MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Αναστασιάδης: Το «παλικάρι» έγινε 66! (pics-vids)

0

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές φιγούρες της χώρας. Ο Αγγελος Αναστασιάδης συμπληρώνει σήμερα 66 χρόνια ζωής. Ο σημερινός Ομοσπονδιακός τεχνικός μας, ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ, την θρησκεία, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε αγώνα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Ξεκίνησε από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ

Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή, έχοντας κυρίως αμυντικά καθήκοντα. Ξεκίνησε τα ποδοσφαιρικά του βήματα από την ομάδα του ΠΑΟΚ (σ.σ. 1973 – 1981) ενώ αγωνίστηκε επίσης στον Παναθηναϊκό, την Κόρινθο, τον Διαγόρα Ρόδου και στο ομογενειακό σωματείο Ελληνο-Αμερικανικός Άτλας της Νέας Υόρκης. Το 1973 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του Δικεφάλου σε ηλικία 20 ετών.

Ο Λες Σάνον τον χρησιμοποίησε από την πρώτη κιόλας σεζόν, όπου πέρασε ως αλλαγή στο 5’ λεπτό της παράτασης του τελικού κυπέλλου του 1974 όταν και εκτέλεσε εύστοχα το προτελευταίο πέναλτι κατά τη διαδικασία που ανέδειξε νικήτρια την ομάδα του επί του Ολυμπιακού με 4-3 (σ.σ. κανονική διάρκεια 2-2). Με 19 εμφανίσεις ως βασικός σε 30 αγώνες, ευτύχησε να πανηγυρίσει με τον ΠΑΟΚ την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Ελλάδας για τον σύλλογο, το 1975-76.

Την χρονιά του 1981, μετακινήθηκε στον Παναθηναϊκό ως ελεύθερη μεταγραφή και μέσα σε μια τριετία κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για δυο χρονιές στην Β΄εθνική, μια στην Κόρινθο και μια στον Διαγόρα Ρόδου όπου πήρε την άνοδο στην Α’ Εθνική το 1986-87. Την πορεία του ως ποδοσφαιριστής την ολοκλήρωσε στο ομογενειακό σωματείο Ελληνο-Αμερικανικός Άτλας της Νέας Υόρκης.

Με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίστηκε από το 1975 μέχρι και το 1980, καταγράφοντας 12 συμμετοχές. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν σε φιλικό παιχνίδι (2-1) κόντρα στην Κύπρο, την 1η Απριλίου του 1975 στην Λευκωσία. Στο 35’ της αναμέτρησης ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι το οποίο και ευστόχησε, όπου μπορεί να ήταν το μοναδικό του γκολ με την γαλανόλευκη, όμως, τον κατατάσσει μεταξύ των μόλις 31 Ελλήνων διεθνών οι οποίοι σκόραραν στο ντεμπούτο τους με την εθνική ομάδα.

Προπονητική καριέρα

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την προπονητική από τις μικρότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου (σ.σ. Διαγόρα Ρόδου, Παναργειακός, Ιάλυσος και Καβάλα). Μάλιστα, η Καβάλα υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Β' εθνικής και πήρε την άνοδο στην Α’ εθνική έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια απουσίας. Παράλληλα στον πρώτο αγώνα που έδωσε στην πρώτη κατηγορία, κοντραρίστηκε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με τους "Αργοναύτες" να χάνουν 4-0 (σ.σ. 29 Αυγούστου 1994).

Συνέχισε διαδοχικά στον Εδεσσαϊκό (σ.σ. 1995 έως Ιανουάριο 1997) και ακολούθησε η πρώτη του παρουσία στον ΠΑΟΚ στις 9 Φεβρουαρίου 1997 (σ.σ. 15 παιχνίδια με 13 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα). Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του Δικεφάλου, οι ασπρόμαυροι επέστρεψαν στην Ευρώπη, όπου απέκλεισαν την Σπάρτακ Τρνάβα (5-3, 0-1) και στη συνέχεια την τεράστια Άρσεναλ (1-0, 1-1). Ακολούθησε όμως ο αποκλεισμός από την Ατλέτικο Μαδρίτης του σπουδαίου Βιέρι και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το 4-4 στο γήπεδο της Τούμπας.

Το καλοκαίρι του 1998, ο Αναστασιάδης παραιτείται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, αλλά επιστρέφει σχεδόν άμεσα όταν ο ΠΑΟΚ με τον Ολεγκ Μπλαχίν στον πάγκο αποκλείεται από τους Γκλάσκοου Ρέιντζερς στην Ευρώπη και ξεκινά με δύο ήττες στο πρωτάθλημα.

Ο Έλληνας τεχνικός κάθεται ξανά στον πάγκο του Δικεφάλου στις 13.09.1998, ωστόσο δεν ολοκληρώνει τη σεζόν καθώς αποτέλεσε παρελθόν μετά από ένα 0-0 κόντρα στον Ιωνικό στο γήπεδο της Τούμπας. Η συνέχεια τον βρήκε για μια σεζόν στον Ηρακλή, όπου ακολούθησε ο Παναθηναϊκός, στον οποίο έμεινε μέχρι τον Φλεβάρη του 2001. Από τους πράσινους αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από μια ήττα από τον Πανιώνιο στη Λεωφόρο.

Ακολούθησε η επιστροφή του στον Ηρακλή και την αγωνιστική περίοδο 2001-02, όπου έμεινε ως την 26η αγωνιστική στον πάγκο του "γηραιού". Το καλοκαίρι του 2002, τον βρίσκει και πάλι πίσω στον ΠΑΟΚ για δυο σεζόν, όπου πραγματοποιεί εκπληκτική χρονιά με τον Δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ τελειώνει τη σεζόν ως Κυπελλούχος επικρατώντας 1-0 του Αρη στην Τούμπα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2003-04) παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο τερματίζει στην 3η θέση της βαθμολογίας εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Champions League. Ο Αναστασιάδης αναδεικνύεται καλύτερος Ελληνας προπονητής.

Στη συνέχεια όμως ο Δικέφαλος δεν καταφέρνει να πάρει την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τη γνωστή ιστορία του Λιάσου Λουκά και στη συνέχεια έφυγε μόλις την 2η αγωνιστική μετά την ήττα στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο με 2-0 (σ.σ. 2004-05). Από τον Δεκέμβριο του 2004 έως την απόλυσή του τον Απρίλιο του 2011, διατέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Κύπρου όντας ο μακροβιότερος έπειτα από τον Αργύρη Γαβαλά (1960 έως 1967).

Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2011 και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα (σ.σ. 8ος στην βαθμολογία και αποφάσισε να μην ανανεώσει). Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Πλατανιάς, όπου στο ντεμπούτο του κέρδισε με 2-1 τον Παναθηναϊκό. Κατάφερε να κρατήσει την Κρητική ομάδα στην κατηγορία, όμως αποχώρησε από τον σύλλογο. Ωστόσο, ανέλαβε ξανά τα ηνία του Πλατανιά το 2014, για να ακολουθήσει και πάλι ο ΠΑΟΚ τον Μάιο του 2014. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, όμως αποχώρησε τον Μάρτιο του 2015. Το 2016 τον βρήκε στην ΑΕΛ από την οποία στην συνέχεια αποχώρησε, έχοντας ακολούθως διαμάχη με τον Αλέξη Κούγια.

Η καμπάνια του για τη δωρεά οργάνων

Στις 4 Οκτωβρίου του 2017, μετά από ένα σοβαρό θέμα υγείας της συζύγου του Βιβής, βγαίνει μπροστά και ξεκινάει αγώνα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Σε ειδική εκπομπή που είχε γίνει για την καριέρα του στη NOVA είχε αναφέρει: «Είμαστε η χώρα με το μικρότερο ποσοστό δωρητών οργάνων στο κόσμο. Το 95% των μοσχευμάτων έρχεται από την Ισπανία. Ο κάθε Ισπανός, από την ημέρα που γεννιέται, είναι αυτομάτως δότης. Είτε από άγνοια, είτε επειδή δεν το έχουμε συζητήσει, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να φτάσει μέχρι τη βουλή. Να σώσουμε ανθρώπινες ζωές!

Εμένα, η γυναίκα μου είναι στη λίστα. Πιστεύω ότι θα μπει. Εκεί περιμένει κόσμος… 250.000 άνθρωποι, και οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι παιδιά! Δεν ξέρω αν η γυναίκα μου θα μπει σε αυτή τη λίστα. Εγώ είμαι υποχρεωμένος, γνωρίζοντας πλέον το πόσο μεγάλο είναι αυτό το πρόβλημα, να κάνω καμπάνια. Θα κινήσω γη και ουρανό. Ακόμα και αν καταφέρω να βρω έστω και έναν Έλληνα και να καταφέρω να τον κάνω δότη.

Η γυναίκα μου είναι δότης. Τώρα θα γίνω και εγώ. Και ελπίζω να γίνουμε όλοι δότες για να σώσουμε ζωές. Υπάρχει και ένα θέμα με την εκκλησία. Τη δική μου σχέση με την εκκλησία, την γνωρίζετε όλοι. Μου είπαν γιατροί ότι η εκκλησία είναι μια τροχοπέδη… Και θα πρέπει να δώσει η εκκλησία το έναυσμα. Δε λέει όχι, δε λέει και ναι. Πρέπει να πει "ναι"! Θα προσπαθήσω να κάνω έκκληση για να γίνει και αυτό. Θα ξεκινήσω μια καμπάνια και μέσω της εθνικής ομάδας. Και θα πρέπει να γίνει και συζήτηση στη βουλή. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό.

Θα σώζουμε ζωές με αυτό το πράγμα! Και παρακαλώ, όποιος έχει την δυνατότητα και όποιος μπορεί να δώσει λύση στο θέμα, να το κάνει και αυτό. Δεν είναι μόνο θέμα της συζύγου μου. Είναι θέμα ζωής, είναι θέμα μικρών παιδιών…».

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Από τις 25 Οκτωβρίου του 2018, ο Άγγελος Αναστασιάδης είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, με την ΕΠΟ να παραδίδει ξανά τα ηνία της εθνικής ομάδας σε Έλληνα τεχνικό μετά από 17 χρόνια!

Με αυτό το τρόπο, ολοκληρώθηκε το δικό του όνειρο, ο οποίος κατά την παρουσίαση του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έχω πολύ μεγάλη χαρά. Ήταν όνειρο ζωής για μένα. Εύχομαι αυτή η πρόσκληση να είναι προς το συμφέρον όλων μας. Έχω ένα πολύ μεγάλο βάρος, καθήκον και υποχρέωση ώστε να ανοίξει ένα μονοπάτι με Έλληνες προπονητές σε αυτή τη θέση. Σας ευχαριστώ. Είναι μία πολύ μεγάλη ευθύνη και ελπίζω να τα καταφέρω μαζί με τους συνεργάτες μου».

Βέβαια, στην πορεία του τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και τεχνικός, υπήρξαν πολλοί που μπορεί να μην συμφωνούσαν για όσα έλεγε, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία έχει τι είπαν γι’αυτόν, όσοι έστω και λίγο συνεργάστηκαν μαζί του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση του Κριστόφ Βαζέχα που είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μου είχε κάνει, επίσης, εντύπωση ότι πολύ γρήγορα κατάφερε να δημιουργήσει πολύ καλή επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Τους «κέρδισε» -όπως λέμε στο ποδόσφαιρο- αμέσως. Ομως το πιο σημαντικό απ’ όλα για τον κύριο Αγγελο ήταν ότι ήταν δίκαιος!Εβλεπε όλους τους παίκτες με το ίδιο μάτι όπως κι αν έλεγαν τον καθένα, ό,τι κι αν είχε κάνει στην καριέρα του. Και απαιτούσε να τα δίνει όλα για την ομάδα και να αποτελεί το παράδειγμα. Κανείς δεν είχε… ειδική μεταχείριση. Δεν έδινε σημασία μόνο στον ποδοσφαιριστή αλλά και στον άνθρωπο, στον χαρακτήρα και το πρώτο πράγμα που τον ενδιέφερε ήταν τα αποδυτήρια».

Οι ατάκες και τα παρατσούκλια που έγραψαν ιστορία

Αναμφίβολα μερικές από τις ατάκες του αλλά και τα παρατσούκλια που του αρέσει να βγάζει, έχουν μείνει στην ιστορία.

«Τι κάνεις, ρε παλικάρι μου; Δεν μπορούν τα πεθαμένα», είχε αναφέρει στα αποδυτήρια της Τούμπας πριν απ’ τον αγώνα ΠΑΟΚ – Αρσεναλ.

«Γιαπιά» και «πεθαμένα» είναι δύο από τις αγαπημένες του ατάκες.

Για τον Πάουλο Σόουζα: «Δεν μπορεί να περπατήσει το παλικάρι. Δεν μπορεί» είχε πει, το οποίο έγινε γνωστό ως «δεν μπορεί το παλικάρι» και σε ερώτηση που είχε δεχθεί για το γεγονός ότι είχε κοπεί από την αποστολή ο Σόουζα. Ωστόσο, ο Πορτογάλος, μετά από χρόνια είχε σημειώσει πως: «Ο Αναστασιάδης ήταν εκ των καλύτερων προπονητών που είχα ποτέ».

Ερωτηθείς για τα γούρια είχε απαντήσει ότι: «Δεν υπάρχουν γούρια, παγούρια και αγγούρια».

Στην παρουσίαση του από τον Παναθηναϊκό, το 2001, είχε πει «όποιος διανοηθεί να διαταράξει την ηρεμία στα αποδυτήρια, θάνατος! Είμαστε όλοι μια γροθιά κι όποιος θελήσει να τη σπάσει, θα πεθάνει! Υπακοή σημαίνει ζωή».

Σε μια άλλη προπόνηση του ΠΑΟΚ, είχε πει στον Ρατς πως έφτασε 35 χρονών και δεν μπορεί να σκοράρει.. Ο Ρουμάνος παίκτης απάντησε πως έχει σκοράρει στην Εθνική της χώρας του, για να δώσει νέα απάντηση ο Αναστασιάδης, λέγοντας: «Σε ποια Εθνική; Την τράπεζα;».

«Τον Μάιο θα είμαστε καλά».

Σε μια προπόνηση του ΠΑΟΚ, είδε τον Δημήτρη Πόποβιτς να ντριμπλάρει τους συμπαίκτες του και σταμάτησε το πρόγραμμα για να αναφέρει: «Δέκα μέρες σας κάνει το ίδιο πράγμα και σας περνάει. Δεν μπορείτε να καταλάβετε την προσποίηση;», ενώ απευθυνόμενος στον Πόποβιτς, είχε πει: «Κάν’ το σ’ εμένα και παρόλο που είμαι 61 χρονών, αν με περάσεις, θ’ αυτοκτονήσω»!

Αξέχαστη φυσικά και η ιστορία με τον Γιασεμή Γιασεμάκη, που την πρώτη φορά που τον άκουσε να του φωνάζει «πάρε στροφές… γιαπί», πίστεψε ότι πήρε εντολή να κάνει γύρους στο γήπεδο και άρχισε να τρέχει!

Η τάση του Άγγελου Αναστασιάδη να «βαπτίζει» παίκτες με τους οποίους δουλεύει, κρατάει αρκετά χρόνια...

Κόφι Αμπονσά - «Παρασκευάς»

Στέφανος Αθανασιάδης: «Κλάους Άλοφς»

Ράζβαν Ρατς: «Παππούλη»

Φακούντο Περέιρα: «Φανούρης»

Εγιάλ Γκολάσα: «Γιάννης»

Τίτλοι – διακρίσεις

Ως ποδοσφαιριστής

2 πρωταθλήματα Ελλάδας: 1975-76 με τον ΠΑΟΚ και 1983-84 με τον Παναθηναϊκό.

2 κύπελλα Ελλάδας: 1973-74 με τον ΠΑΟΚ και 1981-82 με τον Παναθηναϊκό

Ως προπονητής

1 κύπελλο Ελλάδας: 2002-03 με τον ΠΑΟΚ

Μία φορά κορυφαίος Έλληνας προπονητής της χρονιάς: 2004 σε ψηφοφορία των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Χρόνια πολλά Άγγελε!

Αναστασιάδης: Το «παλικάρι» έγινε 66! (pics-vids)