τον Μάρτιο του 2000.

- Ο Γιάρι Λιτμάνεν, της Φινλανδίας σκοράρει το πρώτο γκολ στην ιστορία του γηπέδου.

-Ενώ ο Ράιαν Γκιγκς σκόραρε το πρώτο γκολ για την Ουαλία, σε φιλικό.

- Tον Ιούλιο του 2000 φιλοξενεί την πρώτη έκθεση αυτοκινήτου. (MotorShow)

- To 2001 βαθμολογείται με 5 αστέρια από την ΟΥΕΦΑ

- Τον Ιούνιο του 2001 διεξάγονται στο γήπεδο αγώνες μότορσπορ για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

- Ο τελικός του Κομιούνιτι Σιλντ, ανάμεσα σε Μάντεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ, το 2001 γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξάγεται σε γήπεδο με κλειστή οροφή.

- Τον Νοέμβριο του 2003 το Στάδιο φιλοξενεί τον πρώτο αγώνα για ευρωπαϊκό θεσμό, συγκεκριμένα για τα προκριματικά του Γιούρο 2004. Η αναμέτρηση είναι Ουαλία - Ρωσία.

- Τον Αύγουστο του 2004 η φήμη του γηπέδου εξαπλώνεται περισσότερο με την φιλική αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Πάρμα.

- Τον Ιανουάριο του 2005 διοργανώνεται συναυλία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τα θύματα από το τσουνάμι στην Ινδονησία.

- Η Ουαλία γιορτάζει το πρώτο της Γκραν Σλαμ μετά από 27 χρόνια νικώντας την Ιρλανδία στον τελικό του RBS Six Nations (ετήσιο διεθνές τουρνουά ράγκμπι) το 2005, ενώ ο άθλος επαναλαμβάνεται το 2008, όταν η Ουαλία νικά την Γαλλίας στον τελευταίο αγώνα του τουρνουά.

- Στο στάδιο κάνουν την εμφάνισή του οι REM, το καλοκαίρι του 2005

- Ο 125ος Τελικός του κυπέλλου Αγγλίας το 2006, ένα 3-3 μεταξύ Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ που οδηγήθηκε σε παράταση και πέναλτι , είναι ο έκτος και τελευταίος τελικός του FA Cup που γίνεται στο «Μιλένιουμ».

- Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι επιστρέφει στο χώρο το 2007.

-Στις 22 Αυγούστου του 2009 το «Μιλένιουμ» υποδέχτηκε τους U2.

- Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους γίνεται μέχρι και παγκόσμιο πρωτάθλημα πυγμαχίας με νικητή τον Τζόι Κάλζακ.

-Στις 25 Μαρτίου του 2011, η Αγγλία επικράτησε με 2-0 της Ουαλίας για την προκριματική φάση του Γιούρο 2012.

-Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, φιλοξενήθηκαν επίσης πολλές αναμετρήσεις ανάμεσα τους και ο μικρός τελικός του τουρνουά ανδρών μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

-Το γήπεδο συνοδεύει επίσης ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Οι πρώτοι 11 μεγάλοι τελικοί ποδοσφαιρικών διοργανώσεων που διοργανώθηκαν εκεί ήταν όλοι νικηφόροι για την ομάδα που έφερε τον τίτλο της γηπεδούχου.

http://www.youtube.com/embed/qlfuFLw3-JQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

«Helo, Shwmae?» που θα έλεγαν στα ουαλικά. Δηλαδή, γεια σου πως είσαι;

«Pwy wyt ti'n meddwl sy’n mynd i ennill?» Ποιος πιστεύεις ότι θα νικήσει σήμερα;

Το γήπεδο ράγκμπι στην πόλη των παραμυθιών (pics & vid )